Bugaboo Butterfly review
01/06/2024

Lichtgewicht en compacte Bugaboo Butterfly is de perfecte reis-kinderwagen

Voor de eerste vliegvakantie met mijn peuter (3) en baby (1) testte ik de Bugaboo Butterfly, de lichtste kinderwagen in de collectie van Bugaboo. Ideaal om mee te reizen, want deze kinderwagen is in één seconde in- en uitklapbaar en mag je meenemen in het vliegtuig. Dit is mijn review van de Bugaboo Butterfly.

De Bugaboo Butterfly in het kort:

  • De kinderwagen weegt 7,3 kg en is ultracompact op te bergen
  • De kinderwagen heeft een uitschuifbare zonnekap met UPF 50+
  • Geschikt voor reizen met het vliegtuig (voldoet aan IATA norm)
  • Heeft een grote en verstelbare stoel
  • Gemakkelijk met één hand te besturen
  • De kinderstoel kan bijna volledig plat, ideaal voor slaapjes

Onze go to kinderwagen hier thuis is de Bugaboo Fox 5. Wat mij betreft de ultieme all-terrain gezinskinderwagen: mooi, robuust en met een zitplankje voor eigenwijze peuters. Hoewel je een ‘gewone’ kinderwagen ook mee kunt nemen als je op vakantie gaat, wilde ik het liefst een zo klein en licht mogelijke buggy die zelfs ín het vliegtuig meegenomen mag worden. De Bugaboo Butterfly is precies zo’n kinderwagen. Je klapt hem met één hand in tot een klein pakketje dat je direct in de achterbak van de auto of in het bovenvak van een vliegtuig kunt schuiven. Leuk om te weten: de Bugaboo Butterfly kwam in juni door de Consumentenbond als beste uit de buggy-test.

Kans maken op een Bugaboo Butterfly inclusief reistas? Doe mee met onze give-away

Mee in het vliegtuig

Een overweging voor onze familievakantie naar Italië was dus een handzame buggy. De Bugaboo Butterfly heeft het formaat van handbagage koffers en mag dus mee in het vliegtuig. Met één hand inklappen betekent bij de Bugaboo Butterfly ook echt met één hand: ik verbaas me over het gemak waarmee je de wagen in- en uitklapt. Zelfs met een baby op je heup! Eenmaal opgevouwen kun je de kinderwagen oppakken bij de duwbeugel of bij de speciale draagbalk. Met iets meer dan 7 kilo is het niet alleen qua handvat, maar ook wat betreft gewicht een prima tilbare kinderwagen (zelfs op de vele trappen aan de Italiaanse Amalfikust dorpjes…). Zoals alle kinderwagens van Bugaboo kan ook de Butterfly tegen een stootje. 

Ook handig: Bugaboo Butterfly reistas

Bij de Butterfly kun je ook een speciaal ontworpen reistas aanschaffen. De opgevouwen kinderwagen stop je gemakkelijk in deze rugzak. Ik merkte dat ik de Butterfly op dagelijkse basis sneller gewoon even inklapte als we ‘m een stukje moeten tillen, maar ik vond het tijdens het reizen ideaal. In de taxi, op de ferry, in het vliegtuig: de buggy blijft netjes en compleet. 

Bugaboo Butterfly reistas review

Voor baby’s én peuters

Vooral baby Tijn maakte gebruik van de Bugaboo Butterfly. Of het nou zittend of achteroverliggend was voor een middagdutje: Tijn maakte een comfortabele indruk. De kinderwagen kan peuters tot 22 kilo vervoeren. Ook mijn peuter Sam heeft heel wat middagdutjes in de Butterfly gedaan op het strand of in een restaurant. Ideaal! 

Hoewel we de buggy nu met het oog op de vakantie wilden gebruiken, vind ik de Butterfly zo’n fijne wagen dat ik deze ook thuis zal gebruiken in combinatie met de Fox 5. Juist voor de momenten dat je even snel een kleine wagen nodig hebt of tijdens dagjes uit of weekendjes weg. Daarmee vind ik de Butterfly ook een goed geprijsde buggy. Het is een stevige, mooie en complete buggy die zowel voor baby’s als peuters gebruikt kan worden. 

Meerdere kleuren beschikbaar

De kap van de buggy, de bekleding en de basis zijn beschikbaar in verschillende kleurencombinaties. Hier thuis staat de versie met de Forest Green zonnekap, Forest Green bekleding en zwart onderstel. Hoewel ik de taupe ook een prachtige uitvoering vindt, is mijn ervaring met forest green dat deze kleur veel minder besmettelijk is en daardoor langer mooi blijft. Er is ook een zonnekap beschikbaar voor de Butterfly, in bijvoorbeeld taupe, zwart of blauw. Het fijne van die zonnekap is dat deze met UPF 50+ beschermt tegen de zon, en een luchtdoorlatend paneel heeft waardoor het niet te heet wordt voor je kleintje.

Review: Bugaboo Butterfly

Opletten bij de achterwieltjes

Met de Bugaboo Fox 5 als gezinskinderwagen ben ik inmiddels gewend aan een stevige kinderwagen. De wielen van de Fox 5 staan zo ver uit elkaar dat er een zitplankje voor mijn peuter tussen kan en ik met gemak daarachter kan lopen. Bij de Bugaboo Butterfly staan de achterwieltjes een stuk dichter bij elkaar. Dat is nodig om de kinderwagen compact en inklapbaar te maken. Alleen daardoor moet ik in het begin wel even wennen aan het lopen met deze wagen.

Nog een verschil: de duwbeugel is niet in hoogte verstelbaar. Opnieuw vanuit de designoverweging van een lichtgewicht, goed geprijsde kinderwagen. Ik vond zelf de hoogte perfect, en ook andere vrienden en familie die met de Bugaboo Butterfly lopen kunnen er goed mee overweg.

Duurzame materialen

Ook een fijne overweging bij de aanschaf van een nieuwe kinderwagen: Bugaboo is hard op weg om zijn kinderwagens duurzamer te produceren. De Bugaboo Butterfly is gemaakt van 60% gerecycled aluminium. De stof bestaat uit PFAS-vrije, waterafstotende textiel coating die inderdaad bestand is tegen een regenbui en je kindje droog houdt. En Bugaboo heeft een reparatieservice om je kinderwagen te herstellen als dat nodig is.

Bugaboo Butterfly

Conclusie: ideale lichtgewicht buggy

Mijn oordeel na een aantal weken met de Bugaboo Butterfly in gebruik: een ideale lichtgewicht buggy. Een goede prijs-kwaliteitverhouding (je koopt hiermee echt een wagen waar je een aantal jaar mee kunt doen) én veel extra gemak. Ik neem de opgeklapte kinderwagen zelfs mee op de fiets als ik ergens heen wil fietsen, maar wel een kinderwagen mee wil nemen voor baby Tijn. Als je een reisgenoot zoekt voor je aankomende familievakantie en alle andere avonturen dichtbij en ver weg, zoek dan niet verder.

Kans maken op een Bugaboo Butterfly inclusief reistas? Doe mee met onze give-away

 Dit artikel is geschreven als onderdeel van een samenwerking met onze partner Bugaboo.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen