Als jouw kind nog geen zwemdiploma heeft, zul je een zwemvestje of zwembandjes nodig hebben in en rond het water. Waar kun je op letten bij het kopen van een zwemvest, zwembandjes of puddle jumper? Welke producten zijn veilig om te gebruiken?
Mieke Cotterink, expert Kinderveiligheid bij VeiligheidNL, vertelt over de verschillende producten en waar je op kunt letten.
Je kind in en rond het water: hier moet je écht op letten
Zwembandjes
Zwembandjes, ook wel zwemvleugels genoemd, zijn opblaasbare of schuimrubberen bandjes die om de armen van je kind zitten. De vleugels zitten hoog op het lichaam en zorgen ervoor dat je kind blijft drijven en dat het hoofd boven water blijft.
Zwembandjes zijn een hulpmiddel om te blijven drijven: het is geen reddingsmiddel zoals een reddingsvest. Daarom is het belangrijk dat je altijd bij je kind blijft als het zwemvleugels aan heeft.
Waar op letten bij het kopen van zwembandjes?
In 2018 deed de Inspectie een onderzoek naar opblaasbare zwembandjes, en of die aan alle beoordeelde veiligheidseisen. Daaruit bleek dat sommige merken niet voldoen aan de eisen en een veiligheidsrisico vormen.
Puddle jumper
Je ziet ze steeds vaker: puddle jumpers. Een puddle jumper is een soort zwemvestje met ingebouwde zwembandjes, gemaakt van zacht foam.
Is een puddle jumper veilig?
Veiligheidsexpert Mieke Cotterink ziet zeker de voordelen van dit zwemhulpmiddel: ‘Het drijvend vermogen zit hoog op het lichaam en dat zorgt ervoor dat het hoofdje boven water blijft. Het foam kan ook niet lek én kinderen kunnen ze niet zelf afdoen, want ze zitten vast met een gesp op de rug.’
Ouders kunnen bij zo’n zwemvestje denken dat dit helemaal veilig is en daardoor minder goed opletten. Het allerbelangrijkste is om altijd bij je kind te blijven, ook al heeft het een puddle jumper om. Besef als ouder dat die puddle jumper geen garantie biedt dat je kind niet kopje onder gaat.
Waar op letten bij het kopen van puddle jumper?
Hoe weet je welke puddle jumpers wel veilig zijn? Kijk naar de beschrijving en keurmerken op de verpakking, raadt de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit. Als aan alle veiligheidseisen is voldaan, zie je een CE-markering op het product. Ook is het goed om na te gaan of het drijfmiddel voldoet aan de Europese norm NEN-EN 13138-1:2021.
Zwemvestje of drijfpakje
Kan je kind nog niet zwemmen? Dan kun je ook een zwempakje of drijfpakje kopen. Dit is een zwempakje met drijvers op de rug, op de borst en om de kraag.
Een drijfpakje zorgt ervoor dat je kind plat in het water komt te liggen. Dat is handig om te leren zwemmen. Een belangrijk voordeel is dat jonge kinderen het pakje niet kunnen uittrekken. Een ander voordeel is dat het pakje niet lek of leeg kan raken.
Mieke: ‘Kinderen die nog niet kunnen zwemmen, kunnen in een drijfpakje met hun benen trappelen. Ze komen dan rechtop in het water te hangen. Kan je kind nog niet trappelen? Dan adviseer ik om zwemvleugels te gebruiken.’
Waar kun je nog meer op letten je op als je een drijfpakje of zwempakje koopt?
- Kijk goed voor welke leeftijd is het hulpmiddel is bedoeld
- Kijk goed voor welk gewicht is het hulpmiddel is bedoeld
- Blijven de drijvers goed op hun plek?
Oefenen zonder zwemhulpmiddel
Mieke heeft nog een tip voor ouders: ‘Laat je kind ook eens voelen hoe het is zonder drijfhulpmiddel, zodat ze weten dat ze niet altijd blijven drijven. Anders raken ze eraan gewend.’
Als je kind daarna in het water valt zonder zwemvleugels, is de kans kleiner dat je kind in paniek raakt. Natuurlijk alleen oefenen zonder zwembandjes of zwemvestje met jou erbij in het water.
Reddingsvest
Een reddingsvest is een drijvend vest met een kraag om de nek. Met een reddingsvest voorkom je dat je kind verdrinkt als het in het water valt, zelfs als hij of zij bewusteloos raakt. Een reddingsvest zorgt er dan voor dat je kind veilig op de rug draait, zodat mond en neus boven water blijven. Er zijn reddingsvesten te kopen voor baby’s van 2 tot 3 maanden.
Onveilige reddingsvesten te koop online
Ook voor reddingsvesten geldt dat het belangrijk is om goed te kijken naar de kwaliteit en keurmerken van reddingsvesten.
Tv-programma Radar liet in mei zien dat er onveilige reddingsvesten zonder keurmerk te koop via Bol en Amazon. Dit zijn reddingsvesten verkocht die niet voldoen aan Europese veiligheidsrichtlijnen en geen CE-keurmerk, waardoor ze gevaarlijk zijn om te gebruiken.
Bronnen: kinderveiligheid.nl, NWA
Meer lezen
Zo blijft je kind veilig in en rond het water
Online EHBO cursus: weet hoe je moet handelen in een noodsituatie bij je baby of kind