roadtrip met kinderen
12/09/2023

Roadtrip met kinderen: hiér wil je aan denken

Auteur

Datum

Categorie

Share

Een roadtrip maken als gezin kan een onvergetelijk avontuur zijn. Vrijheid, nieuwe plaatsen ontdekken en quality time samen onderweg. Wanneer je met kinderen reist, vergt zo’n trip wel wat extra voorbereiding én aandacht om te zorgen dat de reis soepel verloopt. Wij zetten een paar tips voor een roadtrip met kinderen op een rijtje. 

Het dak op

Hoe erg we ons best ook doen om vooral niet te veel in te pakken… Met kinderen heb je hoe dan ook altijd (te) veel spullen bij je. Nu hebben wij niet per se een kleine auto, maar toch lijken we standaard plek tekort te komen. Dit jaar namen we naast vier tassen ook onze tent én alle kampeerbenodigdheden mee op reis en creëerden we meer bergruimte door ook een dakkoffer op onze auto te zetten. Wat een uitkomst! We combineerden tijdens onze roadtrip kamperen en hotels en het was super praktisch om de koffer te kunnen inrichten met alle kampeerspullen en onze tassen met kleding achterin de auto te leggen om er makkelijk uit te kunnen pakken. 

Onze dakkoffer is de Thule Motion in maat XL. Aan deze dakkoffer zitten een paar hele grote voordelen. Allereerst het formaat: ik heb me echt verbaasd over de hoeveelheid spullen die wij in onze dakkoffer kwijt konden. Daarnaast kun je deze dakkoffer heel handig aan twee kanten open maken. Tenslotte heeft de koffer een heel veilig systeem waardoor je zeker weet dat ‘ie écht stevig vast zit op je dak. 

Goed om te weten: om een dakkoffer op je auto te kunnen gebruiken, heb je een dakdragersysteem nodig. Sinds kort heeft Thule overigens ook trekhaakkoffers te koop, dat vind ik ook écht een uitkomst. Wij gebruikten de koffer nu voor de zomervakantie, maar ik kijk nu al uit naar de volgende avonturen die we met deze reisbuddy gaan meemaken. 

roadtrip met kinderen

Stoeltjes

Het spreekt waarschijnlijk voor zich, maar veiligheid gaat voor alles. Zorg dat je de juiste autostoelen en kinderzitjes hebt die geschikt zijn voor de leeftijd en grootte van je kind. Wij vonden dit een handig overzicht om te bekijken welke stoel je wanneer gebruikt: 

Baby autostoelenPeuter autostoelenZitverhogersMeegroei autostoelen
Autostoel groep0/0+12/30/0+/1/2/3
Lengte kindtot 75 centimeter70 tot 105 centimeter100 tot 150 centimeter40 tot 150 centimeter
Maximaal gewicht13 kilogram18 kilogram36 kilogram36 kilogram
LeeftijdVanaf geboorte tot 1,5 jaar9 maanden tot 4 jaar4 tot 12 jaarVanaf geboorte tot 12 jaar
Bevestiging stoelAchterwaartsVoorwaarts of voor- en achterwaartsVoorwaartsVoorwaarts of voor- en achterwaarts
Bevestiging kindHarnasgordelHarnasgordelAutogordelHarnasgordel en autogordel

Vergeet niet om regelmatig even te checken of alles goed bevestigd is. 

Voldoende snacks en drinken

Ik weet niet hoe dat bij jullie zit, maar bij ons wordt in de auto direct geassocieerd met eten. Zodra we de snelweg opdraaien horen we vanaf de achterbank: ‘Mogen we iets te eten?’ Bij ons gaat er altijd een lading aan crackertjes, komkommertjes en nootjes mee, zodat ze zichzelf al snackend kunnen vermaken onderweg. Natuurlijk gaat er óók snoep mee, maar probeer dat vooral zo lang mogelijk uit te stellen. Uiteraard mogen flesjes met water voor iedereen ook niet ontbreken. 

Comfy outfits & makkelijke schoenen

Niemand draagt graag een te strakke spijkerbroek in de auto (of waar dan ook, ha). Zorg dus dat iedereen relaxte kleding heeft om in de auto te dragen. Doe je kids lekkere dikke sokken aan voor achterin én neem makkelijke schoenen mee voor onderweg. Voorkom een gefrustreerde peuter die per se helemaal zelf zijn veter schoenen aan wil doen bij een tankstation terwijl iedereen aan het wachten is… Afhankelijk van jullie bestemming is het fijn om laagjes te dragen, zodat ze wat aan of uit kunnen doen. 

Kussen en dekens

Naast comfortabele kleding zijn een paar dekentjes en (reis)kussens fijn om mee te nemen. Zo kun je voor je kindjes een gezellig plekje creëren en ligt het in ieder geval niet aan jou als er geen dutjes gedaan worden 🙂 Daarnaast kunnen temperaturen variëren onderweg, dus het is handig om iets bij de hand te hebben om je mini’s warm te houden.

Routeplanning mét speeltijd

Met z’n tweeën op roadtrip – weet je nog, in het pre-kids tijdperk – kun je precies 0 planning hebben en wel zien waar je uitkomt. Met kinderen erbij is het wel fijn om enige vorm van planning te hebben. Zoek alvast uit waar er langs de route leuke tussenstops zijn waar kinderen even lekker kunnen uitrazen. Als jullie een wat langere rit voor de boeg hebben, is het ook fijn om aan de kinderen te kunnen laten weten welke stops jullie gaan maken, zodat je niet om de minuut ‘Zijn we er al?!’ gaat horen. 

Een goede (offline) playlist

De CD’s die vroeger meegingen op zomervakantie met mijn ouders zitten in mijn geheugen gegroefd en associeer ik altijd met die reis. Inmiddels heb je met Spotify álle muziek tot je beschikking, maar je hebt niet overal en altijd perfect internet. Maak dus vooral van tevoren een leuke playlist – met voor ieder wat wils erop – en zorg dat je deze download voor vertrek. Dan kun je ook zonder bereik naar jullie favoriete nummers luisteren. 

Anti-plakhandjes

Vochtige doekjes, keukenrol of zakdoekjes, handontsmetter: kids zijn onderweg ook kleine smeerkezen, dus be prepared. Daarnaast zijn niet alle toilets langs de snelweg even fris en zul je ongetwijfeld een handontsmetter of zelfs eigen toiletpapier/tissues nodig hebben. 

Roadtrip met kinderen? Geduld en flexibiliteit

Last but not least, wees geduldig en flexibel tijdens de reis. Roadtrips kunnen onverwachte wendingen nemen en het is belangrijk om in te spelen op de behoeften en stemmingen van je kids. Is de koek (letterlijk of figuurlijk) al op na een ochtendje rijden? Probeer dan te accepteren dat jullie misschien minder ver zijn gereden dan jullie van plan waren en pas het plan on the go aan.

Meer lezen?

Onze tips voor een lange autorit met kinderen

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief