reizen tijdens zwangerschap
08/07/2022

Tips om te reizen tijdens je zwangerschap

Reizen tijdens de zwangerschap? Is het veilig? Kun je vliegen? Waar laat ik mijn buik? Deze vragen en meer beantwoorden we in dit artikel.

Misschien moet je op reis voor werk, gaan jullie met je gezin op vakantie óf staat er nog een babymoon op de planning. Wat de reden ook is, wij vertellen je graag meer over hoe je jouw reis veilig en comfortabel houdt als je op dit moment zwanger bent.

Mag ik reizen tijdens mijn zwangerschap?

De beste tijd om te reizen tijdens je zwangerschap is tussen de 14 en 28 weken, vooral omdat het eerste en het derde trimester een stuk uitdagender kunnen zijn. Na veertien weken is de zwangerschapsmisselijk (hopelijk) voorbij, is jouw energielevel weer op peil en kun je je nog steeds gemakkelijk verplaatsen.

Het is wel verstandig om op vakantie altijd een kopie van je zwangerschapskaart uit het boekje van je verloskundige mee te nemen. Mocht je hulp nodig hebben in een ander land, heb je op die manier altijd jouw gegevens bij de hand. Vergeet ook niet om het (nood)nummer van de verloskundige in je telefoon te zetten.

Mag ik vliegen tijdens mijn zwangerschap?

Er is in principe geen bezwaar om te vliegen tijdens je zwangerschap, zowel voor moeder als voor de baby. De meeste maatschappijen nemen je niet meer mee aan boord vanaf 32-34 weken, maar dit verschilt per maatschappij. Zorg dat je dit van te voren opzoekt, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Farah: “Ik had voor mijn zwangerschapsduur al een heel grote buik, dus heb bij de verloskundige om een zwangerschapsverklaring gevraagd die duidelijk aangaf dat ik pas 25 weken zwanger was en dus nog zonder problemen mocht vliegen.”

Als je gaat vliegen, zorg dan dat je regelmatig je benen stretcht en beweegt om de doorbloeding te stimuleren. Sta af en toe even op, loop een stukje, strek je benen en flex je enkels. Bij het boeken een stoel aan het gangpad kiezen kan ook fijn zijn in verband met een extra toiletbezoekje. Zeker omdat het, helemaal nu, belangrijk is om voldoende te blijven drinken. Zorg ook dat je comfortabele kleding draagt die niet gaat knellen.

Reizen met de auto tijdens je zwangerschap

Op vakantie met de auto is ook geen probleem tijdens je zwangerschap, maar naar het einde toe wil je heel lange ritten wel vermijden. Probeer tussendoor voldoende pauzes te nemen en je benen te strekken. Draag ten alle tijden je gordel, doe deze laag onder je buik en tussen je borsten.

Nog een paar tips voor zwangeren op reis

Of je nu op familiebezoek gaat of en cruise maakt, hier zijn nog een paar aanvullende tips om jouw reis veilig en comfortabel te maken:

  • Bespreek met je verloskundige of gyneacoloog waar je naartoe gaat en vraag of er nog dingen zijn waar je rekening mee dient te houden. Denk bijvoorbeeld aan eventuele vaccinaties.
  • Bekijk hoe jouw reis- en zorgverzekering eruit ziet, mocht je onverhoopt zorg nodig hebben in het buitenland
  • Hygiëne blijft belangrijk: let op bij eten en drinken. Je wilt als zwangere zeker geen voedselvergiftiging.

Meer lezen?
Mijn verhaal: onverwacht zwanger van een tweeling tijdens wereldreis 
Mikki-Michelle was net voor onbepaalde tijd naar Mexico verhuisd, toen ze erachter kwam zwanger te zijn
Zwanger en hitte: zo houden andere (hoog)zwangeren het koel

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen