slijmprop verliezen begint de bevalling
20/05/2025

Slijmprop: mythe of waarheid?

Hoe vaak ik niet gebeld ben met de opmerking: “Ik ben de slijmprop verloren!” Voor ieder ander mens waarschijnlijk een heel vreemd telefoontje. Voor mij is het echt de normaalste zaak van de wereld als vroedvrouw ofwel verloskundige. Ik checkte altijd even of het echt om de slijmprop ging of dat er misschien toch sprake was van bloedverlies of vruchtwaterverlies.

Wat is de slijmprop?

Een theorie die je veel leest online en in zwangerschapscursussen hoort, luidt: de slijmprop is een “propje” van slijm dat bovenaan de baarmoedermond zit, net voor de ingang van de baarmoeder. Zodra de baarmoedermond ‘actief’ wordt, dat wil zeggen dat hij begint te verstrijken en te ontsluiten, kan deze slijmprop loskomen. Hierdoor verlies je meestal meer vaginale afscheiding dan je gewend bent.

Weinig aandacht voor in de opleiding

In mijn opleiding tot verloskundige was er weinig tot geen aandacht voor de slijmprop en werd zelfs door de docenten getwijfeld aan het bestaan ervan. Dat vond ik in het begin vreemd, want als veel vrouwen een slijmprop verliezen, moet hij toch bestaan? Inmiddels begrijp ik die twijfel beter. Laten we nog wat dieper ingaan op slijm en afscheiding om dat uit te leggen 😉

Betere doorbloeding

Wanneer je zwanger bent, heb je een betere doorbloeding. Dit komt onder andere doordat het totale bloedvolume in je zwangerschap toeneemt. Dit kun je zelf terugzien in je volle lippen, misschien roder wordende wangen en vollere labia (laten we als vrouwen stoppen met het woord schaamlippen; niks om je voor te schamen, de Latijnse term is labia) en meer vaginale afscheiding. Deze afscheiding ontstaat onder andere door de betere doorbloeding. Zolang deze helder en vochtig is, is dat helemaal normaal. (Bij twijfel: bel je vroedvrouw.)

… en meer afscheiding

Wanneer je hoogzwanger bent, zie je door de verhoogde druk in het bekkengebied in combinatie met deze goede doorbloeding vaak dat de afscheiding nog meer toeneemt. Ook dat is heel normaal, zolang het echt afscheiding is.

Wanneer deze afscheiding in je vagina gebeurt, is dat niet de slijmprop, want die zit boven in je baarmoedermond en niet in je vagina. Maar kun je dat verschil echt zeker weten? Volgens mij niet, en waarom zou je dat willen weten?

Slijm verliezen als je hoogzwanger bent

Je hoeft de slijmprop niet te verliezen voordat de bevalling echt begint. Als je meer slijm verliest terwijl je hoogzwanger bent, heeft dat ook geen voorspellende waarde voor de daadwerkelijke start van de bevalling. Wel vertelde het me altijd veel over mijn cliënt op het moment dat ze belde. Ze voelde de behoefte om hierover contact te zoeken. Dus hadden we contact, en luisterde ik met elke vezel in mijn lijf. Echt aanwezig zijn in dat contact leverde mij als vroedvrouw ontzettend veel informatie op. Hoe gaat het met haar? Heeft ze zorgen? Piekert ze over de geboorte? En op welk gebied kan ik haar ondersteunen?

Mijn beroep ging veel meer over luisteren tussen de regels door dan over het werkelijk bespreken van bijvoorbeeld de slijmprop. Doordat ik een kleine verloskundigenpraktijk had, kende ik mijn cliënten erg goed. Voor mij was dat de enige fijne manier van werken. Je komt als vroedvrouw zo intiem dichtbij, dat doe je het beste door je cliënt echt goed te kennen.

Gaat de bevalling beginnen?

De conclusie is dus: de slijmprop geeft je geen informatie over wanneer de geboorte zal plaatsvinden.
Wel zie je tijdens de bevalling vaak meer heldere afscheiding met lichte rode strepen, zoals je ook kunt zien bij hoogzwanger zijn. De druk in het bekken is dan vaak nog groter, en de baarmoedermond is actief aan het verstrijken en ontsluiten. Genoeg activiteit rond de vagina om meer afscheiding te produceren en misschien toch de slijmprop te verliezen?

Wat mij betreft krijgt de slijmprop te veel aandacht. Of het nu een mythe of waarheid is, laat ik graag in het midden. Laten we gewoon spreken van meer vaginale afscheiding. Dan beschrijven we het slijm volgens mij het beste.

slijmprop

Wat ik meemaak als verloskundige

Het is zaterdagavond om 23.00 uur als de telefoon gaat. Aan de lijn Ellen, 34 weken zwanger van haar eerste kindje. Een beetje lacherig vraagt ze of ik al op bed lag. Ze vertelt dat ze ineens veel verlies uit haar vagina heeft. Het is plakkerig en ze denkt dat het misschien de slijmprop is, maar is dat niet veel te vroeg?

Voor mij is dat al genoeg informatie om meteen een huisbezoek te doen. Ik moet uitsluiten dat het vruchtwaterverlies is en dat is telefonisch niet helemaal duidelijk. Zoals vaker levert een huisbezoek waardevolle informatie op die je alleen met een open blik kunt ontdekken.

Wat is jullie al opgevallen? De lacherige Ellen, het tijdstip op de zaterdagavond? Mij wel, maar ik hou mijn blik open. Ik kom binnen bij een stel dat zich duidelijk opgelaten voelt.

Na het uitvoeren van de eerste controles vertellen ze dat ze vroeg op bed zijn gegaan die avond. Er worden wat onrustige blikken uitgewisseld tussen Ellen en haar man. Het is nu mijn taak mijn gezicht in de plooi te houden en tegelijkertijd doortastend te reageren. Ik zeg: “En toen hebben jullie het gezellig gemaakt met z’n tweeën?” Ze beginnen beiden een beetje beschaamd te lachen.

Ik stel ze gerust: heel normaal, hoor. Je wilt niet weten wat ik allemaal hoor en zie in mijn werk. En als jullie het niet zo leuk hadden met z’n tweeën, zou ik minder werk hebben. We lachen er samen om.

Voordat ik het vaginale verlies ga onderzoeken, vraag ik of ze een condoom hebben gebruikt. Daar hadden ze nog niet aan gedacht. Inderdaad, geen condoom gebruikt. Waarom zouden ze? En daarmee hadden we meteen een logische verklaring voor het vaginaal verlies gevonden.

Over de gastblogger

Ik ben Marijke Schuringa, vroedvrouw (niet praktiserend) met meer dan 12 jaar ervaring, voornamelijk met thuisbevallingen in mijn eigen verloskundigenpraktijk. Daarnaast ben ik coach voor vrouwen die zich voorbereiden op het moederschap en moeder zijn. Ik bied mijn diensten online aan via de Zielsgeboorte Academy, de zwangerschapscursus waarmee jij je voorbereidt op een natuurlijke geboorte met regie en eigenaarschap. Ook heb ik een podcast waarin ik wekelijks inspirerende verhalen deel van vrouwen over hun geboorte-ervaring, en waarin ik zelf stof tot nadenken aanbied over natuurlijk geboorte geven en alles wat hierop van invloed is.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen