Vaginale afscheiding
Home » Zwangerschap » Zwangerschapskwaaltjes » Vaginale afscheiding tijdens de zwangerschap
Vaginale afscheiding: het is misschien niet de meest charmante zwangerschapskwaal, maar het is wel heel normaal. Waarom heb je meer vaginale afscheiding of andere afscheiding?
Nicolien van de Have
Nicolien van der Have is huisarts. Ze heeft een eigen praktijk als leefstijlarts, gespecialiseerd in kinderwens en zwangerschap.
Een toename van vaginale afscheiding in de zwangerschap is normaal. De oorzaak van de grotere hoeveelheid witte afscheiding tijdens je zwangerschap is het zwangerschapshormoon oestrogeen. Dit hormoon zorgt voor een verhoogde doorbloeding en het daardoor maken je slijmvliezen in je vagina meer slijm aan.
Als er geen klachten zijn, zoals jeuk, afwijkende geur of pijn hoef je dit niet te behandelen.
Oorzaken van meer of andere vaginale afscheiding
Naast deze normale toegenomen afscheiding tijdens de zwangerschap zijn er drie andere oorzaken.
Vaginale schimmelinfectie
Deze schimmelinfectie wordt veroorzaakt door de gist Candida. In je vagina leven altijd schimmels en bacteriën, maar als de schimmel Candida de overhand krijgt raakt dat natuurlijke evenwicht verstoord. Dan kan je klachten krijgen van witte, brokkelige afscheiding en vaginale jeuk. Dit vormt geen gevaar voor je zwangerschap en deze balans kan zich ook weer spontaan herstellen.
Bij hinderlijke klachten kan de huisarts een medicijn voorschrijven, clotrimazol. Dit kan een vaginale tablet, crème of capsule zijn. Deze breng je in de vagina aan. Binnen een paar dagen nemen de klachten af.
Daarnaast is het belangrijk om je vagina niet met zeep te wassen, alleen lauwwarm water is goed. Dus geen zeep of vaginale wasemulsies. Ook vaginale douches of theeboomolie kan je beter niet gebruiken, deze zijn mogelijk zelfs schadelijk. Er is (nog) geen bewijs voor probiotica.
Ook is er geen bewijs dat het risico op een vaginale schimmelinfectie toeneemt door strakke kleding, inlegkuisjes of tampons.
Bacteriële vaginose
Hierbij is er sprake van een verstoring van het evenwicht tussen de verschillende bacteriën in de vagina. Deze dysbiose kan leiden tot afscheiding met een onaangename geur en soms is de vagina rood en gezwollen.
Bij een bacteriële vaginose in de zwangerschap is er een iets groter risico op vroeggeboorte, late miskraam en infectie bij de moeder. Het is niet aangetoond dat behandeling de kans op vroeggeboorte vermindert. Het effect van behandeling op late miskraam en infectie bij de moeder is niet onderzocht
Een SOA: seksueel overdraagbare aandoening
Ook een SOA of seksueel overdraagbare aandoening kan leiden tot meer vaginale afscheiding. Dit komt minder vaak voor in de zwangerschap, maar is wel goed om te noemen, gezien de risico’s.
Je weet nu dat er verschillende redenen zijn waardoor de vaginale afscheiding tijdens de zwangerschap kan afwijken en waardoor je meer vaginale afscheiding kunt hebben.
Wat is normale vaginale afscheiding?
Hoe zit ‘normale’ afscheiding eruit? Normale vaginale afscheiding herken je door:
- Geen sterke geur
- Wittig van kleur
- Vloeibaar
- Slijmerig
Roze of bruine afscheiding tijdens de zwangerschap
Je kunt ervan schrikken als je ineens een roze of bruine kleur afscheiding hebt, maar gelukkig is dit meestal onschuldig. Een licht roze of bruinige kleur betekent dat er een (klein) beetje bloed bij je afscheiding zit. Dit kan ontstaan door een innestelingsbloeding aan het begin van de zwangerschap. Meestal verdwijnt dit na een paar dagen en keert daarna de witte kleur weer terug.
Mocht deze kleur niet na een paar dagen verdwijnen of mocht je hier later in je zwangerschap ineens last van hebben, dan is het altijd raadzaam om dit even met je verloskundige te bespreken.
Brokkelige afscheiding tijdens de zwangerschap
Wanneer jouw afscheiding niet vloeibaar maar juist dik of brokkelig is, dan is de kans groot dat je een vaginale schimmelinfectie (candida) hebt. Mogelijke andere klachten bij een schimmelinfectie zijn een branderig of jeukend gevoel bij je vagina, een vagina die er rood of geïrriteerd uitziet of pijn tijdens het plassen of tijdens de seks.
Twijfel je of je een schimmelinfectie hebt, dan is het goed om even langs de huisarts te gaan en of je verloskundige te bellen voor advies.
Gele of groene afscheiding tijdens de zwangerschap
Witte afscheiding die opdroogt kan snel wat gelig worden, maar wanneer de afscheiding direct geel of zelfs groen van kleur is, dan is het belangrijk om even te bellen naar de huisarts. Een groene of gele kleur wijst in veel gevallen namelijk op een ontsteking of een soa.
Stinkende afscheiding tijdens de zwangerschap
Vaginale afscheiding mag een lichte geur hebben, maar moet zeker niet stinken. Wanneer dat wel het geval is, doe je er ook verstandig aan even te bellen met de huisarts om een eventuele vervolgstap te bespreken. Stinkende vaginale afscheiding kan ook duiden op een (schimmel)infectie of soa.
Afscheiding of vruchtwater?
Aan het einde van je zwangerschap is het goed om er alert op te zijn dat de afscheiding die je verliest geen vruchtwater is. Soms kan het wel lastig zijn om die twee uit elkaar te halen omdat ze veel gelijkenissen vertonen. De geur is een duidelijk onderscheid, want vruchtwater heeft een hele zoete geur en jouw afscheiding meestal niet.
Daarnaast is vruchtwater (als het goed is) helder met alleen af en toe witte vlokjes erin. Afscheiding kan ook waterig zijn, maar is meer wit van kleur. Tenslotte is vruchtwater niet plakkerig, terwijl afscheiding vaak wel een beetje slijmerig is. Als je twijfelt kun je altijd proberen om er iets van op te vangen (bijvoorbeeld met een maandverbandje) zodat je kunt overleggen met je verloskundige.
How About Mom: een 'onmisbare app voor aanstaande moeders' 📲