prematuur geboren
11/03/2025

Zijn weeënremmers na 30 weken nog effectief?

Het blijft altijd spannend of een zwangerschap volledig wordt voldragen. In Nederland worden baby’s gemiddeld geboren tussen de 37 en 42 weken. Bij een geboorte vóór 37 weken spreken we van een vroeggeboorte. Ongeveer 7% van de zwangere vrouwen bevalt voor 37 weken. Wereldwijd ligt dit percentage op 10%.

Om vroeggeboorte uit te stellen worden vaak weeënremmers toegediend. Deze medicijnen kunnen de bevalling tijdelijk afremmen in de hoop dat de baby langer in de baarmoeder blijft en zich verder ontwikkelt.

Maar hoe effectief is dat na 30 weken zwangerschap? Nieuw onderzoek van Amsterdam UMC, gepubliceerd in The Lancet, toont aan dat weeënremmers na 30 weken géén gezondheidsvoordeel opleveren voor de baby.

Waarom worden weeënremmers gebruikt?

Bij een dreigende vroeggeboorte tussen de 24 en 34 weken krijgen vrouwen standaard weeënremmers. Het idee is dat met het verlengen van de zwangerschap de baby meer tijd krijgt om te groeien en hierdoor een betere start kan maken. In sommige landen zoals Canada en Ierland, wordt na 30 weken echter geen standaard gebruik meer gemaakt van deze medicatie. Hoogleraar verloskunde Martijn Oudijk (Amsterdam UMC) legt uit: “Of verlenging van de zwangerschap door de inzet van weeënremmers ook beter is voor de gezondheid van de baby bij geboorte, was tot nu toe niet met onderzoek onderbouwd”.

vroeggeboorte prematuur

Uit het onderzoek: geen verschil tussen weeënremmers en placebo

Om dit te testen werd er onderzoek uitgevoerd in 24 Nederlandse ziekenhuizen en twee ziekenhuizen in Engeland en Ierland. 750 vrouwen met een dreigende vroeggeboorte tussen 30+0 en 33+6 weken deden mee. De helft kreeg weeënremmers, de andere helft een placebo.

Na drie maanden werd gekeken naar sterftecijfers en het voorkomen van zes ernstige aandoeningen bij baby’s, zoals longproblemen, hersenbloedingen en infecties. De resultaten lieten geen verschil zien. De conclusie: “Weeënremmers na 30 weken verbeteren de neonatale uitkomsten niet”, aldus arts-onderzoeker Larissa van der Windt.

Wat betekent dit voor jou als zwangere?

Ben je zwanger en krijg je te maken met een dreigende vroeggeboorte na 30 weken? Dan is het goed om dit onderzoek in gedachten te houden. Bespreek met je verloskundige of gynaecoloog of weeënremmers in jouw situatie nog nodig zijn. Iedere zwangerschap is uniek en wat voor de één werkt, is niet altijd de beste keuze voor de ander.

We vroegen gynaecoloog Koen Deurloo naar de impact van onderzoek. Koen: ‘Meestal wordt de richtlijn aangepast via de wetenschappelijke beroepsvereniging voor gynaecologen. Dat zou hier best wel eens snel kunnen gebeuren, want er ligt al een concept richtlijn. Overigens waren er al ziekenhuizen die geen weeënremmers meer gebruikten omdat ze meededen aan de studie van de Lancet en omdat er al aanwijzingen waren. Daarom is het fijn dat het nu duidelijk is.’

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen