speekseltest zwanger
10/11/2022

Een zwangerschapstest via je speeksel?

Een Israëlisch bedrijf bouwt aan een speekseltest waarmee een zwangerschap kan worden vastgesteld. Nu zijn urinetests nog de enige methode om vast te stellen of je zwanger bent. Vanaf 2023 is de speekseltest om een zwangerschap aan te tonen verkrijgbaar.

Zodra een vrouw zwanger is neemt de hoeveelheid zwangerschapshormonen in haar lichaam toe. Een zwangerschapstest meet de aanwezigheid van het zwangerschapshormoon hCG in je urine. Zo’n test kan je eenvoudig zelf thuis doen en laat binnen een paar minuten zien of je zwanger bent.

Speekseltest

Het bedrijf Salignostics ontwikkelde eerder al een speekseltest om Covid19 te detecteren en werkte daarnaast aan de SaliStick, een op speeksel gebaseerde zwangerschapstestkit. Net als via de urine zou via het speeksel ook het zwangerschapshormoon hCG gemeten kunnen worden.

De SaliStick is de allereerste zelftest wereldwijd die op die manier werkt en komt naar verwachting in 2023 op de markt. Ook krijg je de uitslag van de test digitaal toegestuurd. De kosten van de speekseltest zijn vergelijkbaar met de  zwangerschapstesten van premium merken zoals Clear Blue, zegt Salignostics.

Gevoeligheid van 95%

De makers claimen dat de speeksel-zwangerschapstest een gevoeligheid van 95% heeft, wanneer je de speekseltest doet vanaf de eerste dag van de gemiste menstruatie. Veel merken zwangerschapstesten geven aan dat ze voor 99% betrouwbaar zijn. Een zwangerschapstest is dus niet 100% betrouwbaar, een bloedtest bij de huisarts of een echo bij de verloskundige zijn dit wel.

Meer lezen?
Mary-Anne vertelde haar man na twee weken over positieve zwangerschapstest: “Neem de tijd om te voelen wat je voelt”

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief