HCG
25/02/2023

HCG: de bijzondere werking van dit zwangerschapshormoon

Auteur

Datum

Categorie

Share

Als je zwanger bent of wilt worden heb je ongetwijfeld weleens van HCG gehoord. Dit hormoon, voluit geschreven als humaan choriongonadotrofine wordt eerst door het embryo en daarna door de placenta geproduceerd tijdens de zwangerschap. HCG heeft verschillende functies in het lichaam, waaronder het bevorderen van de groei en ontwikkeling van de baby in de buik.

In de eerste weken van je zwangerschap wordt HCG aangemaakt door het embryo. Zodra de placenta groot genoeg is neemt de placenta deze taak over. Een van de belangrijkste functies van dit hormoon is het stimuleren van de productie van progesteron. Progesteron is een ander hormoon dat belangrijk is voor het handhaven van de zwangerschap, omdat het de groei van de baarmoeder bevordert en voorkomt dat het lichaam de foetus afstoot als een vreemd object.

Aan het begin van de zwangerschap zorgt HCG ervoor dat er geen nieuwe eicellen worden aangemaakt en dat de bevruchte eicel kan innestelen in de baarmoeder.

Hoewel het hormoon dus essentieel is voor een goede start van je zwangerschap, kan dit hormoon ook allerlei zwangerschapskwaaltjes veroorzaken. Hoe meer HCG er in jouw lichaam wordt aangemaakt, hoe meer last je kunt krijgen van klachten als misselijkheid, vermoeidheid, hoofdpijn, gevoelige borsten, duizeligheid en moodswings..

HCG als zwangerschapsindicator

HCG wordt vaak gebruikt als een indicator van zwangerschap, omdat dit hormoon zich in elke twee dagen verdubbelt in het eerste trimester. Doordat je HCG kunt detecteren in bloed en urine kan het goed gebruikt worden om zwangerschapstests uit te voeren.

Na plusminus twaalf weken zijn de waarden gemiddeld genomen op het hoogst. Dat verklaart ook waarom veel vrouwen rond deze periode het meeste last hebben van zwangerschapskwalen. Vaak nemen deze na die periode weer geleidelijk aan af.

Meer lezen?
Saonah had extreme zwangerschapsmisselijkheid: ‘Ik kon niet meer op m’n benen staan’
Mijn verhaal: ‘Het zijn er drie!’, riep de echoscopiste geschrokken

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief