speenkoord
23/08/2023

Onderzoek naar veiligheid speenkoord

Auteur

Datum

Categorie

Share

Ze zien er leuk uit én zijn handig als je kindje zijn speen uitspuugd: een speenkoord. Zo’n touwtje – vaak gemaakt van kralen – zorgt ervoor dat je kindje het speentje niet verliest. Toch blijken speenkoorden niet altijd veilig te zijn. Dat zegt de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit, die een onderzoek start.

Speenkoorden zijn vaak gemaakt van kralen met daaraan een clip die vastgemaakt kan worden aan de kleding of de kinderstoel. Een speenkoord wordt vastgemaakt aan een speentje en zorgt ervoor dat het kind het speentje niet verliest.

Kans op stikken

Sinds januari 2020 heeft de NVWA ruim 20 meldingen van ouders ontvangen over mogelijk onveilige speenkoorden. Die meldingen gingen vooral over onderdelen die loskwamen, maar ook over te lange speenkoorden. Het gevaar van een te lang speenkoord is dat deze om de nek kan gaan zitten en kinderen hierdoor zouden kunnen stikken. De NVWA heeft geen informatie dat dit daadwerkelijk is gebeurd.

Met het onderzoek wil de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) een goed beeld krijgen van mogelijke risico’s van speenkoorden. Wil jij jouw ervaringen delen met mogelijk onveilige speenkoorden en meedoen aan het onderzoek? Met die meldingen wil de NVWA een beter beeld krijgen van de omvang, oorzaak en risico’s van mogelijke problemen met speenkoorden.

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief