Hoe zorg ik ervoor dat mijn kind niet meer bang is in het donker?
08/04/2022

Hoe zorg ik ervoor dat mijn kind niet meer bang is in het donker? 5 x tips van slaapcoach Ewelina

Ieder kind is weleens een periode bang voor het donker waardoor hij of zij lastig in slaap valt. Dat is vervelend, voor zowel je zoon of dochter als voor jezelf. Aangezien we iedere ouder en kind een goede nachtrust gunnen, vroegen we slaapcoach Ewelina naar tips hoe je ervoor kan zorgen dat je kind niet meer bang is in het donker.

We delen ze uiteraard in dit artikel.

Kind is bang in het donker

Uit diverse onderzoeken blijkt dat ongeveer 73 % van de kinderen tussen de 3 en 12 jaar oud last heeft van angst voor het donker. Grote kans dus dat jouw zoon of dochter een bepaalde periode angstiger is in de nacht. Uit een ander onderzoek blijkt dat 67 % van de 4- tot 6-jarigen aangeeft soms of vaak enge dromen te hebben en dat is vervelend. Je kind heeft nou eenmaal voldoende slaap nodig om goed te functioneren en – niet geheel onbelangrijk – een gezellig humeur te hebben. 

Gelukkig groeit bijna ieder kind over de angst voor het donker heen en is het een kwestie van tijd voordat je zoon of dochter geen last meer heeft van het donker. Uiteraard betekent dat niet dat je er niks aan kunt doen, integendeel. Met een aantal bewezen tips kun je er wel degelijk voor zorgen dat je kind niet meer bang is in het donker. 

Praat erover

Neem je kind serieus en vraag waar je kind ban voor is. Hoewel je misschien denkt dat je de angst juist groter maakt als je erover praat met je kind, blijkt uit diverse onderzoeken dat dat niet het geval is. Over het algemeen geldt in de psychologie namelijk dat angsten het beste worden verholpen door erover in gesprek te gaan. Hoe oud je kind ook is, het is altijd goed om het erover te hebben. Vertel je kind dat je weet dat hij of zij bang is in het donker en dat je dat begrijpt. Laat weten dat je zoon of dochter je altijd mag wakker maken. Vaak is die gedachte voor een kind al voldoende. 

Ga door de angst heen

In veel gevallen geldt dat een angst alleen overwonnen kan worden door daadwerkelijk te ervaren dat – in dit geval – donker niet eng is. Iedere keer dus dat jouw kind ervaart dat het donker niet eng is, zal de angst langzaam verdwijnen. Uiteraard is een geleidelijke aanpak het beste en dus kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een bedlampje steeds iets verder van het bed van je kind af te plaatsen. Uiteindelijk zal je merken dat je kind minder waarde gaat hechten aan het licht van het lampje en prima zonder kan.

Maak van donker iets leuks

Donker is niet alleen maar eng, maar kan ook leuk zijn en dus kan het goed zijn om je kind dat ook te laten ervaren. Lees bijvoorbeeld een boek voor onder een deken met een zaklamp erbij, bedek het plafond met glow in the dark stickers of maak van de schaduw van je handen leuke poppetjes. De fantasiewereld van kinderen is groot, dus een beetje magie als een monsterspray gebruiken kan ook werken. Juist door te benadrukken dat donker ook leuk kan zijn, went je kind steeds meer aan het idee dat het echt niet eng is om ‘s nachts in een donkere kamer te liggen.

Vermijd triggers

Uiteraard is het ook goed om eventuele triggers die de angst voor donker aanwakkeren, te vermijden. Jonge kinderen hebben nou eenmaal moeite om de realiteit met fantasie te onderscheiden en dus kan een eng personage in een boek of een film ervoor zorgen dat je kind bang is in het donker. Lees daarom een luchtig boek voor het slapengaan of kijk een gezellige film met je kind.

Zet een knuffel in

Uit onderzoek is gebleken dat het inzetten van een knuffel de angst voor het donker binnen een maand al kan verdwijnen. Knuffels staan namelijk voor geborgenheid en kunnen voor je kind echt als een bescherming voelen. Het is immers een object dat vertrouwd en fijn aanvoelt. Vertel je kind daarom dat de pop die hij of zij heeft hen altijd zal beschermen in het donker.

Overweeg een nachtlampje of slaaptrainer

Overweeg een nachtlampje of kies er samen met je kind eentje uit. Ook kun je een kinderwekker of slaaptrainer gebruiken voor kinderen vanaf 2 jaar die in de nacht een rode kleur heeft. Kinderen vinden het vaak op die leeftijd fijn als er wat licht is in de kamer. Dat maakt het donker dan ook minder spannend.

Ewelina de Groot is gecertificeerde slaapcoach en socioloog en heeft haar eigen bedrijf Eindelijk Slapen.

Meer lezen?
Dít kun jij overdag doen om jouw kind ‘s avonds makkelijker te laten slapen
Jouw baby beter laten slapen? Vier tips van een slaapcoach
Samen slapen met je baby of kind? Hier moet je op letten

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen