twee wachtweken
24/10/2022

Tips om de twee wachtweken te overleven

Of je nu op natuurlijke wijze of met de hulp van een fertiliteitstraject probeert om in verwachting te raken, er komt een moment waarop je de beruchte wachtweken onder ogen moet zien. Hoewel deze periode spannend op een positieve manier kan zijn, is het soms ook een periode met zorgen en angst.

De beruchte wachtweken zijn de twee weken die tussen je eisprong en de volgende verwachte menstruatie vallen. Oftewel de twee langste weken ooit. Je vraagt je voortdurend af of elk pijntje of nieuw, mysterieus symptoom teken kunnen zijn van een zo gewenste zwangerschap.

Hoe wist jij dat je zwanger was? Moeders delen hun eerste tekenen van de zwangerschap

Hoe kom je die twee langen weken door? Wij delen graag een paar tips om je nervositeit hopelijk een beetje in toom te houden en je wat rust te bezorgen, zodat de wachtweken dragelijker worden.

Afleiding, afleiding, afleiding…

Om te voorkomen dat je alleen nog maar aan het Googlen bent naar eerste zwangerschapssymptomen en continu je mogelijke uitgerekende datum aan het uitrekenen bent, kun je je beter richten op het behalen van bepaalde werkdoelen of het starten met een nieuw project. Er gaat niets boven afleiding om je geest bezig te houden. Zoek afleiding die bij jou past: uitstapjes, het herinrichten van de slaapkamer, uitmesten van je kledingkast, een nieuw werkproject. Probeer jezelf vooral bezig te houden.

Laat hoop toe en wees positief

Het kan moeilijk en eng zijn om hoopvol te zijn tijdens de twee wachtweken – zeker als je eerder negatieve zwangerschapstesten in handen hebt gehad of eerder een miskraam hebt gehad. Toch is het belangrijk dat je je best doet om de hoop te omarmen. Herinnering jezelf eraan dat jij alles hebt gedaan om dit moment van de zwangerschap te bereiken. Geef jezelf de kans om dit moment van mogelijkheid te beleven, in plaats van automatisch je kansen op succes af te schieten. We begrijpen (en weten) dat dit soms echt makkelijker gezegd dan gedaan is, zeker als jullie al een langere periode aan het proberen zijn, maar we hopen dat het jou en jullie lukt om de hoop toch vast te blijven houden.

Noëlle: “Hoewel we het al zes maanden aan het proberen waren, probeerde ik iedere maand met nieuwe energie en positiviteit in te gaan. Dat vond ik een veel fijnere mindset om die twee weken door te komen dan al direct neerslachtig en negatief te zijn over het idee dat het misschien niet zou lukken.”

Mediteren

Als jij merkt dat je in die wachtweken toch veel stress of spanning ervaart, dan kan mediteren een fijne manier zijn om te ontspannen en jouw gedachten te verzetten. Heb jij nog niet veel ervaring met mediteren? In de How About Mom app vind je een aantal prettig begeleide meditaties die jou kunnen helpen om in het moment te blijven in plaats van je zorgen te maken over de wat-als toekomst.

Probeer triggers te vermijden

Tijdens de twee weken wachtweken is het belangrijk om triggers zo veel mogelijk te vermijden om te voorkomen dat negatieve gedachten en zorgen je in hun greep krijgen. Het is oké om een nee te zeggen tegen bijpraten met vrienden, te scrollen op social media (hey, weer een zwangerschapsaankondiging) of events als kinderverjaardagen of babyshowers. Op deze manier kun je lastige triggers hopelijk wat op afstand houden en je focussen op jezelf en jouw behoeften.

Zoek een TTC-team

We schreven het eerder: een TTC-team is onmisbaar als jij bezig bent met het proberen zwanger te raken. Je hoeft het niet alleen te doen. Hopelijk hebben jij en je partner veel steun en support aan elkaar, maar het kan ook heel fijn zijn om met een andere vrouw – die jouw ervaring herkent – jouw gevoelens te delen. Sta jezelf toe om je kwetsbaar op te stellen en om hulp te vragen als jij dat nodig hebt. Soms kan even van je af kunnen praten al zo verlichtend werken. Je bent niet alleen!

Als het tijd is om je zwangerschapstest te doen, geef jezelf dan de tijd en de ruimte om het resultaat te verwerken, ongeacht de uitslag.

Meer lezen?
Blog: wat ik graag had willen weten voordat het ‘proberen’ begon
Als het niet vanzelf gaat: “Ik weet toch hoe mijn lichaam werkt, waarom lukt het bij ons dan niet?”

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief