Nog niet zwanger

Als je na 12 maanden onbeschermde seks tijdens je vruchtbare dagen nog niet zwanger bent geworden, kun je contact opnemen met je huisarts. Meestal is er nog steeds niets aan de hand en duurt het bij jullie wat langer dan bij andere koppels.

Picture of How About Mom

How About Mom

Met ons team van 50 experts geven we jou betrouwbare informatie en advies in deze bijzondere fase van je leven.

Naar de huisarts

Zijn jullie al langer dan 12 maanden aan het proberen om zwanger te worden? De huisarts kan jou of jullie als koppel adviseren om een verder onderzoekstraject in te gaan. Jullie kunnen samen worden doorverwezen naar de gyneacoloog in het ziekenhuis. Daar kunnen vruchtbaarheidsonderzoeken worden voorgesteld, onder andere naar eventuele ovulatiestoornissen, de doorgankelijkheid van jouw eileiders, spermaonderzoek en een chlamydia-antistoftest.

Waarom lukt zwanger worden (nog) niet?

De meest voorkomende oorzaken voor het uitblijven van een zwangerschap zijn ovulatiestoornissen (24%), een sterk verminderde kwaliteit van het sperma (20%), stoornissen in de interactie tussen sperma en baarmoederhalsslijm (15%) of een afwijking in de eileiders (waaronder ernstige endometriose) (11%).

“In 30% van de gevallen blijft de oorzaak onverklaard”, zegt Jolijn Huisman, fertiliteitsarts in het Diakonessenhuis in Utrecht. “Geen vruchtbaarheid (infertiliteit), bijvoorbeeld als de eileiders van een vrouw helemaal dicht zitten of als een man geen enkele zaadcel heeft, komen gelukkig niet vaak voor.”

Door een medisch onderzoek kan mogelijk de oorzaak voor de verminderde vruchtbaarheid gevonden worden. Daarna bespreekt de gynaecoloog of fertiliteitsarts met jou of jullie wat mogelijke behandelingen zijn om de kans op een zwangerschap te vergroten. Vaak zijn er behandelingen mogelijk, zoals een hormoonbehandeling, het opwekken van de eisprong, IUI of IVF.

natuurlijk zwanger worden lukt nog niet (foto: Unsplash)

‘Waarom ben ik nog niet zwanger?’

Het uitblijven van een zwangerschap kan ingrijpend zijn voor jou of jullie beiden en kan emotionele spanning met zich meebrengen. Hoe je dat zwanger proberen te worden ervaren, verschilt van vrouw tot vrouw. We vroegen daarom of andere vrouwen wilden delen hoe zij het ervaren om zwanger proberen te worden.

Ook kun je denken aan een psycholoog om te praten over het (nog) niet kunnen krijgen van kinderen, als je merkt dat het gevolgen heeft op jouw gemoedstoestand, seksualiteit, relatie of op je werk.

De enige kinderwens en zwangerschaps-app die helemaal om JOU draait 📲