ouders
19/09/2023

Tien dingen die ik had willen weten voordat we ouders werden

Vanaf het moment dat je zwanger bent, vliegen de goede adviezen je om de oren. Zelfs van mensen die zelf geen kinderen hebben… De klassieker “Probeer nu nog maar te slapen” en “Geniet nog van de rust”, zijn inmiddels welbekend. Hoewel ook het ouderschap iets wat je simpelweg zelf moet gaan ervaren, zijn er een boel dingen die ik van te voren best had willen weten. Hier zijn tien dingen die ik aan mezelf had willen vertellen als ik even vijf jaar terug in de tijd kon gaan.

Er bestaat niet zoiets als perfecte ouders. Of het perfecte kind, overigens

Ouder(s) worden is een leerproces. Van te voren kun je een bepaald beeld in je hoofd hebben hoe jullie het willen gaan doen. Wat slapen, eten, spelen en of sociaal gedrag betreft. Je neemt dingen mee uit je eigen opvoeding, uit de dingen die je hoort en leest, maar uiteindelijk is het zelf doen bij jouw eigen kind echt weer iets heel anders. Geen kind is hetzelfde en iedere levensfase brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. Ouderschap houdt in dat je continu daarin moet meebewegen en je zult moeten aanpassen aan de behoeften van je kindje. 

Accepteer hulp als dit geboden wordt, maar wees ook niet bang om om hulp te vragen

‘Ik wil echt wel een keertje op hem passen!’, ‘Zal ik haar anders eventjes meenemen?’ of ‘Kan ik iets voor je doen?’. Het zijn vragen die je ongetwijfeld als (nieuwe) ouders weleens hebt gekregen en vervolgens lachend hebt weggewuifd. Zeker in het begin zijn we zo geneigd alles maar zelf te willen doen omdat het spannend is, omdat we een ander niet tot last willen zijn of sterk willen lijken. Spannend blijft het als je het nooit probeert, je doet de ander echt een plezier en er is niks zwaks aan hulp accepteren. It takes a village to raise a child en daar is niets aan gelogen. 

De tijd gaat echt heel snel

De uitdrukking ‘De dagen zijn lang, maar de jaren zijn kort’ is zo treffend voor het ouderschap. Baby’s groeien sneller dan je wilt uit tot dreumesen, die met een keer knipperen kleuters zijn en dan ineens op de basisschool zitten. Terwijl jij de geboorte van je kindje nog als de dag van gisteren kan herinneren. Hoewel het tijdens die intense eerste jaren soms moeilijk is om van iedere dag te genieten – zeker als je al tien poepluiers hebt verschoond, de spinazie door de kamer vliegt of je kind voor de 1001 keer een meltdown heeft – weet je dat er momenten gaan zijn waarin je met pijn in je hart terug denkt aan de tijd dat ze nog zo klein waren. 

Iedereen profiteert ervan als jij tijd voor jezelf neemt 

Koude koffie, snelle douches en een ontbijt on the go: in het leven van een moeder is het met zelfzorg vaak niet al te best gesteld. Dat kan voor vaders trouwens ook gelden. Hoewel het met eindeloze stapels was of andere klusjes op je to do lijst iedere dag een uitdaging is om tijd voor jezelf in te ruimen, is het in de best interest van jouw gehele gezin als je het wel doet. Tijd voor jezelf, aandacht voor jezelf, zorgt ervoor dat jij lekkerder in je vel zit. Het zorgt vaak voor meer ontspanning (iets wat o.a. je seksleven vaak ten goede komt) en voor meer ruimte voor andere zaken (eindeloos knutselen of verhalen aanhoren gaat echt makkelijker als je zelf niet al volledig aan je taks zit). 

Angst en zorgen horen bij het ouderschap

Als ouder ben je nooit meer echt zorgeloos. Zo simpel is het. Vanaf het moment dat je in verwachting bent, ben je bezig met het welzijn en de gezondheid van je kind. Voel je haar nog steeds wel trappen in je buik? Die eerste dagen hang je de hele nacht boven een wiegje om te checken of hij nog wel ademt. Overal zie je potentieel gevaar. Je Google’t je suf naar kwaaltjes. Je bent bang dat ze vallen, dat ze zich verslikken. Bang voor een gebroken hart. Die angst gaat nooit meer weg, daar zul je mee moeten leven. Het ene moment zal dat makkelijker gaan dan het andere moment, de ene ouder kan er beter mee dealen dan de ander. 

Je zult altijd worden bekritiseerd. Welke keuzes je ook maakt 

Als jij als ouder vanuit liefde keuzes maakt voor jouw kindje, dan zit je altijd goed. Toch lijkt het alsof er altijd wel iemand is die jou laat weten dat je dingen op een andere manier zou moeten doen. Of het nu gaat om slapen, speentjes of borstvoeding geven, of over op vakantie gaan, het kiezen van het kinderdagverblijf of de hoeveelheid schermtijd op een dag. Jij maakt de keuzes die wat jou betreft het beste zijn voor jou en je gezin en daar mag je op vertrouwen. Ook al zijn er altijd andere ouders, familieleden, juffen of buren die aan die keuzes zullen twijfelen, je zullen beoordelen of een andere manier zullen proberen op te leggen. Niet altijd leuk en makkelijk, maar het hoort er nu eenmaal bij. 

Andere ouders kunnen je (onbedoeld) een shitty gevoel geven

Naast dat bekritiseren, zijn ouders er onderling ook erg goed in om elkaar (onbedoeld) een shit gevoel te geven door op te scheppen over wat kinderen wel of niet doen. “Mijn zoon sliep al door met tien maanden”, tegen het stel met zwarte kringen onder hun ogen. “Mijn dochter kent het complete alfabet”, tegen de ouders waarvan de zoon het nog even bij de woorden ‘papa’ en ‘poep’ houdt. “Wij lezen minimaal tien boeken per week”, als bij jullie bedtijd iedere avond een strijd is. Het is niet eens altijd bedoeld om elkaar de ogen uit te steken, maar het effect is wel dat je als ouder enorm aan jezelf en je kindje kunt twijfelen als het bij jullie anders loopt. Smile, wave en laat het van je afglijden (en probeer vooral zelf niet de ouder te zijn die onbewust de anderen een slecht gevoel geeft).

Een kind krijgen is alsof je er een baan bij krijgt

Het ouderschap is een fulltime job. Doen je het samen en verdelen jullie de boel gelijk, dan heb je er allebei een extra parttime job bij. Vergis je daar niet in. Oh, en ziek zijn zit er als ouder dus niet echt meer in, want van deze baan kun je je niet een dagje ziek melden.

Het fundament van je relatie moet stevig zijn, dus werk daar aan voordat je ouders wordt

Welke problemen of ergernissen je ook hebt in je relatie voordat je een baby krijgt: het wordt erger als je beide kampt met slaapgebrek en het vinden van een draai in jullie nieuwe leven. Zorg er dus voor dat deze issues zijn opgelost. Je gaat voorlopig zoveel tijd moeten steken in deze nieuwe persoon, dat je amper tijd hebt voor jezelf, laat staan voor elkaar. In de eerste paar maanden moeten jullie oke zijn met wie jullie beide los van elkaar en samen zijn, ook zonder de date nights en zondagen Netflix en chillend in bed. Jullie fundament moet stevig zijn voordat er een kleintje komt. Graaf dus diep in je relatie, kom jouw eigen problemen en die van jullie samen onder ogen en zorg dat jullie relatie staat als een huis. Die dates komen vanzelf weer, echt waar. 

Ouder(s) worden zet alles in perspectief

Wat er ook gebeurt: je zult nooit meer niet een ouder zijn. Met dat ouderschap verandert vanzelf jouw kijk op het leven en de mensen daarin, de kijk op je verleden en op de toekomst. De dingen of mensen waar je je voorheen druk om maakte, worden een heel stuk minder belangrijk. Bij een gebrek aan tijd (voor jezelf) zul je andere keuzes gaan maken. Dat kan invloed hebben op vriendschappen, werk of hobby’s, zowel op een negatieve als een positieve manier. 

Meer lezen?
Tijd is een raar concept als je moeder bent
Blog: Ik fluister, zonder dat de kids het horen, ‘I need a f*cking break’
Waarom het volkomen normaal is om je ‘oude’ leven soms te missen

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen