voordelen zwangerschap
18/01/2023

Voordelen van een zwangerschap

Auteur

Datum

Categorie

Share

Misschien is het bij jou negen maanden één groot feest, misschien vind jij de zwangerschap behoorlijk afzien. Hoe jij ook in de race zit, we delen graag een paar, minder vaak besproken, voordelen van zwanger zijn. Dutjes, snacks en stretchy broeken anyone?

oe jij je zwangerschap ervaart, verschilt van vrouw tot vrouw. De meeste zwangeren zullen wel erkennen dat zwanger zijn een grote transformatie is. Je lichaam is niet langer alleen van jou, maar verandert in een veilig huis waarin een baby groeit. Ondertussen werkt je lijf hard door om zich voor te bereiden op de bevalling en het voeden van jouw pasgeboren baby. Hoewel het prachtige ontwikkelingen zijn, kunnen ze ook gepaard gaan met lichamelijke ongemakken. Ochtendmisselijkheid, bandenpijn, brandend maagzuur, vermoeidheid, aambeien, spataderen… Naast deze fysieke uitdagingen kan een zwangerschap mentaal gezien ook veel van je vragen. De razende hormonen in je lijf kunnen zorgen voor stemmingswisselingen en je bent zéker niet de enige moeder die zich af en toe ongerust afvraagt of ‘het allemaal wel goedkomt’

Hoe wonderlijk het allemaal ook is, een zwangerschap is ook belastend. Met vele hoogte-, maar zeker ook dieptepunten gedurende die plusminus veertig weken. Zeker op momenten dat het wat pittiger is willen we je helpen om de voordelen van een zwangerschap – naast de baby die je er straks voor terug kijkt – niet uit het oog te verliezen.

Comfortabele kleding

Dag skinny jeans, hoge hakken, stijve stoffen of knellende tops. Hallo zachte, comfortabele kleding met elastiek.

Rain check!

Ben jij een introvert type dat het liefst thuis blijft om te lezen of een serie te kijken? Dan is dit jouw tijd! Heb je geen zin om een weekend met de schoonfamilie op stap te gaan? Geef je zwangerschapsvermoeidheid te schuld en je hebt een vrijbriefje. Geniet vooral van de mogelijkheid om negen maanden schaamteloos plannen te kunnen annuleren.

Trots op je lijf

Misschien was je weg naar een zwangerschap hobbelig. Maar het is je gelukt. Jouw lijf is in staat om een baby te maken en daar mag je ongelofelijk trots op zijn.

Kleine plopjes

We zullen het niet ontdekken: er is weinig zo mooi als je kleintje voor het eerst te voelen bewegen in je buik. Zelfs aan het einde van je zwangerschap blijft het bijzonder om dat mini mensje te voelen. Totdat hij of zij tegen jouw ribben begint te trappen of op je blaas drukt. Ouch.

Zzzzz

Zwanger zijn is een ultiem excuus om zoveel dutjes te doen als jij wilt. Jouw lichaam is een mens aan het maken en dat is een uitputtende ervaring. Neem alle tijd om te rusten, je verdient het.

Allll the snacks!

Misschien hoorde jij bij de vrouwen die tijdens het eerste trimester ineens al hun eetlust verloren, vanwege misselijkheid of een overgevoeligheid voor geuren. Misschien heb jij dan ook ervaren hoe heerlijk het is als je weer wél van eten kunt genieten in het tweede trimester. Gimme all the snacks…

Een kans om het rustiger aan te doen

De meeste van ons moeten tijdens hun zwangerschap nog werken of voor andere kinderen zorgen, maar als er een moment is geweest om het even wat rustiger aan te doen dan is het nú. Neem elk aanbod voor hulp of verzorging voor jou met beide handen aan.

Dag menstruatie

Het is misschien niet het meest voor de hand liggende voordelen, maarrr zwanger zijn betekent ook een pauze van je menstruatie. Kamp jij maandelijks met lichamelijke ongemakken zoals hormonale schommelingen, PMS, migraine of krampen? Dan is het hopelijk een verademing om dat even negen maanden niet te hebben.

Meer lezen?
Nieuwe moeder versus ervaren moeder: de leukste uitspraken en acties
Wat vond jij de leukste zwangerschapsmaand? Andere vrouwen vertellen

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief