Emilie Sobels
28/03/2022

Momtalk: Emilie Sobels

Emilie Sobels (’88) schreef drie boeken, runt het succesvolle bedrijf Hashtag Workmode én is sinds november moeder van zoon Beer. Voor Momtalk spreken we Emilie over haar kinderwens, de onvoorwaardelijke liefde voor haar kind en het combineren van haar ambitie en moederschap.

Heb je altijd al een kinderwens gehad?

Toen ik jong was en mensen vroegen wat ik later wilde worden, riep ik altijd: ‘Moeder’. Toch kwam ik er naarmate ik ouder werd achter dat ik in het leven nog veel meer wensen heb dan enkel alleen moeder worden en zijn. Niet dat daarmee mijn kinderwens verdween, maar ik besefte me wel steeds meer dat ik eerst graag carrière wilde maken. Na zes jaar bij een startup te werken, begon ik zeven jaar geleden mijn eigen bedrijf, met het idee dat ik dan meer vrijheid zou krijgen om op een dag een gezin te stichten. Maar al snel kreeg ik het juist steeds drukker en was mijn vrijheid ver te zoeken. Ik vond het daarom een uitdaging om ook voor het moederschap te gaan. Mijn bedrijven stonden lange tijd op nummer één en ik besefte me goed dat dat anders zou worden wanneer ik moeder zou zijn. 

Ik koos er daarom voor om me eerst te focussen op mijn bedrijf en daar volledig en met volle aandacht voor te gaan. Na de eerste jaren extreem hard te werken, kreeg ik door dat dit anders moest: op deze manier zou ik mijn kinderwens niet kunnen combineren met mijn ambitie. Ik besloot mijn team uit te breiden, workflows te ontwikkelen die zaken automatiseren en compagnons te zoeken om verantwoordelijkheid te kunnen delen. Toen ik eenmaal merkte dat we een workflow hadden gevonden waarin ik ook best een paar maanden gemist kon worden, voelde ik ruimte om mijn kinderwens in vervulling te gaan. M’n partner en ik besloten toen dat we het gingen proberen, ook met het idee dat een kindje krijgen niet vanzelfsprekend is en best lang kan duren. Uiteindelijk hoefden we niet lang te wachten en was ik snel in verwachting van onze zoon.

Hoe verliepen je zwangerschap en de eerste weken met Beer?

Ik vond zwanger zijn geweldig en mijn zwangerschap verliep gelukkig heel soepel. Toen Beer eenmaal geboren werd, werd ik overvallen door een stroom van liefde. Ik durf echt wel te zeggen dat ik op een roze wolk zit. En natuurlijk is die niet altijd roze, maar ik ben zó verliefd op m’n kind. Al die clichés die je altijd hoort, zijn helemaal waar. De liefde voor je kind is alles overstijgend en ik vind het lastig om dat uit te leggen. Het is een gevoel dat je moet ervaren om te weten hoe die liefde voelt en dat die ook echt anders is dan bijvoorbeeld voor je ouders of je partner.

De eerste weken van m’n verlof vond ik het erg lastig om afstand te nemen van mijn werk: ik was immers nog niet bevallen en het was topdrukte op kantoor. Toen Beer er eenmaal was ging dat makkelijker. Maar ik vond het nog steeds pittig, niet zozeer vanwege Beer, maar vanwege het feit dat het lockdown was. Ik kon nergens heen en zat veel thuis, wat enerzijds natuurlijk heel fijn was, maar ik werd er ook wel lamlendig van. Ook komt er die eerste weken met je kindje zoveel op je af, dat vond ik behoorlijk overweldigend. Ik besefte me ineens dat ik verantwoordelijk ben voor een klein wezentje, een kindje dat zo kwetsbaar en breekbaar is.

Inmiddels ben je moeder van zoon Beer en weer aan het werk, hoe vind je dat?

Beer is nu bijna 5 maanden oud en ik ben weer  2 maanden fulltime aan het werk. Als ik terugkijk op die eerste weken, zou ik het liever iets rustiger opgebouwd hebben. Tijdens mijn verlof zat Beer immers 24/7 aan mij geplakt en ineens moest ik hem vijf dagen per week missen. Dat vond ik best een omschakeling, zeker omdat hij nog zo klein was. Daarbij kwam ook dat ik Beer tot voor kort fulltime borstvoeding heb gegeven en dat kost veel energie, waardoor ik me ook wat slechter kon concentreren en sneller moe was. 

Nu ik ben gestopt met fulltime borstvoeding geven en wat meer gewend ben, merk ik dat ik het ook heel fijn vind om weer aan het werk te zijn. Tuurlijk mis ik Beer overdag en kijk ik er onwijs naar uit om hem iedere middag weer op te halen, maar omringd zijn met collega’s geeft me ook veel energie. Energie die ervoor zorgt dat ik ‘s avonds die gebroken nachten kan doorstaan en er voor Beer kan zijn.

Als laatste vraag, wat zou je andere moeders als tip willen meegeven?

Ik vind het lastig om een tip te geven omdat ik natuurlijk pas net moeder ben! Ik kom echt net kijken en heb juist nu vooral heel veel aan adviezen en tips van andere moeders. Als ik iets niet weet, dan vraag ik vriendinnen om advies of hun ervaring. Maar mocht ik nou echt een tip of advies moeten meegeven, dan zou het toch wel zijn dat ondernemerschap en moederschap combineren echt niet onmogelijk is. Tuurlijk, ik ben pas net begonnen, maar voor nu voel ik dat het zeker haalbaar is om carrière te maken met een kindje aan je zijde.’

Fotocredits: Annebel Eppinga

Meer lezen?
Momtalk: Nadine
Momtalk: Hannah
Momtalk: Lotte en Bibi

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen