Terug naar werk na bevalling
22/05/2022

Deze zorgen hebben moeders over weer terug gaan naar werk na bevalling

Nadat je bent bevallen komt er vanzelfsprekend weer een dag dat je weer aan het werk gaat. Het is een moment waar veel moeders tegenop zien en dat is niet gek. Want hoe zorg je voor een fijne balans tussen werk en privé? Hoe reageert je baas als je kind ziek is en je een dag niet aan het werk kan? En hoe vind je het om minder tijd met je kleintje door te brengen?

Het zijn zorgen die iedere moeder heeft.

Weer aan het werk na bevalling

Dat veel moeders het lastig vinden om na hun bevalling aan het werk te gaan, blijkt wel uit een Amerikaans onderzoek onder 1000 werkende moeders die de afgelopen vijf jaar een kind hebben gekregen. Daaruit blijkt dat het ongeveer vijf maanden duurt voordat moeders hun draai weer hebben gevonden op werk nadat ze een kind hebben gekregen.

Een vijfde van de ondervraagde moeders geeft aan dat ze er tegenop zagen om weer aan het werk te gaan uit angst dat ze hun werk niet meer goed zouden kunnen uitvoeren. 23 % van hen maakte zich juist zorgen over eventuele veranderingen op de werkvloer die ze niet zouden kunnen bijbenen. Anderen keken vooral op tegen het achterlaten van hun kind bij iemand anders.

Top 10 meeste zorgen

Weet dat je lang niet de enige bent die er tegenop ziet om weer aan het werk te gaan na je bevalling. In dezelfde Amerikaanse studie werden talloze redenen gegeven waarom moeders het lastig vinden om hun werk weer op te pakken na een bevalling. Om je een beeld te geven van welke zorgen moeders hebben en om je een hart onder de riem te steken dat iedere zorg die je hebt er mag zijn, delen we hieronder een top 10 van de meeste zorgen.

 1. Je baby weer achterlaten bij de opvang of oppas.
 2. Een vrije dag moeten opnemen als je kind ziek is.
 3. Alle ballen hoog houden op zowel werkgebied als met je kind. Hoe ga je dat ooit goed managen?
 4. Omgaan met veranderingen in het bedrijf die tijdens je zwangerschapsverlof zijn ontwikkeld.
 5. Angst dat collega’s je anders gaan zien nu je moeder bent.
 6. Bang om niet meer zo te kunnen presteren als voor je zwangerschap.
 7. Onbegrip van collega’s die geen kinderen hebben.
 8. Dealen met fysieke gevolgen op werk, zoals urineverlies, pijn aan je bekken etc.
 9. Niet meer in staat zijn om zich lang te kunnen concentreren en daardoor schuldig voelen naar collega’s toe.
 10. Loslaten van je baby en niet meer 24/7 weten hoe het met hem of haar gaat.

Tips

Hoewel de zorgen over weer terug naar werk gaan er absoluut mogen zijn, hebben we ook nog wat tips die je zorgen een klein beetje verminderen:

 • Probeer het positieve te zien van weer naar je werk gaan: je creëert weer tijd voor jezelf. Je werkt aan je eigen carrière en ontwikkeling. Plus: je kunt de deur uit zonder zware luiertas.
 • Geniet van de kleine dingen op een dag: een warm kopje koffie op station, bladeren door een tijdschrift in de trein, of bellen met een vriendin tijdens je autorit
 • Haal of maak een gezonde en lekkere lunch: je favoriete broodje, of een zelfgemaakte salade. Neem de tijd om hiervan te genieten (doe je thuis waarschijnlijk minder snel…)
 • Bedenk: alle moeders en vaders worstelen met balans vinden. Perfecte moeders en vaders bestaan niet. Probeer te relativeren, en relax mom!

Meer lezen?
Sarah werkt een jaar na de geboorte van haar zoon ‘nog steeds’ niet: ‘Alles in m’n lichaam schreeuwt ‘nee”
Birgit over weer aan het werk gaan na zwangerschapsverlof: ‘Het ging gewoon niet’

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen