Baader-Meinhof-fenomeen
12/03/2022

Zwanger? Dit is de reden dat je ineens ov-er-al zwangere vrouwen ziet

Mocht je nu in verwachting zijn dan kan ‘t goed zijn dat je om de haverklap een zwangere vrouw ziet of spreekt. En da’s niet gek, blijkt als we naar de wetenschap kijken. Er is namelijk een reden dat je – nu je zelf zwanger bent – overal dikke buiken ziet.

In dit artikel vertellen we je hoe ‘t zit.

Zwanger

Of je nu over de markt struint of op het terras zit: om de haverklap kom je een zwangere vrouw tegen nu je zelf in verwachting bent. En dat heeft er alles mee te maken dat wanneer je ergens vaak aan denkt, je het meer en meer begint op te merken dan voorheen. En da’s niet omdat er ineens meer zwangere vrouwen zijn, maar omdat je onbewust de hele tijd aan je zwangerschap denkt waardoor dikke buiken je nou eenmaal meer opvallen.

Dit fenomeen wordt ook wel het Baader-Meinhof-fenomeen genoemd, ofwel frequentie illusie. Het fenomeen doet zich voor wanneer hetgeen wat je net hebt gezien, ervaren of verteld plotseling overal opduikt. In dit geval: je denkt veel aan het kindje in je buik waardoor je aan de lopende band dikke buiken ziet.

Baader-Meinhof-fenomeen

Om het fenomeen beter te begrijpen, is het nodig om in de psychologie te duiken. Het Baader-Meinhof-fenomeen bestaat namelijk uit twee psychologische processen: selectieve aandacht en de de neiging naar bevestiging. De eerste gaat over het feit dat onze hersenen opgewekt worden wanneer we iets nieuws hebben geleerd. Je hersenen denken onbewust: ‘He, die zwangerschap is nieuw, laat ik daarnaar op zoek gaan zonder er bewust bij na te denken.’

Het tweede proces gaat over de neiging naar bevestiging. Wanneer je de nieuwe informatie – in dit geval zwangere vrouwen – nog een keer tegenkomt, wordt dat door onze hersenen als een bevestiging gezien dat je de nieuwe informatie inderdaad overal tegenkomt. Echter beseffen we ons dan niet dat die zwangere vrouwen er ook zijn als we dat niet zouden opmerken.

Kanttekening

Overigens is het feit dat je ineens overal zwangere vrouwen tegenkomt, niet compleet te wijten aan het Baader-Meinhof-fenomeen. Als zwangere vrouw bevind je je nou eenmaal ook op plekken waar veel zwangeren zijn. Denk aan de verloskundigenpraktijk, kledingwinkels voor baby’s of kindvriendelijke buurten.

Meer lezen?
Wat je vooral niet moet zeggen tegen een zwangere vrouw: ‘Mag je dat nog wel eten?’

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen