Naam voor je kind kiezen

7 dingen die moeders hadden willen weten voor het kiezen van de babynaam

Een naam voor de baby in je buik kiezen kan best heel ingewikkeld zijn. Het is immers iets wat je kindje z’n hele leven bij zich draagt. Om ervoor te zorgen dat je een naam kiest waar je geen spijt van krijgt (zoals deze moeders wel hebben), vroegen we vrouwen wat ze hadden willen weten voordat ze de naam van hun kind kozen.

Picture of How About Mom
How About Mom

Met ons team van 50 experts geven we jou betrouwbare informatie en advies in deze bijzondere fase van je leven.

1. Welke babynamen super populair zijn

Je hoort het regelmatig: moeders die hun kind een naam hebben gegeven en die vervolgens overal om hen heen horen. Denk je een unieke naam gevonden te hebben, kom je ‘m ineens tegen in de top 10 populaire babynamen. Veel moeders geven dan ook aan dat ze graag wat beter onderzoek hadden gedaan naar de naam van hun kind. Dan kun je zien hoe vaak de naam die jij in gedachten hebt, wordt gegeven aan kinderen in Nederland.

2. Dat je omgeving van de babynaam gaat houden

Hoewel het allerbelangrijkste is dat jij en partner 100 % tevreden zijn met de naam die jullie aan je baby willen geven, kan je ook best waarde hechten aan je omgeving. Gelukkig stemt de ervaring van andere moeders hoopvol: ook al kies je een naam waarvan je denkt dat niet iedereen ‘m kan waarderen, uiteindelijk zullen (bijna alle) familieleden en vrienden dol zijn op de naam van je kind. Want eerlijk is eerlijk: zo’n lief, klein baby, daar kan niemand toch commentaar op hebben?

3. Dat er ook altijd mensen zullen zijn met commentaar

Heb je net gelezen dat uit de meeste ervaringen blijkt dat familie en vrienden uiteindelijk (bijna) altijd dol zullen zijn op de naam van je kind, zijn er helaas ook ervaringen van vrouwen die commentaar hebben gekregen op hun naamkeuze. Ook dat hoort erbij en kun je maar beter van tevoren weten. Zoveel mensen, zoveel wensen en dus is het de kunst om je er zo min mogelijk van aan te trekken.

babynamen

4. De meeste associaties met een naam vergeet je vanzelf

Noem een naam en je kent wel iemand die zo heet: de buurvrouw uit een ver verleden of de jongen op wie je vroeger hopeloos verliefd was. Je denkt dat je die associaties bij een naam altijd zal blijven houden, maar niets is minder waar. Uiteindelijk houden die geen stand, al helemaal als je toch besluit je kind een naam te geven die iemand die je kent ook draagt. Dus mocht je twijfelen, dan geldt bij deze: gewoon doen.

5. Dat de naam misschien niet bij je kind past

Het kan natuurlijk goed zijn dat je er na een paar maanden, of zelfs pas na een paar jaar, achterkomt dat je de naam niet bij de persoonlijkheid van je kind vindt passen.

Een moeder deelde onlangs anoniem bij ons haar verhaal en vertelde spijt te hebben van de naam van haar dochter. ‘Ze is meer de persoonlijkheid die past bij een naam dat ook op ons lijstje stond, maar waarvoor we uiteindelijk niet zijn gegaan’, aldus de moeder. Helaas valt hier weinig aan te doen en is het immers altijd afwachten wat voor een karakter je zoon of dochter krijgt.

populaire babynamen

6. Dat de afkorting van de naam vreselijk kan zijn

Hoewel je op het vorige punt weinig invloed kan hebben, geldt dat bij dit punt niet. Het kan natuurlijk zijn dat je het leuk vindt als de naam van je kind afgekort kan worden. Heb je een naam voor je baby in je hoofd en vind je de naam prachtig, maar de afkorting vreselijk? Dan is het heroverwegen van de naam goed om te doen. Ook belangrijk volgens andere moeders: bedenk wat andere mensen en kinderen van de naam zouden kunnen maken en neem dat mee in je besluit.

7. Dat unieke namen ook voor uitdagingen kunnen zorgen

Voor sommige moeders geldt dat hoe unieker de naam, hoe geweldiger. Toch luidt het advies van anderen dat het goed is om te weten dat het ook uitdagingen kan brengen. Denk aan het onjuist uitspreken van de naam of juist het verkeerd spellen.

Kies de achternaam van je kind

En wist je dat je sinds 1 januari 2024 je eerste kind de achternamen van beide ouders geven. Jullie kunnen kiezen voor de achternaam van de moeder, de duomoeder of de vader. Ook is er een overgangsregeling voor kinderen die op (of na) 1 januari 2016 zijn geboren.

Inspiratie voor babynamen

Waar halen andere ouders inspiratie voor babynamen vandaan? We vertellen je welke babynamen in de top 10 staan, delen populaire babynamen uit andere landen én een aantal unieke babynamen.

How About Mom: een 'onmisbare app voor aanstaande moeders' 📲