Niet Ongesteldheids Dag (NOD)

Als je weet hoe lang je cyclus ongeveer duurt, dan kun je een zwangerschapstest doen vanaf de dag dat je menstruatie eigenlijk moest starten. We noemen deze dag de ‘niet-ongesteldheids-dag’ (NOD).

Wat is NOD?

De Niet Ongesteldheids Dag is de eerste dag dat je ongesteld had moeten worden. Maar dat is niet gebeurt. Je bent dan dus overtijd en zou misschien zwanger kunnen zijn. Vanaf deze dag kun je een zwangerschapstest doen. Dat maakt de NOD een belangrijke dag voor vrouwen die zwanger willen worden. Je vind er veel over op online forums.

Hoeveel dagen kan je menstruatie te laat zijn?

Misschien heb jij een hele regelmatige menstruatie. Het is ook mogelijk dat je menstruatie iedere maand wat verschilt. Een normale of regelmatige cyclus is tussen de 24 en 35 dagen, legt fertiliteitsarts Jolijn uit. ‘Er is sprake van een onregelmatige cyclus als je cyclus korter duurt dan 23 dagen of langer dan 35 dagen of bij 2 of meer maanden tussen menstruaties.’

Het is dus best mogelijk dat je menstruatie de ene maand op dag 27 begint en de andere maand op dag 33. Dat maakt het soms lastiger om de niet-ongesteldheids-dag precies te bepalen.

niet ongesteldheids dag NOD

Ben ik zwanger?

Ben ik zwanger? Misschien gaat die vraag wel door je hoofd. Probeer je zwanger te worden, dan is het fijn om te weten hoe je een vroege zwangerschap herkent. Je kunt aan een aantal zwangerschapssymptomen merken dat je zwanger bent. Met een zwangerschapstest weet je het zeker.

Gevoelige of pijnlijke borsten, moe zijn of cravings: hoe wist jij dat je zwanger was? Moeders delen hun eerste tekenen van de zwangerschap.

How About Mom

How About Mom

Met ons team van 50 experts geven we jou betrouwbare informatie en advies in deze bijzondere fase van je leven.

How About Mom: een 'onmisbare app voor aanstaande moeders' 📲