Tweede zwangerschap
15/05/2022

Zo kan je tweede zwangerschap verschillen van de eerste

Bij een eerste zwangerschap is alles nieuw en weet je niet wat je kunt verwachten. Bij een tweede is dat natuurlijk anders, maar…. Dat betekent niet dat je tweede zwangerschap exact hetzelfde is als de eerste. Integendeel: er zijn wel degelijk dingen anders bij een tweede kindje en dus delen we in dit artikel wat je kunt verwachten.

Uiteraard verschilt het van vrouw tot vrouw hoe je je zwangerschap ervaart.

De tweede keer zwanger

Volgens gynaecologen kan een volgende zwangerschap heel anders zijn dan de eerste. Niet alleen omdat je het al een keer eerder hebt ervaren, maar ook omdat je lichaam is veranderd sinds je eerste zwangerschap. Ook het feit dat je leven er nu anders uitziet dan voordat je voor het eerst moeder werd, zorgt ervoor dat je een tweede keer anders kunt ervaren. Dit kun je verwachten:

Eerdere schopjes voelen

Over het algemeen voelen vrouwen hun kindje tijdens een tweede zwangerschap eerder bewegen dan bij de eerste. Waar vrouwen bij hun eerste zwangerschap hun baby’tje rond de 20 weken voelen, is dat bij een tweede vaak al tussen de 16 en 18 weken. Hoe dat kan? Ze weten hoe het voelt waardoor je de schopjes al eerder herkent.

Wanneer voel je je baby voor de eerste keer bewegen in je buik?

Je buik groeit over het algemeen sneller

Uiteraard geldt dit niet voor alle vrouwen, maar over het algemeen groeit je buik bij een volgend kindje wat sneller dan tijdens de eerste. Door een eerdere zwangerschap zijn je buikspieren nou eenmaal wat meer opgerekt waardoor ze niet meer zo stevig zijn als daarvoor. Daardoor is je zwangere buik bij een tweede kindje vaak wat sneller zichtbaarder voor anderen.

Onzeker over de grootte van je zwangere buik

Je baby ligt wat lager

Door je verzwakte buikspieren kan het zijn dat je tweede kindje wat lager ligt dan je eerste kindje omdat je buikspieren de baby minder goed kunnen ondersteunen als bij de eerste. En dat heeft zowel voor- als nadelen. Zo kun je waarschijnlijk nét wat comfortabeler zitten en wat beter ademhalen, maar kun je ook juist meer druk op je blaas en bekken voelen.

Bekkenpijn tijdens en na je zwangerschap: hoe komt het en wat kun je ertegen doen?

Je hebt meer last van je onderrug

Vrouwen ervaren tijdens een tweede zwangerschap wat vaker pijn in hun onderrug dan tijdens hun eerste zwangerschap. Ook dat heeft weer met je verzwakte buikspieren te maken. Zwakke buikspieren kunnen namelijk rugpijn veroorzaken, al helemaal naarmate je buik groter wordt en het zwaartepunt als het ware verschuift.

Rugklachten tijdens zwangerschap: dit kun je ertegen doen

Je bent vermoeider

Deed je tijdens je eerste zwangerschap geregeld een dutje en heb je nu een energieke peuter of kleuter rondlopen? Dan kan het goed zijn dat je tijdens een volgende zwangerschap een stuk vermoeider bent dan bij je eerste zwangerschap. Uiteraard is het belangrijk dat je voor voldoende rust blijft zorgen en op tijd je grenzen aangeeft.

Benieuwd hoe moeders hun tweede bevalling ten opzichte van hun eerste hebben ervaren? Dat lees je in onderstaand artikel.
Zo verloopt een tweede bevalling: moeders delen hun ervaring

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen