Ik ben zwanger
Home » Zwangerschap » Ik ben zwanger
Gefeliciteerd, je bent zwanger! Er breekt een spannende tijd aan. Dit zijn de belangrijkste adviezen als je zwanger bent. We vertellen je ook wat je moet weten en regelen nu je zwanger bent.
How About Mom
Met ons team van 50 experts geven we jou betrouwbare informatie en advies in deze bijzondere fase van je leven.
Belangrijke gezondheidsadviezen als je zwanger bent
- Maak een afspraak met een verloskundige als je zwanger bent.
- Slik elke dag een pil foliumzuur en vitamine D. Vaak is dit gecombineerd in één pil.
- Eet gezond. Drink geen alcohol: dat is schadelijk voor je baby.
- Als je rookt: vraag je huisarts om hulp bij stoppen.
Checklist voor de zwangerschap
Welke zaken wil je graag geregeld hebben tijdens je zwangerschap? Met deze Zwangerschap checklist van How About Mom heb je een handige kalender voor de 9 maanden zwangerschap.
Kindje op komst
Als je een kindje krijgt, komt er veel op je af. Een naam kiezen, een bevalplan maken en naar de verloskundige voor begeleiding en echo’s tijdens de zwangerschap. Maar ook: kraamzorg regelen, bedenken wat je wil doen met kinderopvang en geboorteaangifte doen.
Bij zo’n grote verandering in jouw of jullie leven is het belangrijk om te weten waar je recht op hebt, maar ook wat je kan en moet regelen én waar je hulp bij kunt vragen. In samenwerking met de Rijksoverheid zetten we op een rijtje wat belangrijk is om te regelen als je in verwachting bent.
Van zwangerschapsverlof tot kinderopvangtoeslag: op rijksoverheid.nl/kindkrijgen krijg je direct één overzicht van wat je met de overheid moet én kan regelen wanneer er een kindje op komst is. Of bel 1400: je krijgt dan een medewerker van Informatie Rijksoverheid aan de lijn.
Belangrijk om te regelen bij een zwangerschap
Dit zijn een aantal zaken waar je mee te maken krijgt tijdens je zwangerschap:
Erkenning
Als moeder heb je automatisch ouderlijk gezag over je kind. Je partner moet jullie kind ook erkennen. Dit kan voor de geboorte, tijdens de aangifte van geboorte of op een later moment. Door de erkenning heeft je partner ook automatisch ouderlijk gezag over jullie kind. Dat betekent dat jullie beiden verantwoordelijk bent voor de opvoeding en verzorging.
Babynaam uitkiezen
Naast een voornaam moet je ook bepalen welke achternaam de baby krijgt. Je kunt sinds 1 januari 2024 je eerste kind de achternamen van beide ouders geven. Jullie kunnen kiezen voor de achternaam van de moeder, de duomoeder of de vader. Ook is er een overgangsregeling voor kinderen die op (of na) 1 januari 2016 zijn geboren.
Is je baby geboren? Dan geef je dit aan bij de gemeente waarin die is geboren.
Doe dit binnen 3 werkdagen. Je kind is zo officieel inwoner van Nederland en krijgt een burgerservicenummer.
Kinderopvang
Je bent er als je net zwanger bent nog niet mee bezig, maar – zeker in de Randstad – is het aan te raden je kind in het eerste trimester al aan te melden bij een kinderopvang. Via het Landelijke Register Kinderopvang zie je welke kinderopvangvoorzieningen geregistreerd staan. Hier kan je zoeken naar een plek die aansluit bij jouw wensen. En zo weet je ook of je mogelijk toeslag kunt krijgen voor jouw kinderopvang.
Check jouw rechten op je werk
Vanaf het moment dat je zwanger bent tot 6 maanden na je zwangerschap, heb je bepaalde rechten op je werk. Je werkgever moet er namelijk voor zorgen dat je veilig en gezond kunt werken. Denk aan extra pauzes, regelmatige werktijden en natuurlijk zwangerschapsverlof.
Bereken je toeslagen
Als je kind straks naar een geregistreerde opvang gaat, kan je mogelijk kinderopvangtoeslag krijgen. Via een rekentool kan je een proefberekening maken van hoeveel toeslag je kunt krijgen. Dit hangt o.a. af het uurtarief van jouw opvang en het aantal uren dat je kind naar de opvang gaat. En natuurlijk van jouw salaris en/of die van je toeslagpartner.
Handige tip: schat je inkomen voor het aanvragen van kinderopvangtoeslag iets hoger in. Het is vervelend als je een gedeelte van de ontvangen toeslagen alsnog moet terugbetalen. Fijner is het om achteraf nog te ontvangen toeslag terug te krijgen.
How About Mom: een 'onmisbare app voor aanstaande moeders' 📲