Buikpijn en zwanger

Wat is normaal en wanneer is er meer aan de hand?

Af en toe last hebben van buikpijn of buikkramp tijdens je zwangerschap is normaal. Er verandert veel in je buik. Zo kan pijn in de onderbuik als je zwanger bent in de eerste weken veroorzaakt worden door de innesteling. Vanaf het tweede trimester kunnen ook bandenpijn en harde buiken voor pijn in je buik zorgen. We vertellen je in dit artikel meer over de oorzaken van buikpijn tijdens je zwangerschap en geven tips.

Inhoudsopgave

    Wees gerust: buikkrampen en pijn komen vaak voor en meestal is er niets aan de hand.

    Wel kun je ongerust worden. Pijn in je onderbuik en buikkrampen kunnen zelfs de meest relaxte aanstaande moeders zorgen geven, vooral als je in het verleden een zwangerschapsverlies of miskraam hebt gehad. We zetten op een rij waardoor buikpijn kan ontstaan en wat je er tegen kunt doen.

    Buikpijn in de eerste weken zwangerschap

    In het eerste trimester van je zwangerschap bereidt jouw lichaam zich voor op een groeiende baby. Je baarmoeder groeit en dat kan af en toe voor wat (lichte) krampen of pijn in je onderbuik of onderrug zorgen. Veel vrouwen vergelijken deze krampen met typische menstruatiepijn.

    buikpijn zwanger eerste weken zwangerschap

    Onschuldige oorzaken van buikpijn tijdens je zwangerschap

    De meeste buikklachten tijdens de zwangerschap hebben een onschuldige oorzaak. De pijn verdwijnt in de meeste gevallen ook weer vrij snel. Dit zijn mogelijke oorzaken van je buikpijn:

    Buikkramp bij de innesteling

    Voel je pijn in je onderbuik? Bij buikpijn in het begin van je zwangerschap kan dit innestelingspijn zijn. De bevruchte eicel nestelt zich aan het begin van de zwangerschap in de baarmoederwand in. De innesteling kan samengaan met een krampachtig gevoel in je baarmoeder en met bloedverlies.

    Buikpijn door groeiende baarmoeder

    Naarmate je eerste en tweede trimester verstrijken, groeit je baarmoeder. Dit kan voor buikpijn zorgen tijdens je zwangerschap. De groei zorgt er namelijk voor dat je organen plaats moeten maken en ook wat worden verdrukt. Het is dus niet zo gek dat dit af en toe buikpijn geeft als je zwanger bent.

    Bandenpijn

    Heb je last van steken in je onderbuik nu je zwanger bent? Dit kan bandenpijn zijn. De spier die de baarmoeder ondersteunt rekt letterlijk op en dat kan soms voor wat scherpe of stekende pijn in de onderbuik zorgen. Het kan ook juist een langer durende, doffe pijn zijn. Deze pijn zit aan één of allebei de kanten van je buik of in je lies. Je kan het vooral merken als je onverwachte bewegingen maakt of van houding verandert.

    Buikpijn door verstopping of opgeblazen gevoel

    Door de zwangerschapshormonen kan je last hebben van obstipatie, een opgeblazen gevoel of winderigheid. Combineer dat met je baarmoeder die groeit en je snapt dat je sneller last van je darmen kunt krijgen als je zwanger bent. Obstipatie komt vaak voor als oorzaak van buikpijn als je zwanger bent.

    Harde buiken

    Vanaf het tweede trimester kun je ook last krijgen van harde buiken. Je herkent ze aan een gespannen gevoel in je buik. Het is een soort strak gevoel waardoor je buik onprettig kan aanvoelen. Echt pijnlijk horen harde buiken niet te zijn. Meestal duren ze een halve minuut tot een minuut.

    Voorweeën

    Zit je in het derde trimester? Aan het einde van je zwangerschap bereidt je lichaam zich voor op de bevalling. Door voorweeën wordt je baarmoedermond zachter en korter. Hierdoor kan er tijdens je bevalling makkelijker ontsluiting ontstaan. Voorweeën kunnen voor buikpijn zorgen, maar je kan ze ook in je rug en bovenbenen voelen. Het is een soort menstruatieachtige of zeurende pijn in de onderbuik die onregelmatig op komt zetten en niet sterker wordt.

    Andere oorzaken van buikpijn

    Een zwangerschap vraagt veel van je. Ook stressklachten kunnen buikpijnklachten geven. Meestal gaan deze vormen van buikpijn binnen een paar uur of een paar dagen weer over. Het helpt vaak om rust te nemen. Ook kan je buikpijn oorzaken hebben, denk aan buikgriep of een voedselvergiftiging.

    buikpijn zwanger

    Buikpijn en zwanger: serieuze oorzaken

    In de meeste gevallen gaat de buikpijn vanzelf weer over. Helaas kan buikpijn als je zwanger bent ook een ernstige oorzaak hebben. De pijn is dan vaak heftiger en komt voor in combinatie met andere klachten. Denk je dat jouw buikpijn wordt veroorzaakt door een van de oorzaken hieronder? Neem dan altijd contact op met je verloskundige of huisarts.

    Miskraam

    Bij pijn in je onderbuik als je zwanger bent, denk je misschien snel aan een miskraam. Een miskraam is het verlies van een vroege zwangerschap, meestal plaats in de eerste 12 weken van je zwangerschap.

    Helaas kan dit zeker in het eerste trimester de oorzaak van buikklachten zijn. Bij een miskraam is vaginaal bloedverlies vaak een van de eerste symptomen. Een paar uur tot een paar dagen na het eerste bloedverlies volgt de buikpijn. Lees meer over een miskraam en hoe een miskraam eruit ziet.

    Blaasontsteking tijdens zwangerschap

    Het is goed om te weten dat je als zwangere extra vatbaar bent voor schimmelinfecties of urineweginfecties. Een urineweginfectie of blaasontsteking gaat vaak samen met pijn in je onderbuik, net boven je schaambeen. Gelukkig is een blaasontsteking goed te behandelen met antibiotica. Wel is het belangrijk dat dit op tijd gebeurt. Een onbehandelde blaasontsteking kan overgaan in een nierbekkenontsteking wat een vroeggeboorte kan veroorzaken. Let op symptomen van een blaasontsteking zoals:

    • Buikpijn, vaak in de onderbuik
    • Troebele urine of bloed in je urine
    • Een branderig gevoel tijdens het plassen
    • Vaak (kleine beetjes) moeten plassen
    • Verhoging of soms koorts

    Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap

    Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap treedt op wanneer de bevruchte eicel zich buiten de baarmoederholte nestelt. Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is in het begin lastig te herkennen. De symptomen hiervan verschijnen meestal wanneer je zo’n 6 tot 10 weken zwanger bent.

    Symptomen van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap

    Symptomen die kunnen horen bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap zijn buikpijn die anders of erger is dan bij je menstruatie en/of vaginale bloedingen. Bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap bestaat het risico dat de eileider scheurt. Dat is een ernstige situatie waarbij er veel bloed in de buikholte terecht komt. Je kunt hierbij de volgende klachten krijgen: plotseling heftige buikpijn (vaak eenzijdige krampen), persdrang (zonder dat er iets uit komt), duizeligheid, zweten en het gevoel dat je flauw gaat vallen.

    Als je denkt dat je tekenen hebt van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, ga dan meteen naar de eerste hulp, want het kan levensbedreigend zijn. Als de kramp zich vooral aan één kant van je onderbuik lijkt te concentreren, bel dan voor de zekerheid met de huisarts, ook al is de kramp niet ernstig.

    Wanneer bel je de huisarts of verloskundige?

    Meestal is de oorzaak voor de buikpijn of buikkramp tijdens je zwangerschap onschuldig en vaak gaat het vanzelf over. Toch is het in sommige situaties goed om contact op te nemen met je verloskundige of huisarts.

    Neem in ieder geval contact op als je buikklachten hebt in combinatie met een van de volgende klachten, of als je erg ongerust bent:

    • Ernstige of aanhoudende pijn
    • Koorts en/of koude rillingen
    • Misselijkheid of braken
    • Een licht gevoel in je hoofd
    • Pijn tijdens het plassen
    • Afwijkende vaginale afscheiding
    • Bloedverlies
    • Je baby minder voelen bewegen
    • Een hoge bloeddruk
    • Hevige jeuk

     

    Tips bij buikpijn tijdens de zwangerschap

    Warmte werkt ontspannend en zorgt ervoor dat de zenuwen in je lichaam minder pijn doorlaten. Neem lekker een warme douche of een warm bad.

    Laat je masseren. Tijdens een zwangerschapsmassage maakt je lichaam het hormoon oxytocine aan. Dit hormoon maakt pijn minder en je geluksgevoel groter.

    Gebruik een kruik of voedingskussen. Soms helpt het tegen de pijn om iets zachts tegen je buik aan te drukken. Ga bijvoorbeeld in de foetushouding liggen met een warme kruik of een voedingskussen tegen je buik.

    Soms kan het juist helpen om te bewegen. Wanneer je beweegt, maakt je lichaam serotonine aan, wat zorgt voor minder pijn en een groter geluksgevoel. Wandelen, zwemmen of yoga-oefeningen kunnen fijn zijn.

    Heb je veel last van buikpijn nu je zwanger bent en helpen de tips hierboven niet? Paracetamol (de laagst mogelijke dosering) tijdens de zwangerschap mag ook.

    Blijf gezond eten en drink veel water: om je buikpijn minder te maken en te voorkomen is het zinvol dat je gezond blijft eten. Vooral voeding met genoeg vezels erin is gezond voor je darmen. Vergeet ook niet voldoende te drinken, minimaal 2 liter als je zwanger bent. Goed voor jou én voor je kindje.

    Soms kan buikpijn een teken zijn dat je te veel doet of het te druk hebt. Het kan dan helpen om te gaan liggen en proberen te ontspannen. Dat vinden niet alle vrouwen makkelijk, dus in zo’n geval kan een ontspannen ademhalingsoefening of een meditatie om contact te maken met de baby in je buik fijn zijn.

    Foto van How About Mom

    How About Mom

    Met ons team van 50 experts geven we jou betrouwbare informatie en advies in deze bijzondere fase van je leven.

    How About Mom: een 'onmisbare app voor aanstaande moeders' 📲