Foliumzuur bij kinderwens of zwangerschap

Het slikken van foliumzuur is belangrijk als je zwanger wil worden en tijdens je zwangerschap. Het duurt ongeveer 4 weken voordat foliumzuur in je lichaam opgenomen is. Start daarom liefst al met het slikken van foliumzuur op het moment dat je een kinderwens hebt.

Picture of How About Mom expert

How About Mom expert

Irene Sonneveld is eerstelijns verloskundige en orthomoleculair therapeut.

Het advies voor vrouwen met een kinderwens en zwangere vrouwen is om minimaal 4 weken voor de conceptie te starten met het slikken van foliumzuur (≥ 400µg). Dit blijf je doen tot 10 weken na de bevruchting.

Foliumzuur: belangrijk voor ontwikkeling zenuwstelsel baby

Waarom is foliumzuur slikken eigenlijk nodig als je een kinderwens hebt of zwanger bent? Foliumzuur is belangrijk voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de hersenen van de ongeboren baby. Ook verkleint het voedingssupplement de kans op geboorteafwijkingen als een open ruggetje of de kans op vroeggeboorte, een hazenlip en een laag geboortegewicht.

Waar zit foliumzuur in?

Foliumzuur zit in etenswaren als groene groenten, volkorenproducten, vlees en zuivel. Bij een gezond voedingspatroon krijg je het het voedingssupplement foliumzuur binnen, maar als je zwanger bent heb je wat meer nodig.

Aangezien je lichaam zelf geen foliumzuur kan aanmaken, wordt aangeraden extra bij te slikken. Het duurt ongeveer 4 weken voordat er extra foliumzuur in je lichaam opgenomen is. Start daarom al met het slikken van foliumzuur op het moment dat je een kinderwens hebt.

Hoeveel foliumzuur is nodig?

Op de website van het Voedingscentrum vind je de aanbevolen hoeveelheid per dag. Ook op de verpakking van foliumzuur tabletten staat de aanbevolen dosering.

foliumzuur slikken zwangerschap

Waar koop je foliumzuur pillen?

De drogist zoals Kruidvat, Trekpleister of Etos bij jou om de hoek verkoopt vaak foliumzuur. Deze pillen of tabletten zijn zonder recept bij de drogist of apotheek verkrijgbaar.

Er zijn ook tabletten of pillen te koop speciaal voor zwangeren met foliumzuur en vitamine D. Handig, want je krijgt tijdens de zwangerschap ook het advies om elke dag 10 microgram vitamine D te slikken.

Kiinderwens of zwanger? Onze How About Mom app is er voor jou 📲