Je ochtend starten met augurken en de avond afsluiten met zure matten en donuts. Meer dan driekwart van de vrouwen heeft tijdens de zwangerschap eetbuien en vreemde eetgewoonten. Maar hoe ontstaan die zogeheten zwangerschapscravings? En wat kun je eraan doen?
In dit artikel geven we antwoord op die vragen.
Zwangerschapscravings
Dat merendeel van de zwangere vrouwen zich af en toe vergrijpt aan augurken, donuts of zure matten, staat vast. Toch tasten wetenschappers nog in het duister waar zwangerschapscravings vandaan komen. Zo zijn er onderzoekers die zeggen dat eetbuien ontstaan doordat je lichaam aangeeft dat het extra voedingsstoffen nodig heeft. Zin in appels? Dan zou je weleens een tekort aan vitamine C kunnen hebben. Dol op pinda’s? Dan heb je behoefte aan vetten en eiwitten.
Andere wetenschappers geloven niet in bovenstaande theorie en bekijken het simpeler. Zij concluderen dat je lichaam tijdens een zwangerschap nou eenmaal harder werkt dan wanneer je geen baby draagt. Je lichaam heeft dan sowieso meer behoefte aan voedsel waardoor je vaker een eetbui hebt.
Vreemde eetgewoonten
Zoals veel zwangerschapskwaaltjes, zijn ook vreemde eetgewoonten volgens wetenschappers te wijten aan de gierende hormonen door je lichaam. Zo stellen sommige onderzoekers dat het hormoon oestrogeen een verhoogde bloedtoevoer veroorzaakt waardoor je gevoelige smaakpapillen krijgt. Niet gek dus dat je ineens trek hebt in voedsel waar je normaal niet aan moet denken.
Voldoende voedingsstoffen
Dat je zo nu en dan een zak chips of stuk taart niet kan weerstaan, is uiteraard geen probleem. Wel is het verstandig om niet meerdere keren per dag toe te geven aan je eetbuien. Het Voedingscentrum stelt dat een zwangere vrouw maar 200 tot 300 calorieën per dag extra nodig heeft. Heel veel extra eten hoeft dus niet, maar let er wel op dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.
Tips
Wil je je zwangerschapscravings binnen de perken houden? Volg dan onderstaande tips op:
- Probeer in ieder geval drie voedzame maaltijden per dag te eten, zodat je niet gedurende de dag aan het snacken bent en continu trek hebt;
- Wees je bewust van je cravings zodat je ook bewust kunt kiezen voor een gezondere variant.
- Merk je dat je soms gewoon uit verveling uit? Probeer dan afleiding te zoeken.
Wees ook niet te streng voor jezelf. Je bent met een grandioze taak bezig: het creëren van een mensje. Het is een periode waarin je goed voor jezelf moet zorgen. Dat betekent enerzijds soms toegeven aan jouw lekkere trek en aan de andere kant zorgen dat je goede voedingsstoffen binnenkrijgt om dit bijzondere proces te ondersteunen.
Meer lezen?
Extreme zwangerschapsmisselijkheid: wat is hyperemesis gravidarum (HG)?