Als het derde trimester van je zwangerschap in zicht komt, ga je waarschijnlijk steeds meer uitkijken naar je verlof. Wanneer begint je zwangerschapsverlof en hoe lang duurt het? En maakt het uit of je in loondienst, zelfstandig ondernemer bent of een uitkering ontvangt?
Wat is zwangerschapsverlof?
Of je nu werkt of niet, iedereen die in Nederland bevalt heeft recht op 6 weken zwangerschapsverlof en minstens 10 weken bevallingsverlof. In totaal heb je dus minstens 16 weken verlof. Vaak worden zwangerschapsverlof en bevallingsverlof onder één naam genoemd: zwangerschapsverlof.
Ben jij zwanger en in loondienst, zelfstandige of ontvang je een uitkering? Dan heb je ook recht op zwangerschaps- en bevallingsverlof. Als je als zelfstandig ondernemer werkt, kun je een zwangerschapsuitkering aanvragen. Wil je makkelijk een overzicht krijgen voor jouw persoonlijke situatie? Dat kan via rijksoverheid.nl/kindkrijgen.
Wanneer ga je met verlof?
Vrouwen gaan met zwangerschapsverlof tussen de 34 en 36 weken zwangerschap. Wanneer je met zwangerschapsverlof gaat, bepaal je zelf. Veel vrouwen merken bijvoorbeeld dat ze tegen het einde van hun zwangerschap sneller moe worden of last krijgen van andere zwangerschapskwalen. Met 34 weken met verlof gaan kan helpen om met meer rust naar je bevalling toe te leven.
Zwangerschapsverlof opnemen
Je hebt wettelijk recht op 6 weken zwangerschapsverlof, die je kunt opnemen in de 4 tot 6 weken voorafgaand aan je bevalling. Naast 6 weken zwangerschapsverlof en heb je ook recht op 10 weken bevallingsverlof. In totaal heb je dus minstens 16 weken verlof. Lees ook meer je inkomen en zwangerschapsverlof.
De 16 weken zwangerschapsverlof hoef je niet in één keer op te nemen. Alleen de 4 tot 6 weken zwangerschapsverlof voorafgaand aan je bevalling én de eerste 6 weken van je bevallingsverlof moet je altijd aaneengesloten opnemen. Een optie is dus om het werken rustig op te bouwen en de resterende weken van je bevallingsverlof wat langer te spreiden. Bijvoorbeeld door eerst alleen de ochtenden te werken. Bespreek met je werkgever wat mogelijk is.
Baby eerder of later geboren
Je bevallingsverlof gaat in op de dag na jouw bevalling. Je verlof hangt dus ook ook af van wanneer je baby geboren wordt. Dat kan (ver) voor de uitgerekende datum zijn, of daarna. Wist je dat maar 5% van de vrouwen bevalt op de uitgerekende datum?
Baby te vroeg geboren
Is je baby te vroeg geboren? Dan tel je de dagen dat je zwangerschapsverlof korter duurde dan 6 weken op bij je bevallingsverlof. De totale verlofperiode is altijd 16 weken.
Voorbeeld: je stopt met 34 weken met werken. Je baby wordt vervolgens 1 week voor de uitgerekende datum, dus met 39 weken, geboren. Je hebt dan ‘maar’ 5 weken zwangerschapsverlof gehad, waardoor je bevallingsverlof 11 weken wordt. In totaal heb je nog steeds 16 weken verlof.
Baby geboren na uitgerekende datum
Wordt je baby geboren na de uitgerekende datum? Dan tel je de dagen tussen geboorte en uitgerekende datum op bij de termijn van 16 weken. In dat geval duurt je totale verlofperiode langer dan 16 weken.
Voorbeeld: je stopt met 34 weken met werken. Je baby wordt 2 weken na de uitgerekende datum, dus met 42 weken, geboren. Je hebt dan 6+2= 8 weken zwangerschapsverlof en 10 weken bevallingsverlof. In totaal heb je dan 18 weken verlof.
Verlof bij een tweeling of meerling
Krijg je een tweeling of meerling? Dan gelden er andere verlofsregels voor de geboorte van tweelingen of meerlingen. Je hebt dan recht op 10 weken zwangerschapsverlof en minimaal 10 weken bevallingsverlof. Het totale verlof is dus minstens 20 weken.
Zwangerschapsverlof bij uitkering
Ben je zwanger en krijg je een WW-, ziektewet- of loongerelateerde WGA-uitkering van UWV? Ook dan gaat je zwangerschapsverlof in tussen de 34 en 36 weken zwangerschap. Je bepaalt zelf op welke dag je het verlof laat ingaan.
Wil jij één overzicht van wat je met de overheid moet én kan regelen wanneer er een kindje op komst is? Ga naar rijksoverheid.nl/kindkrijgen en zet alle informatie voor jouw situatie op een rij.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met de Rijksoverheid.
Meer lezen?
Van calamiteitenverlof tot aanvullend geboorteverlof: verlof voor partners