Prematuur

Je baby is te vroeg geboren

De meeste baby’s worden geboren na een zwangerschapsduur tussen de 37 en 42 weken. Ongeveer 7 % van de zwangerschappen in Nederland eindigt met een vroeggeboorte: voor de 37 weken zwangerschap.

Foto van How About Mom

How About Mom

Met ons team van 50 experts geven we jou betrouwbare informatie en advies in deze bijzondere fase van je leven.

Inhoudsopgave

    Wat betekent prematuur?

    Een zwangerschap duurt 40 weken, de baby is dan à terme of voldragen. Als een zwangerschap minder dan 37 weken duurt spreek je van prematuur. Een ander woord voor prematuur is vroeggeboorte.

    Als een zwangerschap minder dan 32 weken heeft geduurd, is een baby ernstig prematuur. Als je voor de 28 weken zwangerschap bevalt, is een baby extreem prematuur.

    Oorzaak van vroeggeboorte

    Misschien is jouw baby (veel) te vroeg geboren. Gemiddeld worden in Nederland zo’n 7 procent van de baby’s te vroeg. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een baby te vroeg wordt geboren. Zoals een (afwijkende) werking van de baarmoederhals, zwangerschapsvergiftiging, hoge bloeddruk, of een ernstige ziekte of infectie bij de moeder.

    Nog altijd is bij zo’n 40 % van de vroeggeboortes niet duidelijk wat de oorzaak is.

    premature baby: prematuur

    Risico op vroeggeboorte

    “We spreken van vroeggeboorte als je voor de 37e week van de zwangerschap bevalt. Dit kan spontaan gebeuren, doordat je weeën krijgt, je vliezen breken of je lichaam zo ziek is dat het zelf de bevalling laat beginnen”, vertelt Tamara, gespecialiseerd moeder-pasgeborene verpleegkundige in het OLVG Oost ziekenhuis in Amsterdam.

    Er zijn een aantal factoren die kunnen bijdragen een premature baby en vroeggeboorte.

    Zwanger van tweeling of meerling

    Zwanger zijn van een tweeling of meerling kan zorgen voor een premature bevalling. Dit heeft te maken met de ruimte van de baarmoeder, en met de draaglast van je lichaam, maar hierbij kunnen ook andere medische redenen een rol spelen.

    Roken

    Roken een factor die kan bijdragen aan vroeggeboorte. Ook het gebruik van bepaalde vormen van medicatie en het gebruik van verdovende middelen zoals drugs kan vroeggeboorte veroorzaken.

    Zwangerschapsvergiftiging

    In sommige gevallen is er een medische reden waarom een vroeggeboorte wordt opgewekt, in plaats van zelf op gang komt. Een gynaecoloog kan dan besluiten om een vroeggeboorte op gang te brengen, bijvoorbeeld als de moeder zwangerschapsvergiftiging krijgt.

    Tamara: ‘Ook een infectie van de baarmoeder of de vliezen kan een reden van vroeggeboorte zijn. Vaak komt dit voort uit een bacteriële infectie uit de vagina, maar dit hoeft niet. Het lichaam wil van de infectie af, de reactie kan dan zijn dat er weeën ontstaan. Andere infecties in het lichaam van een moeder kunnen er ook voor zorgen dat de bevalling vroegtijdig begint.’

    Placenta of vruchtwater

    Ook een afname van kwaliteit of voedende functie van de placenta, een afwijkende placenta (placenta praevia), tekort aan vruchtwater, een infectie van de baarmoeder, achterblijvende groei van de baby – of een combinatie van die factoren – kunnen oorzaken zijn van een vroeggeboorte.

    Eerdere vroeggeboorte

    Tamara: ‘Als je al eens eerder te vroeg bevallen bent, dan is de kans groter dat dit bij een volgende zwangerschap ook gebeurt. We weten dat een eerdere vroeggeboorte een risicofactor is bij een volgende bevalling.’

    Vanaf wanneer is een kindje levensvatbaar?

    Vanaf 24 weken zwangerschap is een kindje levensvatbaar. De overlevingskans na 25 weken ligt dan rond de 55%. Elke week die daarbij komt, laat de overlevingskans aanzienlijk stijgen. Bij een vroeggeboorte vanaf 24 weken zijn de longen nog niet voldoende ontwikkeld, waardoor het kindje vrijwel altijd ademhalingsondersteuning en zuurstof nodig heeft. Vaak loopt dit minimaal tot 30 weken, maar meestal langer.

    Na 34 weken zwangerschap heeft de baby bijna even goede overlevingskansen als een op tijd geboren baby (Bron: Zorginstituut Nederland).

    Verschil tussen prematuur en dysmatuur

    Dysmatuur is een te laag geboortegewicht in verhouding tot de zwangerschapsduur. Wanneer een baby te weinig weegt voor de duur van de zwangerschap is hij dysmatuur. Een baby kan ook prematuur en dysmatuur tegelijk zijn.

    Ervaringen: moeders over het meemaken van een vroeggeboorte

    Een zorgeloze zwangerschap en bevallen van een voldragen en gezonde baby. Hoezeer we dit alle moeders ook toewensen, is dit niet altijd de realiteit. Tijdens je zwangerschap, de bevalling of daarna kunnen er dingen gebeuren waardoor jullie een andere start doormaken. Denk aan een ziekenhuisopname voor jou of je baby, vroeggeboorte (prematuur) of een complexe bevalling. 

    Deze moeders van een prematuur kindje delen hun verhaal op How About Mom:

    Catriona: ‘Ik ben lang boos geweest op mijn lijf’

    Als Catriona 30 weken zwanger is, blijkt ze zwangerschapsvergiftiging te hebben. Ze belandt in een medische molen en moet uiteindelijk veel te vroeg gaan bevallen van haar zoontje.

    'Ik voelde me zó schuldig dat m’n lichaam had gefaald’

    Als met 29 weken haar vliezen breken en 3 dagen later haar dochter Lize-Lody veel te vroeg wordt geboren, volgt voor Kikki een onzekere periode. ‘Ga ik m’n kindje verliezen?’

    'Mijn dochter werd geboren met 32 weken'

    Hoe ervaart een moeder de bevalling van een (veel) te vroeg geboren baby? Hoe voelt zij zich die eerste dagen en weken? Eline vertelt aan hoe haar dochter werd geboren met 32 weken.

    Kelly Beukers: ‘Onze tweeling had een overlevingskans van 50%’

    Kelly Beukers en Roy Turubassa kregen een premature tweeling: ‘Mijn bevalling was begonnen. Dat kon toch niet?! Ik herinner me hoe ik niet eens echt in paniek was, maar het vooral echt niet begreep. Net stond ik op mijn babyshower, nu lag ik in een ambulance.’

    Premature baby op de intensive care

    Waar je kindje in je buik de tijd krijgt om te groeien en te ontwikkelen, is er buiten de buik wat hulp nodig wanneer je kindje (veel) te vroeg geboren wordt. Baby’s die onder de 30 weken leeftijd geboren worden, zullen vaak op een Neonatale Intensive Care Unit (NICU) terecht komen. Indien het kindje de grens van 30 weken voorbij is, worden premature baby’s ook op de post intensive care (IC) afdeling opgenomen. Voor veel ouders van premature baby’s is dit ingrijpend. Gelukkig kun je in de meeste gevallen je kindje wel op ieder moment van de dag bezoeken en krijg je volop de gelegenheid om huid op huid contact met de baby te hebben en te kolven in de buurt van je kindje.

    Premature baby: wanneer mag je naar huis?

    Als nieuwe moeder krijg je tot een week na de bevalling dagelijks medische controles. Als uit die controles geen bijzonderheden komen en je verder gezond bent, wordt je ontslagen. Je dient in zo’n geval dus heen en weer te reizen om je kindje te bezoeken, of te verblijven in een familiehuis. Het is vaak wel mogelijk om (psychische) ondersteuning vanuit het ziekenhuis ontvangen, bijvoorbeeld een maatschappelijk werker die bij je langskomt als je bij je kindje bent.

    Te vroeg geboren kindje
    Kikki's dochter werd veel te vroeg geboren: 'Zo schuldig gevoeld'

    Prematuur baby kleding

    Prematuur kleding zijn babykleertjes bedoelt voor baby’s die te vroeg geboren zijn of aan de kleine kant zijn. Misschien had je al wat kleding voor jouw kindje gekocht, maar zijn babykleertjes in maat 50 nu nog veel te groot. 

    Overigens hoeft dit niet altijd het geval te zijn: er zijn ook baby’s die met 40 weken geboren worden en alsnog klein van stuk zijn. Prematuur kleding is newborn kleding in nog kleinere maatjes. Bij prematuur kleding is vaak extra aandacht besteed aan de comfort en pasvorm, zodat de belasting bij het aan- en uitkleden van jouw kindje minimaal is. Bekijk hier fijne babykleertjes voor te vroeg geboren baby’s.

    How About Mom: een 'onmisbare app voor aanstaande moeders' 📲