10 weken zwanger echo
19/07/2023

10 weken zwanger

Je baby is nu zo’n 3 centimeter groot, formaat kers. Je baby kan erg actief zijn in de baarmoeder: hij of zij kan schoppen, zwaaien, draaien en zelfs de vuistjes ballen. Maar het duurt nog wel even voordat je je kleintje kunt voelen.

10 weken zwanger: dit gebeurt er met je baby

Wist je dat we vanaf 10 weken zwanger niet langer spreken van een embryo maar van een foetus? De lichaamsverhoudingen van je kleintje beginnen meer in overeenstemming te komen met die van een baby: de ‘staart’ die het embryo eerst nog had is verdwenen. De armen en de benen zijn nu goed gevormd, met duidelijke handen en voeten en de nagels beginnen zich te ontwikkelen. Je baby groeit snel en is nu ongeveer zo groot als een kers.

Hoewel je het nog niet kunt voelen, is je baby erg actief in de baarmoeder. Hij of zij kan schoppen, zwaaien, draaien en zelfs de vuistjes ballen. Het gezicht van je baby wordt steeds gedetailleerder. De ogen zijn verder uit elkaar gegroeid, de oogleden bedekken de ogen nu bijna volledig en de oorschelpen zijn nu aanwezig. Ook de neus en mond krijgen meer vorm.

Het hart – dat vanaf week 8 van de zwangerschap klopt – wordt steeds sterker. Wist je dat de hartslag van jouw baby zo’n 150 slagen per minuut telt? Wij moeten flink sporten om zo’n hoge hartslag te bereiken, maar voor baby’s is dit normaal.

Vanaf 10 weken zwanger: NIPT test

Om te onderzoeken of je baby het downsyndroom, edwardssyndroom of patausyndroom heeft, kun je vanaf deze week een NIPT laten doen. Het  onderzoek met de NIPT kan vanaf 10 weken zwangerschap.

Je kunt kiezen voor de NIPT (niet-invasieve prenatale test) als je tijdens de zwangerschap al wil weten of jouw kind het downsyndroom, edwardssyndroom of patausyndroom heeft. Bij  je eerste bezoek vraagt jouw verloskundige of gynaecoloog of je meer wil weten over de NIPT. In een uitgebreid gesprek krijg je dan informatie over het onderzoek en deze aandoeningen.

10 weken zwanger: dit kun jij ervaren

Wat kun jij als zwangere ervaren bij 10 weken zwanger? Tijdens de tiende week van je zwangerschap kunnen de volgende ervaringen opmerken bij jezelf.

Je buik kan langzaam beginnen te groeien. Hoewel het mogelijk nog niet voor anderen zichtbaar is, kun je het zelf wel opmerken. Je kunt ook merken dat je broeken net wat strakker zitten rond de taille.

Verstopping tijdens zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kun je ook last krijgen van je darmen. Verstopping komt regelmatig voor. Probeer voldoende vezels te eten: vezels vind je in groenten, fruit, volkoren producten zoals zilvervliesrijst en volkorenpasta en brood, en peulvruchten. Ook voldoende beweging en genoeg vocht drinken zijn belangrijk. Een klein wandelingetje na de lunch of diner kan helpen om dat opgeblazen gevoel te verminderen of voorkomen.

De kans bestaat dat de symptomen van zwangerschapsmisselijkheid afnemen vanaf week 10. Dat gebeurt niet bij iedereen maar we hopen wel voor je dat de klachten afnemen, mocht je hier last van hebben.

Cravings

Merk je veel lekkere trek of gekke cravings die ieder moment kunnen toeslaan? Zorg ervoor dat je genoeg snacks bij de hand hebt, ook als je bijvoorbeeld onderweg bent. En veel water drinken is belangrijk, zowel voor jou als voor je baby. Houd dus gerust een waterfles bij de hand.

Nog een gekke ‘kwaal’ bij 10 weken zwangerschap: een toename van vaginale afscheiding. Er stroomt veel bloed in de richting van je bekkenbodem en vagina. Een van de effecten daarvan is meer vaginale afscheiding, én sommige vrouwen ervaren meer zin in seks. It’s all normal, baby.

Meer lezen?

Frikandel met vanillepudding en potten pindakaas: dít zijn jullie gekste zwangerschapscravings

9 weken zwanger

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen