9 weken zwanger moe
14/07/2023

9 weken zwanger

Bij 9 weken zwangerschap maakt je baby enorme vorderingen in zijn of haar ontwikkeling. Het gezichtje van je baby wordt steeds meer herkenbaar en de vingers en tenen ontwikkelen zich langzaam. Grote kans dat bij jou de stemmingswisselingen nu in volle gang zijn (geen zorgen: hoort erbij!).

Vanaf 8 weken zwangerschap is het hartje te horen. Inmiddels ben je weer een weekje verder. Met 9 weken zwanger is je baby nu zo’n 3 gram en 2,3 centimeter lang. Als je nu een echo zou laten maken, heb je kans dat je je baby ziet bewegen.

Ontwikkelingen bij de baby bij 9 weken zwanger

Het gezicht van je baby wordt steeds meer herkenbaar. Het lichaam en gezicht van je baby krijgen steeds meer vorm. De oogleden bedekken de ogen volledig, en de neusgaten en het mondje zijn duidelijk zichtbaar.

De vingers en tenen ontwikkelen zich langzaam. Ook de armen en benen van je baby worden steeds langer en sterker. Ze hebben nu duidelijke handen en voeten, en de vingers en tenen beginnen duidelijker zichtbaar te worden. Het lichaampje begint nu steeds minder op een garnaal en meer op een mensje te lijken.

Ook het binnenste van je baby wordt deze periode aangelegd. De organen van je baby beginnen te functioneren: het hartje klopt krachtig en de nieren beginnen urine te produceren. De lever produceert gal en de alvleesklier begint insuline te produceren.

9 weken zwanger: hoe voel jij je?

Wat kun jij als zwangere ervaren bij 9 weken zwangerschap? Je borsten kunnen nog steeds gevoelig en een stuk groter zijn dan je gewend bent. Ook kunnen je tepels donkerder worden en kun je kleine bultjes rond de tepelhof opmerken. De bloedtoevoer naar jouw borsten wordt verhoogd én de hormonen brengen een verandering teweeg in de pigmentcellen die jouw tepels meer kleur geven. Op die manier zijn ze straks beter zichtbaar voor jouw baby. Wat kun je doen bij gevoelige of pijnlijke borsten tijdens de zwangerschap?

Jep, ook die vermoeidheid kan aanhouden of verergeren tijdens deze fase. Je lichaam werkt hard om je baby te laten groeien, wat veel extra energie kan kosten. Neem regelmatig een pauze en geef toe aan je behoefte aan slaap.

Je baarmoeder groeit gestaag. Je kunt dus ook een toename van de buikomvang merken. Is er al een beginnend buikje te zien? Die groeiende baarmoeder heeft ook als fijn bij-effect een lichte druk op de blaas, waardoor je vaker moet plassen. Bedankt hé…

Tips bij 9 week zwangerschap

Behoefte om je instant beter te voelen als je last hebt van die hormonale achtbaan? Beweging is belangrijk tijdens de zwangerschap en dansen is een leuke manier om in beweging te komen! Dus zet je favoriete liedje op en dans alsof niemand kijkt.

Het is verstandig om jezelf alvast in te lezen over prenatale onderzoeken en echo’s. Ken je de NIPT test? En wist je dat er met 13 weken echo en met 20 weken echo een gratis medische echo wordt aangeboden?

Ervaar jij andere lichamelijke of geestelijke veranderingen dan hierboven beschreven? Onthoud dat elke zwangerschap uniek is en dat individuele ervaringen kunnen verschillen. Als je je zorgen maakt, neem dan altijd contact op met je verloskundige.

Meer lezen?

8 weken zwanger: formaat framboos

7 weken zwanger: je baarmoeder groeit

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen