14 weken zwanger
16/09/2023

14 weken zwanger: einde van het eerste trimester

Als je met 14 weken zwanger in je buik zou kunnen kijken, is de kans groot dat je baby gezichtsuitdrukkingen aan het oefenen is. Je baby is druk bezig met leren glimlachen, de lippen tuiten en fronsen. Met 14 weken zwangerschap ben je aan het einde gekomen van het eerste trimester. Voor veel vrouwen is dat een fijne mijlpaal. 

Je baby bij 14 weken zwanger

Met 14 weken zwangerschap weegt de baby nu ongeveer 45 gram. Hij of zij is zo’n 8 centimeter lang.

Je baby krijgt nu ook wat donshaartjes, ook wel laguno genoemd. Daarmee wordt het hele lijfje bedekt: die donshaartjes zitten op de buik, benen, handjes, rug en hoofdje van de baby en blijven zitten tot ongeveer week 37 van de zwangerschap. Laguno beschermt de huid van je baby in het vruchtwater. Komt je kind iets eerder ter wereld dan 40 weken, dan kunnen er nog fijne haartjes op schouders, ruggetje en gezichtje zitten.

Jij bij 14 weken zwanger

Met 14 weken zwangerschap ben je aan het einde gekomen van het eerste trimester. Voor veel vrouwen is dat een fijne mijlpaal. Inmiddels ben je helemaal gewend aan het idee dat je zwanger bent, en is je omgeving op de hoogte.

Ook hebben vrouwen vaak minder last van kwaaltjes aan het einde van het eerste trimester, en zit je groeiende buik nog niet zo in de weg. Nog een fijn idee: de kans op een miskraam is veel kleiner geworden. Hierdoor liggen de grootste zorgen achter je. Je baarmoeder heeft nu ongeveer de grootte van een stevige vuist. Omdat de baarmoeder steeds groter wordt, komen andere organen een beetje in de verdrukking. Dat geldt onder meer voor je blaas.

Kun je de baby al voelen met 14 weken?

Ben je voor de eerste keer zwanger? Dan is 14 weken nog redelijk vroeg: de meeste moeders voelen de eerste schopjes van hun baby ergens tussen de 16 en 25 weken. Als dit een tweede of daaropvolgende zwangerschap is, kan het wel zijn dat je al iets gemerkt hebt, omdat je weet waar je op moet letten.

Goed om te checken: zorgverzekering

Het duurt als het goed is nog een tijd voordat je gaat bevallen, maar het kan slim zijn om als eens naar je zorgverzekering te kijken. Als je alleen een basisverzekering hebt, kan een aanvullende verzekering slim zijn. Je betaalt dan wel meer premie per maand. De basisverzekering vergoedt alleen medisch noodzakelijke zorg. Als je bijvoorbeeld ervoor kiest om poliklinisch te bevallen met je eigen verloskundige, komen daar kosten bij. Die kosten, en kosten voor een kraampakket of zwangerschapscursus, worden vanuit veel aanvullende verzekeringen vergoed. Kijk in je polisvoorwaarden onder ‘Zwangerschap, geboorte en kraamtijd’.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen