hoe kies je luier
15/03/2025

5 bespaartips om minder geld aan luiers kwijt te zijn

Je hebt er, zeker in het begin, een dagtaak aan: luiers verschonen! Luiers lijken niet aan te slepen. Een kind verbruikt gemiddeld maar liefst 3000 luiers per jaar. Een pasgeboren baby verschoon je met gemak 8 à 12 keer per dag.

Hoeveel ben je kwijt aan luiers?

Volgens het Nibud ben je maandelijks gemiddeld 49 euro kwijt aan luiers. De meeste kinderen worden zindelijk tussen hun derde en vierde levensjaar. Een snelle rekensom leert ons dat de totale kosten meer dan 2000 euro bedragen. En dan hebben we het nog niet eens over de luierdoekjes en zinkzalf.

5 tips om te besparen op luiers

Er zijn leukere dingen om je geld aan uit te geven. Hoe kun je besparen op luiers? Hier 5 tips:

1. Vroeg zindelijk

Niet alleen tikken luiers behoorlijk aan, ze zijn niet bepaald duurzaam. Daarom kiezen steeds meer ouders voor alternatieven. Een nieuwe trend op dit gebied is babyzindelijkheidscommunicatie.

Waar vroeger werd gedacht dat zindelijkheidstraining pas zinvol was vanaf twee jaar, gaat deze methode ervan uit dat baby’s, net als andere zoogdieren, zichzelf niet willen bevuilen. Door de signalen van je baby te leren herkennen, kun je hem of haar al vanaf de babytijd op een potje zetten. In veel andere delen van de wereld, zoals Azië en Afrika, is dit overigens heel normaal.

Dit vraagt wat inzet, maar het kan je flink wat luiers schelen. Vind je dit nog te vroeg? Een reguliere zindelijkheidstraining kan beginnen vanaf 18 maanden. Hoe eerder je kindje zindelijk is, hoe minder luiers je nodig hebt natuurlijk.

bespaartips luiers

2. De juiste maat kopen 

Het lijkt een inkoppertje, maar veel ouders kopen ongemerkt de verkeerde luiermaat. Een niet-passende luier kan doorlekken of irritatie veroorzaken, waardoor je vaker moet verschonen dan nodig. Belangrijk om te weten is dat je luiers koopt op basis van het gewicht van je kindje en niet op basis van leeftijd.

Andere factoren spelen ook een rol bij het kiezen van de juiste maat. Denk bijvoorbeeld aan de voeding en de bewegelijkheid van je kindje. Naarmate je kindje actiever wordt, kun je overstappen op luierbroekjes, die beter aansluiten en minder snel doorlekken.

3. Wasbare luiers 

Hoewel het in eerste instantie een grote investering lijkt, zijn wasbare luiers, ook wel herbruikbare luiers, uiteindelijk voordeliger én duurzamer dan wegwerpluiers. Ondanks dat ze regelmatig gewassen moeten worden, bespaar je op de lange termijn flink op de kosten. Twijfel je over het gebruiken van een wasbare luier? Je kunt ze tegenwoordig zelfs huren, tweedehands aanschaffen of je kan een proefpakket aanschaffen. 

Wasbare luiers zijn niet alleen comfortabel. Ze zijn er tegenwoordig in superleuke designs én je hebt altijd luiers in huis! De paniek wanneer je ontdekt dat je vroeg in de avond de laatste luier in je hand hebt, behoort tot het verleden. Ze bestaan uit een verstelbaar, voorgevormd luierbroekje. Er zijn verschillende soorten wasbare luiers, zodat je een keuze kan maken die precies past bij de behoefte van je kindje. Wanneer je gaat voor wasbare luiers kun je extra besparen door ze buiten te drogen in plaats van in de droger. 

4. Verstandig inkopen

Herinner je je moeder of oma nog die met de grootste zorgvuldigheid alle huis-aan-huisblaadjes afstruinde op zoek naar de goedkoopste producten? Dit werkt nog steeds. Luiers zijn vrijwel altijd ergens in de aanbieding. Nog slimmer is het om groot in te kopen. Dit kan je tot 10 cent per luier schelen. Omgerekend bespaar je dan zo’n 300 euro per jaar op basis van een gemiddeld verbruik van 3000 luiers per baby. Bij Etos heb je nu bijvoorbeeld tijdelijk 1+1 gratis op het volledige luierassortiment.

Wist je trouwens dat er op websites zoals Marktplaats ook regelmatig luiers worden aangeboden? Het loont de moeite om daar eens te kijken! Sla ook weer niet te groots in, kinderen groeien als kool, waardoor ze snel uit de luiermaat kunnen groeien.

luiermaten

5. Duurzaamheid tips 

De wegwerpluiers van tegenwoordig zijn zodanig goed, dat ze je niet meer na één plasje al weg hoeft te gooien. Ze zijn zelfs zo comfortabel gemaakt dat het ervoor heeft gezorgd dat kinderen tegenwoordig later zindelijk worden dan in de jaren zeventig. 

In sommige Nederlandse gemeenten worden luiers inmiddels gerecycled en apart ingezameld. Is dat in jouw gemeente nog niet het geval? Dan mogen ze gewoon bij het restafval.

Met deze bespaartips kun je flink wat geld overhouden én duurzamer omgaan met luiers. Of je nu kiest voor babyzindelijkheidscommunicatie, slim inkopen of herbruikbare luiers, alle beetjes helpen!

Meer lezen?

Gratis babybox 2025: deze zwangerschapsdozen zijn er

Luieruitslag bij je baby

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen