nieuw vaccinatieschema 2025
07/01/2025

Dit verandert er in het vaccinatieschema voor in 2025

In 2025 verandert het vaccinatieschema voor baby’s en kinderen. Zo wordt de DKTP-inenting (difterie, kinkhoest, tetanus, polio) verschoven van 4 jaar naar 5-jarige leeftijd.

Voor de nieuwe vaccinatiemomenten in 2025 hoef je zelf geen actie te ondernemen: ouders ontvangen vanzelf een uitnodiging van het consultatiebureau of de GGD.

Waarom een nieuw vaccinatieschema?

Al twee jaar geleden adviseerde de Gezondheidsraad om het vaccinatieschema aan te passen vanwege nieuwe inzichten over de beste bescherming van kinderen. Dit zijn de drie redenen voor het aanpassen van het vaccinatieschema:

  • Betere bescherming tegen mazelen: als kinderen rond de 3 jaar oud zijn krijgen ze een tweede prik tegen bof, mazelen en rodehond (BMR). In het huidige vaccinatieschema is dat op de leeftijd van  9 jaar. 
  • Langere bescherming tegen kinkhoest: door kinderen de DKT (Difterie Kinkhoest en Tetanus)-vaccinatie een jaar later te geven (bij 5 in plaats van 4 jaar), zijn kinderen langer beschermd tegen kinkhoest.
  • Langere bescherming tegen difterie en tetanus: kinderen zijn langer beschermd tegen difterie en tetanus als ze deze prik later krijgen. Daarom verschuift de DKTP-prik nu van 9 naar 14 jaar.

Baby: inenting bij 12 maanden

Ook voor baby’s verandert er iets aan het vaccinatieschema: de laatste DKTP- en pneumokokkenvaccinaties krijgen baby’s voortaan met 12 maanden, in plaats van 11 maanden. Deze prikken beschermen tegen difterie, kinkhoest, tetanus, polio, haemophilus influenza type b, hepatitis B en pneumokokken. Omdat je met je baby waarschijnlijk toch naar het consultatiebureau gaat rond het eerste jaar, zul je weinig van die verandering merken.

Meer lezen? Bijwerkingen bij vaccinaties bij baby

bijwerking vaccinatie baby

DKTP-inenting: van 4 naar 5 jaar

Ouders met oudere kinderen merken wel wat van het nieuwe vaccinatieschema per 2025. Met 4 jaar stond er een DKTP-inenting in het vaccinatieprogramma. Die DKTP-prik beschermt tegen difterie, kinkhoest, tetanus, polio en verschuift volgend jaar naar 5-jarige leeftijd.

Het schema verandert, maar de vaccins blijven hetzelfde. De vaccins veranderen niet van inhoud of samenstelling. Alleen van de DKTP-vaccinatie voor 5-jarigen vervalt het vaccin tegen polio, omdat kinderen al in hun eerste levensjaar voldoende ingeënt worden tegen deze ziekte.

Prikken voor 9-jarigen vervallen

Voor 9-jarige kinderen komen de vaccinaties helemaal te vervallen. Zo verschuift de prik tegen bof, rodehond en mazelen (BMR) naar 3-jarige leeftijd, en de bescherming tegen difterie, tetanus en polio (DTP) wordt pas later gegeven, bij 14 jaar. Door de BMR-prik eerder te geven, wil het Rijksvaccinatieprogramma kinderen voordat ze naar school gaan beter tegen mazelen te beschermen. Al langer wordt gewaarschuwd voor een uitbraak van mazelen, omdat de vaccinatiegraad laag is en relatief veel kinderen vatbaar zijn voor mazelen.

Langer beschermd

Als kinderen 14 jaar zijn, krijgen ze een vaccinatie tegen difterie, tetanus en polio (DTP). In het huidige vaccinatieschema is dat bij 9 jaar. Kinderen zijn langer beschermd tegen difterie en tetanus als ze deze prik later krijgen. Er zit dan voldoende tijd tussen de vorige vaccinatie tegen difterie en tetanus (op 5 jaar) en deze op 14 jaar.

De vaccinaties tegen 13 infectieziekten bieden bescherming voor de rest van je leven. Wanneer je als kind gevaccineerd bent, ben je als volwassene ook beschermd tegen infectieziekten.

Meer lezen?

Vragen of twijfels over vaccineren? Bel de Twijfeltelefoon

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen