Vaccinatie baby prik
23/05/2024

Twijfel over kinkhoest of mazelen vaccinatie? Bel de Twijfeltelefoon

Heb jij vragen of twijfels over vaccinaties bij je baby of kind? Is het veilig om de 22 weken prik te nemen? Waarom is een vaccinatie voor mazelen nodig? Ouders kunnen de Twijfeltelefoon bellen met vragen over de ziektes mazelen en kinkhoest, over vaccinaties en over de bijwerkingen van vaccinaties.

De Twijfeltelefoon is een initiatief van het het ErasmusMC ziekenhuis. Het telefoonnummer bestaat al langer als een preventieplatform waar je terecht kunt met vragen, bijvoorbeeld over de HPV- en griepvaccinatie of anticonceptie. Nieuw is dat er ook vragen over vaccinaties tegen de kinderziekten mazelen en kinkhoest beantwoord worden.

Persoonlijk advies

De Twijfeltelefoon is bereikbaar op 088-7555777 van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 13:00 uur. Je kunt zowel Nederlands en Engels spreken.

De initiatiefnemers hopen dat ouders zo de mogelijkheid hebben om in alle rust, anoniem en zo nodig in andere talen betrouwbare medische informatie te krijgen over mazelen en kinkhoest.

Onzinverhalen over vaccinaties

Volgens Robin Peeters, een van de initiatiefnemers van de Twijfeltelefoon, is er veel onzekerheid bij moeders. ‘We merken dat er veel onzinverhalen rondgaan over vaccinaties. Daardoor weten ouders soms niet goed meer weten wat ze wel en niet moeten geloven’. Bij de Twijfeltelefoon krijgen ouders feitelijke en medische informatie door studenten geneeskunde, met hulp van medisch specialisten. ‘Daardoor kunnen ze zelf een weloverwogen beslissing nemen over vaccineren.’

Toename kinkhoest bij baby’s

Het aantal pasgeboren baby’s dat ernstig ziek is door kinkhoest neemt sinds begin 2024 snel toe, waarschuwen kinderartsen en het RIVM. Dit is het gevolg van een lagere vaccinatie-graad, waardoor besmettelijke ziektes die eerst ‘verslagen’ waren weer toenemen. Kinderarts-infectioloog Pieter Fraaij van het ErasmusMC benadrukt de ernst van de situatie: ‘Kinkhoest is vooral gevaarlijk voor baby’s jonger dan een jaar. Bij kinkhoest blijf je hoesten tot je niet meer kunt, en baby’s raken daardoor letterlijk uitgeput. Ze kunnen niet meer drinken en krijgen zuurstoftekort. Intuberen om ze zuurstof te geven is lastig vanwege diezelfde hoestprikkel.’

Door de 22 weken prik – de kinkhoest vaccinatie – als je zwanger bent, kun jij de antistoffen doorgeven aan je baby. Deze bescherming duurt een aantal maanden en beschermt een pasgeboren baby.

Toename van mazelen bij kinderen

Mazelen lijkt iets uit het vervelend, voor veel mensen. Dat bestaat toch niet meer? Niets is minder waar: de ernst wordt onderschat, zegt viroloog Rik de Swart van het ErasmusMC.

‘Mazelen is een zeer besmettelijke ziekte is, die wereldwijd jaarlijks tussen de 80.000 en 100.000 sterfgevallen veroorzaakt. En we weten inmiddels ook dat de ziekte het afweersysteem verzwakt, waardoor kinderen na herstel vatbaarder zijn voor andere infectieziekten.’ Met de dalende vaccinatiegraad neemt ook het aantal kinderen dat mazelen krijgt in Nederland toe. Dat is zorgelijk, zegt de viroloog.

Vaccinaties voor kinkhoest en mazelen

In Nederland worden de meeste baby’s met de BMR-prik (bof, mazelen en rodehond) ingeënt tegen de mazelen. Ook het vaccin tegen kinkhoest zit in een vaccinatiecocktail van het Rijksvaccinatieprogramma. Kinderen krijgen voor hun eerste verjaardag drie vaccinaties tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio (DKTP). 

De Twijfeltelefoon is niet bedoeld om moeders over te halen hun kinderen te laten vaccineren, zeggen de initiatiefnemers. Wel om betrouwbare en feitelijke informatie te geven bij vragen over de ziektes mazelen en kinkhoest, over de vaccinaties, waarom vaccineren belangrijk is en over de bijwerkingen van vaccinaties

Bron: ErasmusMC

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen