22/09/2022

Als het niet vanzelf gaat: “Iedere keer die ingewikkelde vraag: heb je kinderen?”

In de serie ‘Als het niet vanzelf gaat‘ delen fotografe Sacha Janssen en How About Mom de foto’s en verhalen van vrouwen die te maken hebben of hebben gehad met fertiliteitsproblemen. Eén van deze dames is Annemarie. Ze heeft endometriose en raakte zwanger na een uitgebreid traject bestaande uit ovulatie inductie met hormonen, röntgenfoto’s, IUI en uiteindelijk IVF.

Wie ben jij?

“Ik ben Annemarie Staaks, 33 jaar jong en docent MBO in het dagelijks leven. Sinds juni 2022 ben ik de trotse moeder van dochter Jess.”

Wilde je altijd al moeder worden?

“Ik heb altijd moeder willen worden, maar Jess is een hele bewuste en doordachte keuze geweest toen wij er allebei klaar voor waren.”

Kun je iets vertellen over jullie traject?

“Het duurde vier jaar voordat ik zwanger werd. Daarvoor doorliepen we een intensief traject bestaande uit ovulatie inductie met hormonen, röntgenfoto’s van mijn baarmoeder en eileiders (HSG) en IUI. Jess is uiteindelijk geboren na een IVF traject. Verder heb ik de diagnose endometriose en heb ik een lisexcisie gehad naar aanleiding van mijn afwijkende PAP 3a2 uitslag van het uitstrijkje, een operatie waarbij de onrustige cellen in de baarmoedermond worden verwijderd.”

Wat is de grootste uitdaging als je te maken hebt met onvruchtbaarheid of moeilijk (natuurlijk) zwanger kunnen raken?

“De grootste uitdaging vond ik het niet weten of we ooit ouders mochten worden. En iedere keer die ingewikkelde vraag moeten beantwoorden: ‘heb je kinderen’?”

Hoe hield jij de moed tijdens het traject?

“Wij hebben een camper gekocht. Daar samen mee op pad gaan bracht onze relatie heel veel fijne momenten tussen het traject door.”

Waarom wil je meer bekendheid geven aan dit onderwerp?

“Ik merk dat er nog een taboe of een bepaalde ongemakkelijkheid zit op het niet krijgen van kinderen, en het lijkt mij goed dat dit onderwerp meer aandacht krijgt.”

Welke boodschap zou jij aan andere vrouwen of koppels in een vergelijkbare situatie willen geven?

“Tegen andere vrouwen en mannen wil ik zeggen: hou vol! Geef niet op. En houd je relatie fijn. Blijf doen of zoek iets waar je samen gelukkig mee bent.”

Meer over het project ‘Als het niet vanzelf gaat’

Over de fotografe
Sacha Janssen – de Gruiter is fotografe en oprichter van In Veins Fotografie. Ze is gespecialiseerd in familiefotografie en richt zich specifiek op vrouwen of koppels die in een fertiliteitstraject zitten of hebben gezeten. “Ik wil naast mooie foto’s ook een luisterend oor bieden.”

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen