ben je zwanger vraag
29/08/2022

Ook klaar met de vraag ‘ben je zwanger’?

Auteur

Datum

Categorie

Share

De 35-jarige Mascha Feoktistova, misschien wel beter bekend als Beautygloss, wel. De YouTube’er krijgt de vraag of ze zwanger is dagelijks, en is daar helemaal klaar mee. Daarom startte ze het Instagram-account Niet zwanger.

De YouTube-ster ziet de vraag ‘ben je zwanger’ met regelmaat terug onder haar posts, vertelt ze in een nieuwe video.

“Om de een of andere reden zijn het vooral vreemden die vaak die vraag stellen. Het feit dat ik elke dag moet uitspreken dat ik niet zwanger ben, daar word ik zelf niet heel happy van. Natuurlijk zouden we graag een tweede kindje willen, dat heb ik wel vaker gezegd, maar we zijn niet zwanger… dus what do I say?”

Behoorlijk ongepaste vraag

Om het onderwerp te tackelen, nam ze een video op waarin ze vertelt over waarom de vraag of je zwanger bent, behoorlijk ongepast is.

“Ik snap dat het goed bedoeld is. Het is eigenlijk altijd positief omdat mensen het leuk vinden, maar mensen hebben denk ik niet door hoe beladen die vraag is en hoe vervelend die kan overkomen”, zegt Mascha, die de vraag al sinds haar achttiende regelmatig te horen krijgt.

Zeven redenen om niet te vragen ‘of je zwanger bent’

Op de Instagram-pagina Niet zwanger staan zeven redenen waarom je de vraag ‘ben je zwanger’ beter niet aan iemand kan stellen. Waarom niet? We lichten er een paar uit:

Misschien kan iemand niet zwanger worden, en is er daarom een onvervulde kinderwens.

Misschien is een vrouw, of een stel, nog niet klaar voor een kind.

Misschien heeft iemand met een miskraam meegemaakt en is ze fysiek en mentaal aan het herstellen.

En, zo schrijft Mascha: “Misschien wil ik helemaal geen kinderen. Ik kies er wellicht bewust voor om niet zwanger te raken. Wie weet heb ik abortus laten plegen om wat voor reden dan ook. Dan is deze vraag vervelend omdat ik wellicht geen zin heb om toe te lichten waarom ik geen kinderen wil.”

“Wist je dat de vraag ‘Ben je zwanger?’ eigenlijk niet zo leuk is om antwoord op te geven? Ik snap dat je het lief bedoelt, maar eigenlijk kan je die vraag beter niet stellen. Of ik nou wel of niet zwanger ben, dit is mijn lijf, mijn leven en mijn keuze om er iets over te delen of niet. Door de vraag te stellen dwing je mij om een statement te maken over iets waar ik op dat moment niet op heb gerekend. Het is een emotioneel beladen vraag voor velen en daarom beter om niet te stellen”, concludeert Mascha. Hear hear.

Meer lezen?

Meredith zit al bijna 9 jaar in een fertiliteitstraject: ‘Ik hoop op een toekomst met een kindje’

Hoe vertel je een vriendin met een onvervulde kinderwens dat jij wel zwanger bent?

Als zwanger raken niet vanzelf gaat: deze opmerkingen kunnen jullie niét meer horen

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief