ongevraagd advies moeder
23/03/2023

Ask Tilda: ‘Hoe ga ik als moeder om met al die ongevraagde adviezen?’

In de rubriek Ask Tilda geeft postpartumtherapeut Tilda Klumpenaar antwoord op jullie vragen en zorgen over het moederschap. Deze week: hoe ga je als moeder om met ongevraagde adviezen en commentaar?

‘Als aanstaande en nieuwe moeder vliegen de gevraagde én ongevraagde adviezen je om de oren. Dat kan extra vervelend zijn als er bij jullie bepaalde (gezondheids)zorgen spelen of jullie bijvoorbeeld een lastige start hebben gemaakt en jij vooral je best aan het doen bent om je hoofd boven water te houden.

Je zit als ouder meestal helemaal niet te wachten op al die ongevraagde adviezen, meningen en overtuigingen van een ander. Jij als mama probeert het ook allemaal gewoon goed te doen. Niks zo vervelend, als dat je tegen mensen aanloopt, die het allemaal ogenschijnlijk beter weten dan jij (“zou je niet in zo’n Facebook groep gaan?”) en dat niet onder stoelen of banken steken.

Want schijn bedriegt, lieve mama. Deze mensen, verkondigen hun mening vaak zo sterk, omdat daar iets anders onder zit. Misschien is het hun eigen onzekerheid die hen parten speelt. Wie weet proberen ze hun gebrek aan zelfvertrouwen wel te overschreeuwen met hun zogenaamd zelfverzekerde voorkomen, waarin ze hun mening te pas en te onpas verkondigen.

Het goede nieuws is, dat jij als moeder niks hoeft te doen met al deze ongevraagde meningen. Of dit nu in real life gebeurt of op social media, probeer het zo snel mogelijk naast je neer te leggen. Want, wat zegt de mening van een wildvreemde nu eigenlijk over jou als moeder? Juist. Helemaal niks! Jij bent goed, precies zoals je bent. Je zou het bijna vergeten door alle vooroordelen en harde kritieken die er op social media geuit worden, maar in principe zijn we allemaal geboren met compassie en mededogen.

Mijns inziens mag het geven van ongevraagd advies of opmerkingen zo snel mogelijk stoppen. Als (nieuwbakken) ouder, zit je vaak niet te wachten op de ongevraagde mening van die ander. Dus, wat doe je als iemand nu steeds jouw grenzen niet of nauwelijks respecteert? Mijn advies is: kom voor jezelf op! Je zou kunnen zeggen: “dankjewel voor je advies, maar ik kies mijn weg hierin.” Of: “ik begrijp waarom je dit zegt, maar ik vind het niet fijn als je dit zo doet.” Op deze manier geef je je grenzen aan zonder je eigen waardigheid te verliezen. Een ander weet het vaak altijd beter. Dat is waarom de beste voetbalcoaches op de bank zitten en men voor de tv ook allerlei dingen roept over mensen die ze nog nooit in het echt hebben ontmoet

Aan alle mama’s die te pas en te onpas door wildvreemden en bekenden worden voorzien van tips & trics zou ik willen zeggen: leg het naast je neer, hoe moeilijk het ook is. Er is niet één waarheid, dus geloof daar ook niet in. Kijk, naar wat voor jou en je kindje het beste werkt. Zie, hoe jullie als gezin het beste functioneren. Dat de buitenwereld daar een mening over heeft is prima, maar laat dit aan je voorbij gaan. Je doet het goed, echt.

Lees je bovenstaande en heb je een steuntje in de rug nodig? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl Ik ga je hiermee helpen.

Heb jij ook een vraag die jij anoniem aan Tilda wilt stellen? Stuur ons een mailtje via app@howaboutmom.nl of stuur een DM.

Meer lezen?
Ask Tilda: ‘1,5 jaar na de geboorte nog steeds somber’

Mijn vierde trimester: “Goed bedoelde adviezen maakten het gevoel van eenzaamheid en onzekerheid alleen maar groter”

Van ‘doe maar rustig aan’ tot ‘het hoort erbij’: deze nutteloze adviezen over het moederschap kregen jullie

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen