Heeft mijn baby genoeg gedronken aan de borst? Het antwoord
13/01/2023

Geef je borstvoeding? Zo weet je of je baby voldoende drinkt

Als je borstvoeding geeft, is het soms lastig om in te schatten hoeveel je kindje drinkt. Veel moeders zijn dan ook onzeker of hun baby voldoende voeding binnenkrijgt. Om die onzekerheid weg te nemen, vroegen wij lactatiekundige Céline Moly hoe je herkent of je kindje genoeg heeft gedronken om tevreden te zijn en goed te kunnen groeien.

Ook vertelt ze hoeveel baby’s gemiddeld drinken.

Zoveel drinken baby’s gemiddeld

Het is een feit dat borstvoeding het beste werkt door het tot stand komen van een vraag en aanbod tussen een moeder en haar kindje. De melkproductie past zich namelijk aan op de behoeften van de baby. Je kunt er dan ook – in de meeste gevallen – vanuit gaan dat wanneer je baby de borst loslaat, hij of zij voldoende heeft gedronken.

Gemiddeld drinken baby’s de eerste dagen na hun geboorte tussen de acht en twaalf keer per dag. Na de geboorte moet het maag-darmstelsel rustig op gang komen waardoor de baby behoefte heeft aan kleine, korte voedingen. Langzaamaan nemen de hoeveelheid voedingen af. Toch zijn er geen vaste regels wat betreft borstvoeding geven en is het vooral van belang om het ritme van de baby te respecteren. Overigens is ook de duur van een voeding niet van belang; het ene kindje drinkt nou eenmaal sneller dan het ander.

Tekenen dat je baby vol zit

Anders dan bij flesvoeding, is het bij borstvoeding moeilijk om precies te weten wat je baby heeft gedronken. Is het van belang? Nee, zolang de baby naar wens groeit hoef je je nergens druk om te maken. Nieuwsgierig hoe je weet dat je kindje vol zit? Céline deelt hieronder een aantal kenmerken van een tevreden kindje:

  • De baby stopt met drinken en laat zelf de tepel los;
  • De baby neemt steeds langere pauzes tussen de drinkmomenten;
  • De baby ontspant de handjes;
  • De baby laat de borst rustig los en valt in slaap;
  • De baby is ontspannen tussen de voedingen door.


Mocht je bovenstaande punten niet herkennen bij je baby, dan kan het goed zijn dat hij of zij nog niet voldaan is. Lijkt je kindje ontevreden na de voeding of maakt je baby nog steeds hap/zoekbewegingen? Wellicht is je melkproductie nog niet op peil of lopen vraag en aanbod niet synchroon. Mocht je denken dat de borstvoeding terugloopt: hier lees je hoe je je melkproductie een boost geeft.

Heeft mijn baby genoeg gedronken?

Nu je weet hoe je kunt herkennen of je baby voldaan is, is het ook raadzaam te checken of hij of zij daadwerkelijk voldoende voeding heeft binnengekregen om goed te kunnen groeien. Een van de belangrijkste tekenen is het aantal natte luiers dat je kind op een dag heeft. In de eerste paar dagen zullen dat er maar één of twee zijn. Naarmate de productie toeneemt, gaat een baby steeds meer drinken en heeft hij of zij aan het einde van de kraamweek gemiddeld acht plasluiers per dag. Ook de ontlasting verandert van kleur en structuur gedurende de eerste week. Ook dat is een belangrijke factor die aangeeft hoe de lactatie verloopt.

Naast de vochtbalans, is ook het gewicht van je baby een belangrijke pijler. Alle kindjes vallen in de eerste dagen na de geboorte af en zijn over het algemeen na twee weken weer op geboortegewicht. Wanneer je baby tussen 200 gram en 250 gram per week aankomt, weet je dat hij of zij voldoende binnenkrijgt. Echter, zoals Céline het benadrukt, is elk kind anders. Valt je baby ineens weer af of twijfel je aan de melkinname? Dan is het verstandig om en lactatiekundige in te schakelen.

Cursus borstvoeding

Ben je benieuwd hoe je je productie op gang krijgt? Hoe je start met kolven? Of wat de voordelen zijn voor jou en je baby? In onze ultieme borstvoedingcursus, gegeven door Céline Moly, leer je alles over de over de eerste uren, dagen, weken en maanden van jouw borstvoedingsavontuur.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen