Borstvoedingshoudingen
Fijne manieren om te voeden
Home » Baby » Borstvoeding » Borstvoedingshoudingen
Borstvoeding geven kan, zeker voor de eerste keer, even zoeken zijn voor jou én je baby. Tijdens de kraamweek helpt de kraamverzorgende je om verschillende voedingshoudingen uit te proberen. Naarmate je langer voedt zul je gaan merken dat je een bepaalde voorkeur gaat ontwikkelen. Alles is goed, zolang het voor jou en je baby werkt.
How About Mom
Met ons team van 50 experts geven we jou betrouwbare informatie en advies in deze bijzondere fase van je leven.
De basis: baby goed aanleggen
Voordat je een voedingshouding uitprobeert, is het belangrijk dat je baby goed aangelegd is. Goed aanleggen zorgt er dus voor dat het geven van borstvoeding soepel verloopt, waardoor je als moeder vertrouwen en plezier in het voeden krijgt.
En een ontspannen houding om te voeden
Wat voor voedingshouding je ook aanneemt, zorg er altijd als eerste voor dat jij goed zit. Kunnen ontspannen is belangrijk om de borstvoeding op gang te brengen. Als jij met een gebogen rug zit of veel spanning in je lijf voelt, dan blokkeert je lichaam en daarmee ook de melkstroom. Als jij comfortabel zit, met ontspannen schouders en ondersteuning van je (onder)rug en armen, helpt dat enorm bij de borstvoeding. Een paar keer diep in- en uitademen voordat je begint met voeden kan ook helpen om te ontspannen, wat weer bevorderlijk is voor de melkstroom.
Wat zijn houdingen om te voeden?
We vertellen je meer over de verschillende voedingshoudingen, de kenmerken en de voordelen.
Achterover leunen of liggende houding (biological nurturing)
Grote kans dat dit de eerste houding is waarmee je jouw baby borstvoeding hebt gegeven na de bevalling. Bij deze houding leun je lekker achterover en ligt je baby op je buik, zijn beentjes in de richting jouw benen. Je kunt in bed liggen of onderuitgezakt op een stoel of bank. De baby gaat nog makkelijker op zoek naar de borst en het aanhappen wordt bevorderd.
De achterover leunende of liggende houding is een zeer relaxte houding die een extra beroep doet op de natuurlijke reflexen van de baby. Deze houding wordt ook wel biological nurturing genoemd. Je hoeft als moeder helemaal geen kracht in te zetten, wat heel prettig is na de bevalling. En het huid-op-huid contact is ook heel fijn van deze houding.
Deze houding is ook fijn bij een keizersnede (want weinig druk op je buik), een grote melkstroom en voor baby’s die zich gemakkelijk verslikken.
Madonna houding
In de Madonnahouding houd je de baby vast met dezelfde arm als de kant waar je borstvoeding geeft. Dus de rechterarm terwijl je de rechterborst geeft. Je rug en schouders zijn ondersteund, jij hebt een ontspannen zittende houding en je baby ligt buik tegen buik tegen je aan. Zijn hoofdje is recht voor de borst, licht naar achteren gekanteld zodat zijn kinnetje gedurende de hele voeding in aanraking blijft met de borst.
De Madonna houding heeft zo omdat het op een klassieke Madonna met baby Jezus aan de borst lijkt. Het voordeel van de Madonnahouding is dat je deze overal kan toepassen, zowel in huis als buitenshuis wanneer je wil voeden. Is je baby nog pasgeboren? Dan is deze borstvoedingshouding niet altijd even makkelijk, omdat je baby minder steun krijgt dan in andere houdingen. Zorg ervoor dat je handen de billen en onderrug goed ondersteunen.
De doorgeschoven Madonna houding
Deze houding lijkt op de Madonnahouding maar je armen wisselen van rol: als je de baby rechts aanlegt, begeleid je hem met je linker hand en arm en vice versa.
Je hebt in deze houding meer controle over het hoofdje van de baby waardoor het aanleggen meestal gemakkelijker gaat. Doordat je een hand vrij hebt, kan jij de borst of tepel indien nodig ondersteunen of voorvormen, om je baby extra te ondersteunen.
Deze houding is makkelijk en overal toe te passen. Als je baby groter en zwaarder wordt, is het alsnog mogelijk om met de doorgeschoven hand aan te leggen en vervolgens de traditionele Madonnahouding aan te nemen.
De Rugbyhouding of bakerhouding
In deze houding zit je redelijk rechtop terwijl de baby tegen je hand en onderarm rust. Je hebt de controle over zijn nekje en hoofdje en zijn lichaam ligt dicht tegen je zij, met de voetjes in de richting van de rug van het bed, stoel of bank. Je baby kan zowel horizontaal als zittend aangelegd worden. Kijk naar wat het beste voor je aanvoelt.
Ook nu heb je een hand vrij om je borst te ondersteunen of de tepel goed te plaatsen, richting het mondje van de baby. Zorg ervoor dat je niet naar voren gaat leunen: het is de bedoeling dat je je baby naar de borst brengt en niet je borst naar je baby. Na de eerste weken is je baby meestal te groot voor de rugbyhouding.
Deze rugby houding leent zich heel goed voor het voeden van een tweeling. Ook na een keizersnede of bij vrouwen met zware borsten is de bakerhouding of rugby houding een prettige houding om te voeden. Enige nadeel is dat je in deze houding afhankelijk bent van een stoel, bed of bank.
De zijligging
Zoals de naam het zegt, liggen mama en baby op hun zij, tegen elkaar aan, het hoofdje van de baby recht voor de borst. Het bed ondersteunt de baby waardoor je zelf helemaal relaxed ligt.
De zijligging is ideaal voor ontspannen nachtvoedingen in bed, maar is ook ideaal op de bank of op een kleedje op het strand of in het park. De houding is ook fijn voor vrouwen die na de bevalling last hebben van hechtingen of aambeien, of na een keizersnede.
Verschillende voedingshoudingen
Naast deze voedingshoudingen zijn er nog meer manieren om je baby te kunnen voeden. Denk aan:
De koala houding
Hierbij zit je baby bij je op schoot met zijn gezicht naar jou toe en zijn benen rond je heupen of dijbenen. Zijn ruggengraat en hoofdje zijn rechtop. Vooral voor oudere baby’s die al zelfstandig kunnen zitten is dit een handige houding. Ook voor baby’s met reflux klachten kan dit een fijne rechte houding zijn om te voeden.
Voorover hangend voeden
Misschien lijkt deze borstvoedingshouding wat vreemd, maar het kan heel nuttig zijn als je last hebt van stuwing of een verstopt melkkanaal. Je baby ligt op zijn rug en jij hangt boven hem. Je borsten zijn op mondhoogte, zodat je baby goed je tepel kan aanhappen. Je kunt dit doen door te knielen op bed en op je ellebogen of handen te leunen.
Welke houding is goed als mijn baby zich vaak verslikt?
Wanneer je een krachtige toeschietreflex hebt en je baby zich daardoor regelmatig verslikt, kan de achterover leunende houding uitkomst bieden. Hoe meer je achterover leunt, hoe gemakkelijker de baby om kan gaan met de sterke stroom van melk, doordat de zwaartekracht in zijn voordeel werkt. De zwaartekracht zorgt ervoor dat de melk met minder kracht uit de tepel komt waardoor je baby zich minder zal verslikken.
Welke houding om borstvoeding te geven na een keizersnede?
De zijligging is een prettige houding als je ontspannen wil voeden nadat je een keizersnede hebt gehad. De bank of het bed waar je op ligt ondersteunt jou en de baby waardoor je zelf helemaal relaxed ligt. Ook de rugby houding, ook wel bakerhouding of stokbrood houding genoemd, is een fijne optie. Hierbij zit je redelijk rechtop terwijl de baby tegen je hand en onderarm rust.
Doe wat voor jullie goed voelt
Misschien merk je dat jullie favoriete voedingshouding na verloop van tijd verandert. Zeker wanneer je baby wat ouder wordt, kan hij of zij zelf een favoriet ontwikkelen. Doe vooral wat voor jullie goed voelt! Voeden kan in bed, in een fijne stoel, op de bank, staand of met je baby in de draagdoek: het maakt niet uit, het gaat om wat voor jou en je baby prettig en fijn aanvoelt. Hoe flexibeler je bent, hoe makkelijker het gaat.
How About Mom: een 'onmisbare app voor aanstaande moeders' 📲