Litteken na een keizersnede

Het herstel en behandeling van een keizersnede litteken

Na een keizersnede kan het litteken in de huid nog gezwollen, rood en pijnlijk zijn. Na enkele weken zal de zwelling verminderen. Ook de roodheid neemt af. Wat kun je verwachten van het litteken na een keizersnede? En wat als je last blijft houden van een pijnlijk litteken op of in je buik?

Foto van How About Mom

How About Mom

Met ons team van 50 experts geven we jou betrouwbare informatie en advies in deze bijzondere fase van je leven.

In het kort

  • Zowel in de baarmoeder als in de huid blijft een litteken over na een keizersnede.
  • Hoe een litteken eruitziet na de bevalling, wisselt enorm.
  • Een litteken in de baarmoeder kan invloed hebben op een volgende bevalling.

 

Litteken van een keizersnede

Bij een keizersnede worden de huid, de laag bindweefsel en de baarmoeder opengesneden, en daarna weer gehecht. Door een keizersnede ontstaat een litteken in de baarmoederwand. Ook is er een litteken in de huid. Dit litteken zit in de onderbuik, meestal net boven je schaambeen. Het kost tijd om deze littekens te laten helen.

Na de bevalling heeft een klein percentage van de vrouwen last van dit litteken. Klachten kunnen zijn lichte bloedingen of pijn ter hoogte van het litteken in de huid.

Dik, rood of pijnlijk litteken na keizersnede

Na een keizersnede kan het litteken in de huid nog gezwollen, rood en pijnlijk zijn. Na enkele weken zal de zwelling verminderen. Ook de roodheid neemt af.

Hoe het keizersnede litteken eruitziet, is per vrouw verschillend. De kleur van het litteken kan rood of blauw zijn. Misschien heeft jouw litteken een ‘rafelig’ randje, of zitten er wat bultjes op je huid. Lang niet ieder litteken wordt weer glad.

keizersnede litteken 8 maanden_How About Mom
Foto van een keizersnede litteken na 8 maanden

Inwendig litteken: in je buik

Door een keizersnede ontstaat ook een litteken in de baarmoederwand, dus in je lichaam. De wond van de keizersnede is meerdere lagen diep: naast een snee in de huid zijn ook de bindweefsels, buikholte en baarmoeder open gemaakt en daarna gehecht.

Dat inwendige litteken is vaak veel dikker en breder dan het dunne lijntje op je buik doet vermoeden. Het littekenweefsel onder de huid kan verklevingen veroorzaken van het buikvlies, de darmen, buikspieren, bekkenbodemspieren, maar ook tussen de buikwand en de baarmoeder of tussen de baarmoeder en de eierstokken. Het littekenweefsel van de keizersnede kan ook als het ware aan je rug ‘trekken’ en daardoor rugklachten of bekkenpijn veroorzaken.

Behandeling van keizersnede littekens

Na je keizersnede kun je nog pijnstillers zoals paracetamol en ibuprofen nodig hebben. Die pijnstillers moet je, afhankelijk van je klachten, afbouwen. Vraag je verloskundige of de kraamzorg om advies in de dagen en weken na de bevalling.

Litteken masseren

Door het litteken op de huid te masseren neemt de bloedtoevoer naar het litteken toe. Dit maakt dat het litteken minder pijnlijk aanvoelt. Het kan helpen je buik en het litteken te steunen met een kussen, of tegendruk te geven bij hoesten of niezen.

Als je litteken goed geheeld is, kun je ook nog steeds het gebied rondom je litteken dagelijks masseren, bijvoorbeeld met een fijne olie. Ook zijn er speciale behandelingen om een keizersnede litteken minder pijnlijk en rood te maken.

Cupping

Cupping kan ook werken bij een litteken verminderen: ‘Mij heeft cupping goed geholpen voor het behandelen van mijn litteken. Geen fancy of peperdure behandeling, maar één consult bij een huidtherapeut en daarna zelf in de weer met zo’n cupje’:

Keizersnede blijft pijnlijk, ook na jaren

Helaas kan het zo zijn dat je ook na die tijd, soms zelfs jaren na de feitelijk ingreep, klachten houdt. Er zijn vrouwen die pijnklachten hebben door het litteken in de baarmoederwand. Darmklachten, rugpijn, maagklachten, incontinentie… Het is niet vreemd als je bij deze klachten niet direct aan het keizersnede(litteken) denkt. Het is goed om te weten dat de oorzaak van deze klachten wel jouw litteken na de keizersnede kan zijn.

Keizersnede en bekkenfysiotherapie

Wanneer je keizersnede pijnlijk blijft, kan het zijn dat een huisarts je doorverwijst naar een bekkenfysiotherapeut. Een bekkenfysiotherapeut zal bij deze klachten naar verschillende zaken kijken.

Mocht er een verharding of verkleving van het litteken zijn, dan kun je daar verschillende dingen aan doen, vertelt bekkenfysiotherapeut Marloes Reijman. “Met massage, dry needling, tapen en zelfs met speciale apparaten kun je littekens behandelen. Die hebben overigens nog niet veel bekkenfysiotherapeuten in Nederland. Het is een vrij nieuwe behandelmethode.”

“Jouw bekkenbodem en de functie daarvan kan invloed hebben op het trekkende gevoel van het litteken. Wanneer je teveel spanning in de bekkenbodem hebt dan bouwt dat meer druk op. Dit geeft ook meer een trekkend of drukkend gevoel in het litteken. Of dit bij jou het geval is, kan de bekkenfysiotherapeut checken met een inwendig onderzoek. Zeker als er ook myofasciale triggerpoints of spierknoopjes in de bekkenbodem zitten, kan dit trekkende gevoel versterkt worden.”

Osteopathie

Er zijn ook vrouwen die bij blijvende klachten baat hebben bij een bezoek aan de osteopaat. Het doel van osteopathie is de beweeglijkheid in het gebied van het litteken te verbeteren tussen de buikwand, omliggende structuren en de organen onderling. Voor een consult bij een osteopaat heb je geen verwijzing van een huisarts nodig. Een behandeling bij een geregistreerde osteopaat wordt door vrijwel alle Nederlandse zorgverzekeraars geheel of gedeeltelijk vergoed uit het aanvullende pakket en valt niet onder het eigen risico.

keizersnede litteken na 1 jaar_How About Mom
Keizersnede litteken na 1 jaar

Litteken keizersnede en volgende zwangerschap

Het litteken in de baarmoederwand kan invloed hebben op een volgende zwangerschap en bevalling. Je kunt samen met de verloskundige of gynaecoloog bespreken wat jouw wensen en opties zijn bij een volgende zwangerschap en bevalling, als je eerder een keizersnede hebt gehad.

Ervaringen met keizersnede litteken en pijnlijke littekens

Hoe ziet je buik eruit na een keizersnede? En hoe herstelt het litteken? Het zijn vragen die jij als aanstaande moeder die een geplande keizersnede krijgt kunt hebben. Maar het zijn ook vragen die spelen bij vrouwen die al een keizersnede hebben gehad en benieuwd zijn hoe de buik van andere moeders eruit zien en hoe hun keizersnede litteken herstelt. Deze moeders delen hoe hun littekens eruit zien.

How About Mom: een 'onmisbare app voor aanstaande moeders' 📲