pasgeboren baby reflexen
06/06/2023

Cute! Typisch gedrag van pasgeboren baby’s

Hier bij How About Mom zijn we gek op pasgeboren baby’s. Onze eigen baby’s uiteraard, en die van vriendinnen en familieleden. Er is weinig zo mooi als een pasgeboren baby vasthouden en je verwonderen over dat gezicht met piepkleine wenkbrauwen, oortjes en neus, de piepkleine handjes met nageltjes en die heerlijke zoete babygeur opsnuiven.

Ook het gedrag van pasgeboren baby’s blijft keer op keer bijzonder. Wist je dat pasgeboren baby’s met een aantal reflexen ter wereld komen die ze in de loop van de maanden afleren? Hier vind je nog een aantal typische gedragingen van een pasgeboren baby:

Vreemde geluiden maken

Gegorgel, brommen, een kreet. Pasgeboren baby’s kunnen allerlei vreemde geluiden produceren. Schrik niet als nieuwe ouder. Ook een onregelmatige ademhaling komt vaak voor baby’s. Soms kunnen ze 5 tot 10 seconden stoppen met ademen en direct daarna weer beginnen te ademen. Ook dat is normaal.

In slaap vallen op je borst

Is er een fijner gevoel dat een pasgeboren baby die op je borst in slaap valt? Zo’n klein lijfje dat nog precies op je borst past. Een klein hoofdje dat zich in je nek of schouder nestelt. Ook wel naptrapped – van nap (slapen) en trapped (gevangen) – genoemd. De allerfijnste manier om even gedwongen te relaxen. 

5 redenen voor huid-op-huid contact met pasgeboren baby

Reflexen bij een pasgeboren baby

Baby’s hebben na de geboorte nog een aantal reflexen die in de loop van de maanden verdwijnen. Als een baby plotseling schrikt of het gevoel heeft dat ze valt, zal ze haar armen en benen spreiden en vervolgens weer intrekken. Dit wordt ook wel de moro-reflex genoemd.

Ook kan een plotseling geluid of een plotselinge beweging ervoor zorgen dat een pasgeboren baby zijn armen en benen strekt, zijn rug holt en zijn handen opent. Dit staat bekend als de schrikreflex. Zo’n klein baby’tje die armen en benen in de lucht strekt en grote ogen opzet, ziet er vaak onbedoeld komisch uit.

Pasgeboren baby’s hebben een sterke grijpreflex. Wanneer iets de handpalmen van een pasgeboren baby raakt, zal de baby automatisch zijn vingers sluiten en proberen het object vast te grijpen. Met zijn mini-handje met kleine vingers en nageltjes grijpt je baby jouw vinger vast zodra hij de kans krijgt. 

Wat ziet een pasgeboren baby?

Het zicht van een baby is nog beperkt: een pasgeboren baby kan wel licht, vormen en beweging onderscheiden, maar nog geen kleuren. Je baby kan het gezicht zien van degene die hem of haar vasthoudt, maar je kleintje is nog niet in staat om beide ogen op iets te richten. Vaak zie je dat baby’s hun blik fixeren op één punt. Ze hebben een voorkeur voor het kijken naar contrastrijke patronen.

Wanneer herkent mijn baby mij?

Alles voor een tepel of speen aanzien

Baby’s komen ter wereld met een zuigreflex. Als ze een voorwerp in hun mond krijgen, beginnen ze van nature te zuigen. Of je nu met je neus boven haar gezichtje hangt of een vinger in de buurt van zijn mond beweegt, pasgeboren baby’s zien van alles aan voor een tepel. Geef toe, zo’n pasgeboren baby die tevergeefs aan het puntje van een neus of een schouder loopt te sabbelen, in de hoop dat er een druppel melk uitkomt, ziet er toch wel heel cute uit. Als ze daarna maar wel lekker een borstvoeding of flesje krijgen natuurlijk. 

Herken jij dit rijtje met typisch gedrag en reflexen bij jouw pasgeboren baby? Vaak besef je je pas achteraf hoe heerlijk die momenten waren waarop je baby op je borst in slaap viel (en überhaupt nog op je borst paste!) of waarop haar kleine handje jouw vinger stevig vasthield.

Meer lezen?

Kinderarts Karola doet onderzoek naar huilbaby’s: ‘We willen ouders beter begeleiden’

Wanneer starten baby’s met lachen?

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen