montessori vloerbed
07/07/2023

Wat is een Montessori bed of vloerbed?

Auteur

Datum

Categorie

Share

Een Montessori bed of vloerbed is een type bed dat geïnspireerd is op de filosofie van kinderarts en pedagoog Maria Montessori. Een vloerbed is laag bij de grond waardoor je kindje er zelf makkelijk in en uit kan stappen. In dit artikel vertellen we meer over het Montessori vloerbed en waar je op kan letten als je een vloerbed overweegt aan te schaffen voor de kinderkamer. Plus: advies van een slaapcoach over het vloerbed.

Maria Montessori was een Italiaanse kinderarts en pedagoog. In de Montessori-benadering wordt de nadruk gelegd op het bevorderen van de onafhankelijkheid, vrijheid en het eigen leerproces van het kind.

Wat is een vloerbed?

Een vloerbed is laag bij de grond en meestal zonder spijlen aan de zijkanten, waardoor een kind gemakkelijk in en uit bed kan stappen zonder hulp van een volwassene. Het is zoals de naam al zegt: een bed of matras dat op de vloer wordt gelegd. Het idee van een vloerbed is dat het de zelfstandigheid van een kind bevordert. Doordat een ouder het kind niet uit bed hoeft te tillen, geeft een vloerbed een kindje de vrijheid om hun eigen slaap- en speelomgeving te verkennen.

Wat zijn de voordelen van een vloerbed?

Laten we voorop stellen dat de keuze voor een bed in de kinderkamer een persoonlijke keuze is op basis van jouw voorkeur en/of die van je kind. Er is geen ideaal bed. Voor het ene kind werkt het goed om tot een jaar of 3 in een bedje met spijlen of ledikant te liggen. Het andere kind zal met 2 jaar misschien toe zijn aan een peuterbed of een Montessori vloerbed.

Er zijn een aantal voordelen aan het gebruik van een vloerbed in vergelijking met een gewoon kinderbed volgens de aanhangers van de Montessori-filosofie. Denk bijvoorbeeld aan:

Toegankelijkheid: het vloerbed is laag bij de grond, waardoor jouw kindje gemakkelijk toegang heeft tot het bed. Je kind kan er zelf in- en uitstappen zonder hulp van jou of jullie als ouders, wat de zelfstandigheid bevordert. Plus: het scheelt jou een hoop bukken en tillen van een steeds zwaarder wordend kind.

Baby die niet wil slapen? Deze online cursus helpt je

Bewegingsvrijheid: in een vloerbed kan een kind vrij bewegen zonder beperkingen van spijlen of een hoge bedrand. Ze kunnen gemakkelijk hun omgeving verkennen, wat hun motorische vaardigheden en ruimtelijk bewustzijn kan stimuleren.

Zintuiglijke ontwikkeling: kruipen, rollen, er overheen klimmen: een vloerbed biedt een kind de mogelijkheid om hun slaapomgeving volop te ontdekken en ermee te spelen. Dat stimuleert hun zintuiglijke ontwikkeling.

Onafhankelijkheid: met een vloerbed kunnen kinderen beslissen wanneer ze naar bed willen gaan of wanneer ze uit bed willen komen, wat hun gevoel van controle vergroot, is de gedachte achter het Montessori vloerbed. Dat zou het kind aanmoedigen om zelfstandig te zijn en hun eigen slaaprituelen te ontwikkelen. 

Zelf in en uit bed stappen

Dat is tegelijkertijd ook een belangrijk aandachtspunt bij een vloerbed: zelf in en uit bed kunnen stappen. Het gebruik van een vloerbed is niet voor alle kinderen geschikt. Het hangt af van de individuele behoeften en ontwikkelingsfase van je kindje. De mogelijkheid om zelf uit bed te komen en eigen slaaprituelen te ontwikkelen kan goed werken, maar kan ook lastig zijn als je te maken hebt met een kind dat (te) vroeg wakker wordt of ‘s nachts uit bed komt.

Hoe kijk slaapcoach Simone aan tegen een vloerbed? ‘Een montessori bed is wat mij betreft een hele bewuste keuze in de opvoeding, in ieder geval vóór de leeftijd van 2,5 tot 3 jaar. Vanaf die leeftijd kan je kindje het concept ‘denkbeeldige grens’ begrijpen en dus snappen dat niet uit bed komen niet alleen zo is als het niet kán, maar ook als je dat zo afspreekt met elkaar. Als je eerder voor een Montessori vloerbed kiest is dat net zo goed of veilig als een ledikant. Bereid je alleen wel voor op mogelijke ontdekkingstochten van je kindje en maak de kamer daar geschikt en veilig voor’, zegt Simone van Slaapmoon.

Veilige slaapomgeving

Over het algemeen kan het even duren voordat je kindje gewend is aan een vloerbed, maar zal de nieuwigheid er na een tijdje vanaf zijn. Dan gaat het spelen op het bed waarschijnlijk geleidelijk over in slapen. En zal je kindje zelf aangeven wanneer hij of zij moe is en naar bed wil. Precies waar een vloerbed voor bedoeld is.

Of je nu een ledikant of vloerbed kiest, alles is prima. Het belangrijkste is dat de slaapomgeving veilig en comfortabel is.

Meer lezen?

Baby wil niet slapen: deze online cursus helpt je

Jouw baby beter laten slapen? Vier tips van een slaapcoach

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief