De nageboorte: alles over de geboorte van je placenta

Nadat je lichaam alles heeft gegeven tijdens de bevalling, is daar dan eindelijk je zoon of dochter. En terwijl je kleintje op je borst ligt en je geniet van de eerste momenten samen, start ook de nageboorte. In die fase van je bevalling komt je placenta eruit. Maar wat kun je dan verwachten? Je leest alles over de nageboorte in dit artikel.

How About Mom

How About Mom

Met ons team van 50 experts geven we jou betrouwbare informatie en advies in deze bijzondere fase van je leven.

Uiteraard is iedere bevalling anders en kan het zijn dat jouw nageboorte anders verloopt of is verlopen dan wat hieronder beschreven wordt.

Wat is de nageboorte?

Na de geboorte van je baby, wordt het een stuk rustiger in je buik. Je kindje is immers geboren en ligt – mits er geen bijzonderheden of complicaties zijn – veilig in je armen. Je zou dan ook haast vergeten dat je placenta er nog uit moet. Wanneer de nageboorte zonder complicaties verloopt, wordt de placenta meestal na ongeveer een kwartier tot een halfuur geboren.

De placenta komt los doordat de baarmoeder samentrekt. Daardoor heb je vaak een of een aantal naweeën waarbij je een paar keer moet persen.De verloskundige of arts voelt geregeld aan de baarmoeder om te kijken of deze goed samengetrokken is en of de placenta dus aan het loskomen is. Vaak is een placenta er na een paar keer persen uit.

Uitdrijving van de placenta

Het is belangrijk dat je placenta ongeveer een uur na de geboorte van je baby wordt geboren. Daardoor kan de baarmoeder namelijk goed krimpen en sluiten de bloedvaatjes op de plek waar de placenta zat. Het bloedverlies wordt zo beperkt waardoor de kans op complicaties kleiner wordt.

Uiteraard laat het loslaten van de placenta een wond achter in je baarmoeder. Deze wond herstelt gelukkig vanzelf. Wel is het zo dat de wond de eerste weken na de geboorte zorgt voor bloedverlies. Het dragen van kraamverband zorgt ervoor dat je niet continu doorlekt.

Controle van de placenta

Wanneer je placenta eenmaal is geboren, zal de verloskundige of gynaecoloog deze goed controleren. Het kan zijn dat er nog een stukje is achtergebleven in de baarmoeder. Een achtergebleven placentarest kan complicaties met zich meebrengen omdat de baarmoeder niet goed kan samentrekken en de moeder daardoor extra bloed verliest. Mocht dat het geval zijn, dan moeten de resten zo snel mogelijk (operatief) worden verwijderd. In dit artikel lees je alles over een eventuele achtergebleven placentarest.

Naast het checken op een eventuele achtergebleven placentarest, is een check van de moederkoek ook belangrijk voor de gezondheid van je kind. Je zoon of dochter heeft immers een aantal maanden vastgezeten aan de placenta die al die tijd zorgde voor voedingsstoffen en zuurstof. Mocht er iets afwijkends te zien zijn, dan is het goed de baby nader te onderzoeken.

placenta moederkoek nageboorte

Wat gebeurt er met de placenta?

Nadat de placenta is geboren, is het aan jou om te bepalen wat je met de moederkoek wil doen. In de meeste gevallen kiezen ouders ervoor de navelstreng door te knippen, waarna de placenta geen functie meer heeft. De moederkoek wordt dan weggegooid. Het kan ook zijn dat ouders voor een lotusbevalling kiezen. In dat geval wordt de navelstreng niet doorgeknipt en blijft de placenta aan het kindje zitten totdat de navelstreng vanzelf loslaat.

Wat je ook besluit met de placenta te doen, doe wat goed voelt. Het is daarom raadzaam om tijdens je zwangerschap na te denken wat je met de moederkoek wil doen. Neem dit mee in je geboorteplan en bespreek het van tevoren.

Als de placenta niet loskomt

Het kan ook voorkomen dat de geboorte van je placenta langer duurt of niet op gang komt. Mocht het loskomen van de moederkoek langer duren dan gemiddeld, dan kan oxytocine het proces stimuleren. Vaak wordt een injectie met het hormoon dan toegediend om de uitdrijving van de placenta op gang te brengen. Ook de eerste borstvoeding aan je kind kan de nageboorte stimuleren. Daardoor komt ook oxytocine vrij.

Wanneer een placenta een uur na de geboorte van het kind niet is losgekomen, wordt deze operatief verwijderd. Dit gebeurt onder algehele verdoving (narcose) in het ziekenhuis. Gelukkig komt dit niet heel vaak voor.

How About Mom: een 'onmisbare app voor aanstaande moeders' 📲