Kraamcadeaus voor moeders

Ga jij zelf binnenkort op kraambezoek en twijfel je wat je mee zult nemen? Wij helpen je graag een beetje op weg. Natuurlijk zouden we geen How About Mom heten als we jou niet op het hart drukken om vooral de moeder niet te vergeten. Zij mag ook centraal staan en verwend worden door het kraambezoek.

Anna Jacobs

Anna Jacobs

Anna is mede-oprichter van How About Mom, ondernemer en moeder van zoon Jacob en dochter Olivia.

Bij het kiezen van een kraamcadeau voor een nieuwe moeder is het belangrijk om haar persoonlijke voorkeuren en behoeften mee te laten wegen. Daarnaast is het goed om begrip te tonen voor haar situatie. Een fijn leesboek is een mooi gebaar, maar de meeste nieuwe moeders zullen erkennen dat je daar in die eerste weken heel weinig tijd voor hebt. Een bon voor een avondje stappen is over een paar maanden ge-wel-dig, maar kan ze nu nog niet echt iets mee. De leukste kraamcadeaus voor moeders zijn cadeautjes die haar laten weten dat ze bijzonder en geliefd is, en die haar helpen om een goede balans te vinden tussen het zorgen voor haar baby en zichzelf. 

How About Mom: het eerlijke moeder-boek

We zijn natuurlijk niet helemaal onpartijdig hier, maar wij vinden How About Mom: het eerlijke moeder-boek het ultieme kraamcadeau voor iedere nieuwe en aanstaande mama. Of het nu haar eerste, tweede of derde kindje is. Ons boek is een gids door het eerste jaar moederschap: vanaf het voorbereiden op de kraamtijd, tot borstvoeding geven, teruggaan naar werk, relaties, seksualiteit, slaap, een lichaam dat veranderd en tijd voor jezelf (of gebrek daaraan). Het boek bundelt de beste adviezen van ons team van medisch experts en interviews met 10 geweldige, inspirerende moeders over het moederschap. Geen onderwerp blijft onbesproken, we geven je the real deal. Maar wel op de manier waarop je dat van ons gewend bent. Prachtige vormgeving, eerlijke foto’s en positieve verhalen. 

Breng de spa naar huis

In de eerste weken na de bevalling zit voor veel mama’s een dagje naar de spa er vaak nog niet in. Je lijf is nog volop in herstel, je geeft misschien nog borstvoeding en wilt misschien nog helemaal niet langer dan een uurtje bij jouw baby vandaan. Maar: ontspanning en me-time is wél belangrijk. Haal de spa daarom naar huis en verwen de nieuwe mama in jouw leven met een heerlijke bad- of doucheset. Bijvoorbeeld met een Rituals gift-set of zo’n heerlijke bodymilk voor haar verzorging.

Nacht- en of oogcrème

Goed voor jezelf blijven zorgen is soms best een opgave met een baby’tje dat 24/7 jouw aandacht vraagt. Bij veel nieuwe moeders zakt hun persoonlijke verzorging dan ook snel een plekje naar beneden op de prioriteitenlijst. Help haar een handje door een fijn serum, nachtcrème, huidolie of (haar)masker voor haar te kopen. 

kraamcadeau moeders

Comfortfood: een verse maaltijd in de kraamtijd

Een kraamcadeau dat mij altijd bij zal blijven? Een maaltijd die mijn vader voor me maakte na de geboorte van Jacob. Toen we nog in het centrum van Haarlem woonde, hadden we een geweldig Indiaas restaurant waar we regelmatig warme naanbroden, chicken tikka masala en mijn favoriet: butter chicken bestelden. Het is een van de weinige dingen waar ik regelmatig met weemoed aan terug denk nu we zijn verhuisd. Terwijl wij onze draai probeerden te vinden met een 2,5 jarig meisje en newborn thuis, bereidde mijn vader een geweldige eigen butter chicken volgens authentiek recept. Hij was er drie dagen mee bezig en kwam op de vierde dag bij ons thuis een pannetje brengen. Tot op de dag van vandaag denk ik terug aan die heerlijke maaltijd die voor mij voor symbool stond voor zoveel liefde en geborgenheid, precies waar je in zo’n bijzondere periode behoefte aan hebt.

Op de Instagram van Lois las ik haar beste kraamcadeau: een appeltaart die zo vers uit de oven kwam, dat ‘ie nog warm was… Klinkt geweldig, toch?

Mooie bloemen voor een nieuwe mama

Als ik terugdenk aan mijn kraamtijd met Olivia (maart 2016) dan zie ik direct bloemen voor me. Ons huis leek wel een bloemenwinkel. En dat was fijn, want met een pasgeboren baby kom je zeker in de eerste periode nog niet zoveel buiten en kun je op sommige dagen wat (extra) vrolijks en groens gebruiken. 

Cadeaukaart

Een cadeaukaart voelt misschien minder persoonlijk, maar kan juist heel fijn zijn. Je kunt haar natuurlijk wel wat leuke tips of suggesties geven (zoals hierboven benoemd), maar haar uiteindelijk zelf laten bepalen wat ze kiest en koopt. Druk haar wel nog even op het hart dat het écht iets voor zichzelf mag zijn, dus niet stiekem uitgeven aan luiers of billendoekjes 🙂 

Een cursus voor de nieuwe mama/ouders

“De dagen na de bevalling kwamen er continu nieuwe spullen in mijn huis. Ik merkte dat ik daar totaal overprikkeld van raakte”, vertelde een nieuwe moeder. Een gevoel waar wij ons ook wel in kunnen herkennen. Daarom is een niet-fysiek cadeautje ook een fijne optie. Denk aan een bon bij haar favoriete kledingzaak zodat ze iets moois voor zichzelf kan kopen zodra de zwangerschapskleding uit mag, een bon voor een diner voor de eerste date-night.

Of geef haar een online cursus cadeau. Bijvoorbeeld gericht op borstvoeding, kunstvoeding, zwangerschapsyoga of baby & kinder-EHBO. Als jullie met meer mensen samen iets geven, kun je haar ook de How About Mom Club cadeau doen: daarmee heeft ze toegang tot alle cursussen van How About Mom.

Kraamcadeau Bugaboo Giraffe

Kinderstoel

Hij past niet helemaal in het rijtje met cadeaus speciaal voor mama, maar als zij een kostbaar item voor de baby op haar wensenlijst heeft staan dan is dat ook een mooi cadeau voor haar. Een kinderstoel is daar een mooi voorbeeld van. Die heb je niet direct nodig als je zwanger bent – dus heeft qua uitgaven vaak niet de eerste prioriteit – maar is wel ontzettend leuk om op den duur in huis te hebben. De Giraffe van Bugaboo kun je met aanschaf van de newbornset direct gebruiken, dat is helemaal leuk. 

Massage

Vriendin Liza kreeg een postpartum massage cadeau en vertelt daarover: “De massage werd gegeven in mijn slaapkamer op mijn eigen bed. Een persoonlijke omgeving die ervoor zorgde dat ik voor en na de massage relaxed was. Mijn man was thuis en zorgde op dat moment voor de baby. Het was het eerste wat ik voor mijzelf deed na de bevalling. Ze gaf me vooral het gevoel en vertrouwen dat ik deze periode helemaal niks hoefde. Gewoon de tijd nemen om mijn lichaam weer opnieuw te omarmen en het te laten helen van het intense proces dat het de afgelopen 9 maanden had doorgemaakt. De massage zelf was heerlijk, maar het belangrijkste was de aandacht voor mijn eigen lichaam.” 

Lieve kaartjes of briefjes

Anjolein kreeg van een van haar vriendinnen een ontzettend lief en persoonlijk cadeautje: “Mijn beste vriendin was er niet toen ik Lottie kreeg, dus ze had voor alle dagen in mijn kraamperiode een briefje geschreven. Op elk briefje stond een andere boodschap, maar altijd met de strekking: wat je ook doet, je doet het goed, als je het met je hart doet kun je het niet fout doen. Ik heb daar veel tranen om gelaten, het was zo’n geweldige steun in die eerste overweldigende dagen.”

Hulp

Toen Jacob een paar dagen oud was, namen mijn ouders Olivia mee naar de Efteling. Dat vond ik ook een geweldig kraamcadeau. Olivia moest best een beetje wennen aan een baby in huis en ik vond het nog lastig om mijn aandacht te verdelen. Ik werd zo blij van de vrolijke foto’s die ik doorgestuurd kreeg en de dikke knuffel die ik bij haar thuiskomst in ontvangst mocht nemen. Of het nu de Efteling is of lekker naar de speeltuin om de hoek: zorgen dat oudere broer of zus ook wat extra aandacht krijgt zodat jij ongestoord met de nieuwe baby kunt zijn thuis. En misschien zelfs wel even tijd hebt om te douchen (ja, dat is ook ontzettend welkom als kraamcadeau!). 

De beste kraamcadeaus die moeders kregen

We vroegen jullie onlangs: wat is het beste kraamcadeautje dat jij kreeg voor jezelf? Jullie antwoorden zijn weer een mooie bron van inspiratie voor wanneer je zelf op kraamvisite gaat.

 • Een tasje met chocolade, tijdschriftje, een maskertje en andere verzorgingsproducten
 • Een massage
 • Een abonnement op luisterboeken
 • Een pyjama / huispak waar ik me mooi in voelde
 • Een fles champagne
 • Lunch werd bezorgd, er werd voor ons gekookt én de afwas werd gedaan
 • Een tas vol borrelhapjes
 • Een postpartum massage
 • Diamanten oorbellen
 • Een parfum
 • Een vriendin nam de nacht een keertje van ons over
 • Een gevulde ontbijtbox
 • Cadeaubonnen
 • Warme sloffen
 • Een schoonmaakster die ons kwam helpen in huis
 • Een tegoedbon voor een massage
 • Een hele decadente bodyscrub (‘ik moest gewoon huilen bij het openmaken’)
 • Een fles rode wijn en een broodje rosbief
 • Een gouden ketting met de initialen van mijn kindje
 • Een draagzak
 • Ingrediënten om iedere dag voor mezelf een verse smoothie te maken
 • Een bon voor een verwenbehandeling bij de schoonheidsspecialiste
 • Een bon voor de sauna
 • Een dinerkaart voor als we voor het eerst weer samen op pad (durven) gaan – inclusief oppasservice
 • Een hele goede concealer
 • Een theaterbon
 • Een fles rosé en heerlijke bathfoam
 • Een grote bos bloemen met een prachtige vaas

 

Dit artikel is geschreven als onderdeel van een samenwerking met onze partner Wehkamp.

How About Mom: een 'onmisbare app voor aanstaande moeders' 📲