Wat draag je tijdens de bevalling?

van bevallingsjurkje tot t-shirt

Wat draag je tijdens de bevalling? Dat is geen gekke vraag. Zeker als je nadenkt over bevallen in het ziekenhuis, in een onbekende ruimte, tussen doorgaans onbekende mensen. Wij verzamelden een aantal fijne kleding stukken om in te bevallen en vroegen andere moeders wat zij fijn vonden om te dragen tijdens de bevalling.

Frederieke Jacobs

Frederieke Jacobs

Frederieke is mede-oprichter van How About Mom, ondernemer en moeder van twee zoons: Sam (2020) en Tijn (2023).

Mijn kledingkeuze

Ik beviel van mijn eerste kindje in het geboortecentrum in Utrecht. We woonden destijds midden in de stad en ik had al weken nagedacht wat ik aan zou trekken onderweg naar het ziekenhuis en eenmaal daar. Fun fact: op het moment dat de bevalling begon en de weeën echt doorzette, maakte het me echt niets meer uit wat ik aan had.

Mijn kleding keuze om in te bevallen? Een losse zwarte legging, zwarte leren laarzen (waar mijn vriend me in moest helpen), een pyjama shirt en daarover heen een oud vest en mijn winterjas. Fashionable is het niet, maar dat boeide me op dat moment zeer weinig. Dus alvast een fijne disclaimer vooraf: het kan zijn dat je zorgvuldige uitgekozen kleding om in te bevallen, heel anders wordt. En dat is helemaal oké.

Wat trek je aan bij de bevalling?

Zoals je weet laat een bevalling zich lastig plannen of voorspellen, dus jouw kledingkeuze op dat moment ook. Het kan wel helpen in de voorbereiding om vast eens na te denken wat jou fijn lijkt om te dragen tijdens de bevalling, zodat je dit in ieder geval mee kunt nemen in je vluchttas of thuis aan kunt trekken.

Wijd t-shirt of nachthemd

Veel vrouwen vinden het fijn om tijdens de bevalling iets aan te hebben. De kans is best groot dat je dit uiteindelijk alsnog uittrekt. Want je kunt het warm krijgen, of het gevoel hebben dat de kleding in de weg zit.

Ons advies is een wijd t-shirt of een groot nachthemd waarin je comfortabel kunt bewegen. Als je kiest voor een nachthemd waarin je ook kunt voeden, dan kan jouw kindje na de bevalling direct aangelegd worden als je borstvoeding wilt geven. Zo’n nachthemdje is in de kraamperiode ook heel erg fijn om te hebben trouwens.

Bevallingsjurkje

Online vind je verschillende bevallingsjurkjes: vaak van zacht, biologisch katoen of bamboe gemaakt. Deze bevallingsjurkjes kun je open knopen (handig voor borstvoeding) en ze vallen over je billen heen. Zo voel je je comfortabel en bedekt, en kun je toch knoopjes open doen als je het warm hebt.

Badkleding of ondergoed

Mocht je in bad willen bevallen en het een fijn idee vinden om een beetje bedenkt te zijn, dan kun je badkleding of een hemdje meenemen om aan te trekken. Natuurlijk is naakt in bad en het warme water op je lijf voelen, ook enorm fijn. Doe wat voor jou fijn voelt. Gaat je partner mee in het bevalbad, dan kan hij of zij ook optioneel badkleding meenemen.

Badjas of kimono

Ik vond het bij mijn tweede bevalling veel fijner om alleen met een badjas de weeën op te vangen, en tussendoor onder de douche te stappen. Ik had het afwisselend warm en koud en helemaal geen zin om kleren op mijn lijf te voelen.

Een badjas of een kimono is dat een fijne optie om iets om te slaan. Zeker als je bijvoorbeeld in bad bent bevallen of als je na de bevalling even onder de douche gaat. Dit katoenen vestje is ook ideaal als je borstvoeding geeft.

Warme sokken

Vergeet ook niet om voor jezelf een paar dunne sokken en een paar dikke sokken mee te nemen. Het is belangrijk om warm te blijven als je bevalling begonnen is: warmte stimuleert de aanmaak van hormonen, en die hormonen helpen je bij het bevallen.

wat draag je tijdens bevalling

Naar huis

Denk ook alvast na wat je graag na de bevalling aantrekt, of dat nou thuis is of in het ziekenhuis of geboortecentrum. Zoals bijvoorbeeld een comfortabel joggingpak om na een ziekenhuisbevalling in naar huis te gaan.

Pak een tas in: de vluchttas

Wat jouw situatie ook is, het wordt altijd aangeraden om een vluchttas of bevaltas klaar te maken zodat je deze mee kunt nemen als je (toch) naar het ziekenhuis gaat om te bevallen. Ik vind het woord vluchttas zo stom klinken, want je hebt vaak echt wel even de tijd om je te verplaatsen en je hoeft niet te ‘vluchten’. In je vluchttas neem je zowel spullen mee voor jezelf als voor de baby. We delen hier nog meer musthaves voor in de bevaltas.

Wat droegen andere vrouwen tijdens de bevalling?

Ter inspiratie vroegen we aan andere vrouwen: wat droeg jij tijdens de bevalling?

 • “Een oude pyjama: ik had iets anders bedacht, maar door de pijn en de weeën had ik geen zin meer om te wisselen”
 • “Het bevallingsjurkje: zalige stof en veel knoopjes”
 • “Een simpel hemdje”
 • “Een 4 maten te groot t-shirt”
 • “Niks. Ik moest er niet aan denken om iets aan mijn lijf te hebben”
 • “Een sport-bh en lange pyjama, zodat ik niet in mijn blote kont liep”
 • “Ik had speciale bevaljurkjes gekocht, maar zat uiteindelijk met alleen een BH aan in het bevalbad”
 • “Een OK-hemd”
 • “Alleen een topje met spaghetti bandjes”
 • “Hemd en onderbroek”
 • “Een t-shirt en sokken: het boeide me niks meer op dat moment”
 • “Een dik vest: ik had het koud!”
 • “Een groot slaapshirt en sokken”
 • “Ik had bedacht om een shirt aan te doen, maar beviel naakt”
 • “Ik begon met een voedingsbralette en eindige in een OK-hemd”
 • “Alleen sokken: anders kon ik niet krabben door de jeuk van de ruggenprik”
 • “Een badjas die voor altijd geruïneerd is…”

How About Mom: een 'onmisbare app voor aanstaande moeders' 📲