Het is meestal niet alleen een spoedkeizersnede, bevalling met een vacuümpomp of veel bloedverlies waardoor je mogelijk met een naar gevoel terugkijkt op je bevalling. Waar vrouwen het meeste last van krijgen is het ontbreken van heldere communicatie en emotionele ondersteuning tijdens en na de bevalling, en gebrek aan nazorg. We duiken in een onderwerp waar helaas nog steeds een taboe op rust: klachten door een nare of zelfs traumatische bevalling.
Hoe vaak komt traumatische bevalling voor?
Zo’n 10 tot 20 procent van alle Nederlandse vrouwen ervaart haar bevalling als traumatisch. Het kan jouw vriendin, nicht of collega zijn die een nare of zelfs traumatische bevalervaring heeft gehad. Misschien kijk je zelf terug op een bevalling die in de verste verte niet leek op hoe je het had voorgesteld.
Van die 17.000 tot 34.000 vrouwen die hun bevalling als traumatisch ervaart, ontwikkelt 1 tot 3% zelfs een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Dat komt neer op 2.000 – 3.000 vrouwen per jaar.
Trauma na bevalling
Bij een posttraumatische stressstoornis – afgekort PTSS – maak je een traumatische gebeurtenis mee die je niet goed verwerkt, waardoor je lichamelijke en psychische klachten kunt krijgen. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van flashbacks, nachtmerries of niet meer zwanger durven worden.
Van de buitenkant zien mensen vaak niet dat het niet goed met je gaat. “De baby is toch gezond, dat is toch het belangrijkste?” hoor je dan. Posttraumatische stressstoornis of PTSS kennen we van militairen die een oorlogssituatie hebben meegemaakt of mensen die getuige waren bij een ongeluk of overval. Maar PTSS na een bevalling? De geboorte van je kind zou toch het mooiste moment uit je leven moeten zijn?
Wat jij als traumatisch ervaart verschilt per persoon. Je kunt enorm angstig zijn geworden doordat je bijvoorbeeld zwangerschapsvergiftiging hebt gekregen, het gevoel hebt gehad alle controle te verliezen, of bang bent geweest dat de baby iets zou overkomen zou gaan.
Klachten na een traumatische bevalling
Naar schatting 10 tot 20 procent van alle Nederlandse vrouwen ervaart haar bevalling als negatief of traumatisch, een klein deel daarvan (1 tot 3 procent) krijgt PTSS na de bevalling. Wat zijn klachten waar je een posttraumatische stressstoornis aan herkent? De klachten vallen in vier categorieën:
Herbelevingen van het trauma
Je kunt last hebben van (levendige) herinneringen, nachtmerries of flashbacks aan een situatie. Niet kunnen slapen doordat je de beelden voor je ziet.
Vermijding
Het vermijden van prikkels die bij het trauma horen: je merkt dat je wegzapt wanneer iets op tv je aan de bevalling doet denken, je kunt niet naar foto’s van de bevalling kijken, of durft zelfs niet meer zwanger te worden.
Negatieve gedachten en stemming
Je bent vaak somber, angstig, hebt negatieve of depressieve gevoelens.
Verhoogde prikkelbaarheid
Je wordt snel boos, schrikt snel, of hebt concentratie- en slaapproblemen (niet door de baby, maar door je eigen gedachtes).
Het kan zijn dat jij een van de bovenstaande klachten herkent of ook wel eens mee hebt gemaakt. Dat is niet direct reden voor paniek. Volgens onderzoekers zijn er veel vrouwen die wel eens of meerdere van deze klachten hebben meegemaakt.
‘Goede communicatie is het allerbelangrijkst’
De belangrijkste oorzaak voor een traumatische bevalervaring is het gebrek aan communicatie. Communicatie tussen jou en de verloskundige, verpleegsters en assistenten, de arts en andere hulpverleners. Dat kwam naar voren uit een onderzoek in 2016 van het UMC Utrecht en Radboudumc, war 2200 vrouwen hun bevalervaring deelden.
Gynaecoloog Claire Stramrood deed samen met gynaecoloog Martine Hollander van het Radboudumc onderzoek naar traumatische bevallingservaringen. De belangrijkste conclusie uit dit onderzoek is dat het vaak niet de (zware) medische ingrepen of fysieke pijn zijn die een bevalling traumatisch maken, maar het gebrek aan goede communicatie, uitleg over wat er ging gebeuren, en gebrek aan nazorg.
Medische ingreep
Duidelijke uitleg, praktische en emotionele ondersteuning, en echt gehoord worden. De meeste vrouwen geven aan dat betere uitleg en meer naar hen luisteren had kunnen helpen om hun trauma te voorkomen. Goede communicatie tussen de zwangere en zorgverleners klinkt zo makkelijk, maar toch gaf bijna de helft van de deelnemers aan het onderzoek in 2017 aan dat ze vaak niet wisten waarom een medische ingreep wel of niet werd gedaan, aldus Martine Hollander: ‘Ook wordt veel genoemd dat ze niet goed geïnformeerd toestemming hebben kunnen geven (informed consent) en dat ze de controle over hun eigen bevalling kwijt waren. Dat is echt iets waar we veel meer aandacht voor zouden moeten hebben.’
Een bevalplan of geboorteplan kan een hulpmiddel zijn om in gesprek te gaan over angsten of zorgen. Omdat goede communicatie zo belangrijk is bij hoe vrouwen hun bevalling ervaren, is het belangrijk om je vragen, zorgen of twijfels te delen met de verloskundige of gynaecoloog.
Ervaar je last in je dagelijkse leven?
Als je merkt dat je met negatieve gevoelens terugdenkt aan je bevalling, kun je een aantal dingen doen. Het beste is om je ervaring na te bespreken kort na de bevalling. Bijvoorbeeld met de verloskundige als ze op huisbezoek komt, maar het kan ook fijn zijn om het verhaal ook te delen met iemand die er niet bij was, bijvoorbeeld de kraamhulp, vriendinnen of familie. Het is ook belangrijk om met je partner de bevalling na te bespreken, omdat hij of zij misschien bepaalde ‘gaten’ in jouw herinnering voor je kan opvullen of zijn of haar kant van het verhaal kan vertellen.
Misschien heb jij tijdens je zwangerschap ook wel bevalverhalen van andere vrouwen online gelezen, op blogs of fora. Je zou kunnen overwegen om jouw verhaal ook op te schrijven. Voor jezelf, of om (anoniem) te delen. Het zijn allemaal manieren die kunnen helpen bij het verwerken van de heftige ervaring.
Als de klachten die je ervaart je in je dagelijks leven beperken, dan is het belangrijk om hulp te zoeken. Ga naar de huisarts en vertel waar je last van hebt en met welke klachten je rondloopt. De huisarts kan je doorverwijzen naar de praktijkondersteuner van de huisartsenpraktijk, gespecialiseerd in GGZ (geestelijke gezondheidszorg), die je verder helpt.
Na-controle in het ziekenhuis
De na-controle bij de verloskundige of gynaecoloog na zes weken is ook een goed moment om jouw ervaring te delen. Helaas blijkt dat er tijdens dit gesprek niet altijd tijd hiervoor is (genomen).
Een kwart van de vrouwen in het onderzoek van het UMC Utrecht en Radboudumc zei dat er tijdens de nacontrole niet is besproken dat ze een nare of traumatische bevallingservaring heeft gehad. Daardoor bleven ze alleen met hun verhaal rondlopen en de klachten die daaruit voortkwamen. In het onderzoek zei ongeveer 25% van de vrouwen dat ze graag doorverwezen had willen worden voor (psychische) begeleiding na de bevalling.
Therapie bij traumatische bevalling
Als er sprake blijkt te zijn van PTSS, dan is het goede nieuws dat er hier goede behandelingen voor zijn. Via de huisarts kun je worden doorverwezen naar een psycholoog. Ook bestaan er psychologiepraktijken speciaal voor vrouwen die een nare of traumatische bevalling hebben gehad. De meest effectieve behandelingen zijn EMDR (eye movement desensitization and reprocessing) en CGT (cognitieve gedragstherapie).
EMDR-therapie
Bij EMDR wordt de traumatische gebeurtenis teruggehaald en gecombineerd met bepaalde oogbewegingen en/of geluiden (piepjes), waardoor die gebeurtenis langzaam minder emotioneel geladen en krachtig wordt. Vaak zijn een aantal van deze sessies voldoende om de posttraumatische stressstoornis en het trauma te genezen. Zoals bijvoorbeeld bij Renske. Haar bevalling – die op een natuurlijke manier begon en uiteindelijk eindigde in een spoedkeizersnede – was een traumatische ervaring, waar ze succesvol EMDR-therapie voor kreeg.
Cognitieve gedragstherapie
Bij cognitieve gedragstherapie (gesprekken met een psycholoog) helpt een psycholoog je om om te gaan met de (negatieve) manier waarop je bepaalde situaties, gevoelens en gedachten interpreteert en daar je gedrag op baseert.
Meer informatie over een nare of traumatische bevalling
Wil je hier meer over weten?
- Lees meer over De bevalling verwerken
- Kijk op de website Stichting Bevallingstrauma
- Zoek een psychologiepraktijk of GZ-psycholoog gespecialiseerd in nare bevalervaringen of bevaltrauma’s
- De Facebook-pagina van het onderzoek naar traumatisch ervaren bevallingen
- Het Landelijk Kenniscentrum Psychiatrie en zwangerschap biedt ook veel informatie