genieten moederschap
03/05/2022

Blog: “De druk om nú te moeten genieten van je kinderen is belachelijk”

“You have little kids for four years. And if you miss it, it’s done. That’s it. So, you gotta know that. It’s, you know, lots of things in life, you don’t get to do more than once. Now, obviously you can have more than one child, but all I’m saying is, that period between 0 and 4, 0 and 5, there’s something about it that’s really, it’s like a peak experience in life. It isn’t much of your life. You might think of it as a long time. But it’s not that long. Four years goes by so fast, you can’t believe it. And if you miss it, it’s gone. So you miss it at your peril, and you don’t get it back.” Heb jij deze voice-over inmiddels ook al een keer (of meer…) voorbij horen komen op Instagram onder een video met de ene na de andere schattige baby of peuter erin? Ik inmiddels een paar keer en hoe vaker ik ‘t hoor en zie, hoe nijdiger ik er van word.

Waarom stoort dit audio-fragment me zo? Ik denk niet dat het goed is om ouders, moeders specifiek, het gevoel te geven dat ze nu ergens van moeten genieten. Je bent zeker niet de enige als je de kraamperiode ruk vond, als het eerste jaar moederschap je zwaar viel, als die terrible two’s je tot waanzin dreven en als de peuter pubertijd je tot day drinking heeft aangezet. Oh, de middagen dat ik zelf het liefst naast mijn kind op de grond ging liggen om ook mijn hoofd tegen de vloer aan te bonken…

Ja, een kindje krijgen heeft een magisch. En ja, de ontwikkeling die een kind doormaakt van baby, naar peuter en kleuter is geweldig om te aanschouwen. Maar tussen die 0 en 5 jaar zijn ook jaren in je leven die ontzettend veel van je vragen. Jaren die een tol eisen op bijna alle facetten van je leven. Jullie relatie, je vriendschappen, je slaap, je werk, het huishouden, de tijd voor jezelf, jouw gezondheid. Je krijgt er veel voor terug maar boy, je levert ook wat in.

Daarnaast: door zo te focussen op die eerste paar jaren, doe je wat mij betreft geen recht aan de leeftijden die daarna komen. De jaren waarin kleuters uitgroeien tot volwaardige gesprekspartners, waarin je beseft ‘hey, ik heb er een kleine vriend(in) bij gekregen’, waarin je kinderen jou dingen gaan leren. Waarin je samen op avontuur gaat, de dingen kunt gaan ondernemen waar ze eerst nog te klein voor waren. Waarin er weer meer ruimte komt voor jezelf, waardoor je vanzelf ook weer meer ruimte voelt voor je kind(eren).

Tenslotte: we doen allemaal ons best. Iedere dag doen we ons stinkende best om er te zijn voor onze kinderen. Op de goede dagen én de slechte dagen. Op de dagen dat het van een leien dakje gaat en de dagen dat het uit onze tenen moet komen. Er hoeft niet aan ons verteld te worden dat we deze periode maar heel bewust moeten doormaken, want ‘anders is het voorbij’. Je hoeft ons niet te vertellen dat we nu echt moeten genieten omdat de tijd zo snel gaat. Dat weten we zelf ook wel, thanks.

Iedere levensfase en iedere leeftijd kent uitdagingen én hoogtepunten. Die stoppen écht niet ineens als je kind vijf jaar is geworden. Dus lieve mede-mama, geniet als jij voelt dat je kunt genieten, maar voel je niet slecht of stom als je nu vooral aan het overleven bent. Je bent niet de enige.

Meer lezen?
Blog: Babyfase zwaar? Ik vind deze fase pas vermoeiend

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen