borstvoeding flesvoeding
26/02/2022

Blog: ik koos ervoor om flesvoeding te geven. Zo erg is dat toch niet?

Een kinderwens heb ik altijd gehad, maar als ik iemand borstvoeding zag geven dacht ik altijd “nee dat is echt niets voor mij”. Waarom dan niet? Geen idee, het past gewoon niet bij mij. Ik heb er dan ook bewust voor gekozen om volledig flesvoeding te geven aan mijn zoontje.

In mijn omgeving vond niemand het raar. Vriendinnen snapten het en ik snapte het ook als zij wel voor borstvoeding kozen. We hielpen elkaar als het even niet lukte met adviezen, maar veroordelen hebben we nooit gedaan.

Helaas is er in de “buitenwereld” nog best een groot taboe ben ik achter gekomen. De verloskundige die je blijft bestoken met goedbedoelde adviezen, personeel in het ziekenhuis dat je tijdens de bevalling toch nog even over probeert te halen en dan mensen met goedbedoelde adviezen. Sterker nog, zelfs mensen die je totaal niet kent die jou in de winkel laten weten dat een pak “poeder” niks is.

Geloof me, ik zal niet ontkennen dat borstvoeding iets magisch is en dat het echt mega goede voedingsstoffen voor je kindje heeft, maar waarom gun je iemand anders niet het vertrouwen dat flesvoeding ook goed is voor je kindje? Er is jaren onderzoek gedaan.

Kiezen voor kunstvoeding

Ik heb bewust gekozen voor flesvoeding omdat dit beter bij mij past en ik voor mijn gevoel al mijn tijd aan hem kon besteden en een klein beetje overige tijd aan mijzelf. Want ook die heb je hard nodig als je net mama bent geworden.

Maar vergeet niet, als je iemand ongevraagd je mening geeft, dat sommige mensen een reden hebben dat ze flesvoeding geven en misschien wel graag borstvoeding hadden willen geven. Door bijvoorbeeld gebruik van medicijnen, of een eventuele ziekte waardoor het niet gaat. Ook zij willen allemaal het beste voor die kleine lieve baby! Het raakt mij als ik bij het afrekenen van een pak melkpoeder te horen krijg: “Dat is echt slecht hoor, geef gewoon borstvoeding”.

Laten we allemaal wat liever voor elkaar zijn! Uiteindelijk heeft iedereen het allerbeste voor met zijn of haar wereldwondertje.

Deze blog werd geschreven door Susanne Janssen-Kerkhoff, moeder van Rijk.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen