21/08/2019

Terug naar werk na je zwangerschapsverlof

Of je nou 1 jaar verlof neemt of na 3 maanden weer aan de slag moet, er komt een moment waarop je weer aan het werk gaat na de bevalling. Ongeacht je baan en het aantal uren dat je werkt, kost het de meeste moeders best wat moeite om balans te vinden tussen werken en een nieuw gezinsleven. Vaak is het behoorlijk wennen op de werkvloer. 

We horen en ervaren zelf dat het best een opgave kan zijn om weer te beginnen met werken. Je komt uit een babybubbel. Eerst ga je hoogzwanger met verlof, dan volgen de bevalling en kraamperiode en daarna heb je nog een aantal weken of maanden verlof. In die gehele periode tijd draait jouw wereld om jouw zwangerschap, de bevalling en vooral: om de baby. Je dagen worden opgevuld met voeden, wennen aan een nieuwe situatie, bijkomen en je draai vinden.

In Nederland heb je na de bevalling recht op minimaal 10 weken bevallingsverlof, zo’n 2,5 maand. Eigenlijk ben je in die 2,5 maand pas net een beetje gewend aan het ritme met een baby. Je hoofd, relatie en huishouden kunnen voelen als chaos. Je hebt nog steeds een geheugen als een vergiet, de nachten zijn rommelig en je hebt ein-de-lijk dat borstvoeden een beetje onder de knie (of besloten om er mee te stoppen). En dan alweer aan het werk gaan?!

Anna: “Ik raakte aan in de trein aan de praat met iemand, op weg naar mijn eerste dag werken op kantoor. Hij vroeg wat ik deed. Ik had een totale black out. Ik kon niet vertellen wat ik precies deed. De centiliters van flesjes, maat luiers en het slaapritme van de baby ratelde ik zo op, maar wat ik nou op mijn werk precies ook alweer deed, dat moest van heel ver komen. Ik schaamde me rot!”

Kind naar de opvang

Je nog kleine en kwetsbare baby voor het eerst naar de opvang brengen kan verschrikkelijk voelen. Het is een moment waarop veel moeders een traantje laten, wij ook. Tranen wisselen af met een schuldgevoel. Waarom doe ik dit ook alweer precies? Probeer die gevoelens te accepteren, ze horen erbij. Het is onderdeel van het ‘loslaten’ van je baby. Het is helemaal niet gek dat je je klote voelt als je een mini-baby’tje achterlaat. En dat je, hoe leuk je baan ook is, totaal geen zin hebt om weer aan de slag te gaan.

Een paar tips van team How about mom:

  • Probeer het positieve te zien van weer naar je werk gaan: je creëert weer tijd voor jezelf. Je werkt aan je eigen carrière en ontwikkeling. Plus: je kunt de deur uit zonder zware luiertas. Anna: “Ik voelde me letterlijk heel licht: ik had niets in mijn handen, geen baby of buggy die mee moest. Dat vond ik na al die weken heel bijzonder. Ik hoefde niet na te denken wanneer Olivia naar bed moest of wanneer het tijd was voor een voeding. Alleen wanneer ik zou gaan lunchen.”
  • Geniet van de kleine dingen op een dag: een warm kopje koffie op station, bladeren door een tijdschrift in de trein, of bellen met een vriendin tijdens je autorit
  • Haal of maak een gezonde en lekkere lunch: je favoriete broodje, of een zelfgemaakte salade. Neem de tijd om hiervan te genieten (doe je thuis waarschijnlijk minder snel…)
  • Bedenk: alle moeders en vaders worstelen met balans vinden. Perfecte moeders en vaders bestaan niet. Probeer te relativeren, en relax mom!

 

How about mom laptop coffee

Borstvoeding

Nederlandse werkgevers zijn wettelijk verplicht het werk zo in te richten dat vrouwen borstvoeding kunnen geven. Je mag als werkende moeder tot een kwart van je werktijd besteden aan kolven of borstvoeding geven tot je baby 9 maanden is. Daarna mag je nog steeds kolven of voeden, maar in je eigen tijd. De werknemer moet onder andere zorgen voor een afsluitbare ruimte.

Als je nog borstvoeding geeft, levert gedwongen kolven tijdens werktijd soms extra stress op. Steffie: “Ik kolf twee keer per dag, rond 11.00 en rond 15.30. Daar ben ik zo’n half uur tot drie kwartier mee bezig. Dat betekent dat ik geen overleg of werkafspraken kan maken en dat levert soms stress op als collega’s me niet-begrijpend aankijken. Als de borstvoeding niet op gang komt en ik naar foto’s of video’s van mijn baby moet kijken om de melkproductie op gang te brengen, kan het nog langer duren…”

Betrek je collega’s – als je dat wilt

Misschien ben je de eerste van jouw team met kinderen, of misschien heeft je hele afdeling al kids. Het kan fijn zijn om met je collega’s te bespreken dat je net terug bent van verlof. Vertel hen dat je met je hoofd en lijf nog moet wennen en dat je misschien nog even niet (lees: helemaal nooit meer) ‘de oude’ bent. Door dit uit te leggen, help je jouw collega’s te beseffen dat ze niet kunnen verwachten dat jij weer direct op volle toeren mee draait. Dat is simpelweg niet realistisch.

Steffie: “Ik ben van mezelf niet vergeetachtig of slordig, maar door mijn ‘pregnancy brain’ ben ik dat op dit moment wel. Ik vraag collega’s of ze hun vraag nog een keer willen mailen of ik schrijf het op. En met een aantal goede collega’s heb ik gedeeld dat ik nog niet helemaal lekker in mijn vel zit.”

Licht je werkgever in

We spraken met Ina Heijnen. Zij is yogadocente, gespecialiseerd in zwangerschap en de postnatale periode, bedenker van zwangeropjewerk.nl en werkt aan een boek over zwangerschap en de postpartum fase in combinatie met je werk, dat dit jaar verschijnt.

Ina’s tips over terug naar werk na je verlof:

  • Bespreek je terugkeer met je leidinggevende. Je bent er minimaal 16 weken uit geweest en het kan fijn zijn om je werk rustig op te bouwen. De eerste week bijvoorbeeld 2 dagen, dan een week 3 en tot slot naar 4 of 5 dagen. Op die manier kun je op je werk en thuis wennen aan de nieuwe balans.
  • Geef op tijd aan dat je wil kolven op je werk en wacht er niet mee tot je eerste werkdag. Helaas zijn werkgevers vaak niet op de hoogte van de regels rondom kolf-faciliteiten. Dus het helpt wanneer je je manager daar vooraf van op de hoogste stelt en hem/haar de tijd geeft om het te regelen.
  • Claim je tijd! Besef dat wanneer je borstvoeding geeft je een parttime baan naast je betaalde baan hebt. Dat kost tijd en energie. Je hebt er recht op, dus laat dat schuldgevoel los.
  • Ga je minder uren werken? Prop dan niet 40 uur in 32 uur, maar overleg welke taken je overdraagt.
  • Er is vaak meer mogelijk dan je denkt. Flexibel werken, eerder beginnen of langer doorwerken? Bespreek je wensen.
  • Voel je dat je eigenlijk nog niet klaar bent om aan de slag te gaan? Bijvoorbeeld door een heftige bevalling of pittige kraamtijd? Neem dan contact op je met je bedrijfsarts. Hoe sneller je aanklopt des te beter, voor jou en je werkgever.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen