De eerste vorm van borstvoeding (colostrum) wordt het vloeibare goud genoemd. En wist je dat borstvoeding niet alleen jouw baby maar ook jou als vrouw bescherming biedt? Er is nog veel meer bijzonders te vertellen over borstvoeding: ter ere van Wereld Borstvoeding Week verzamelden we 10 bijzondere feiten over borstvoeding, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.
Naast het genieten van mooie intieme momenten met je kindje, geeft borstvoeding ook een bijzondere bescherming, op korte en lange termijn.
Antistoffen en bescherming
Moedermelk bevat namelijk antistoffen en immuuncellen die helpen om baby’s te beschermen tegen infecties en ziektes, waardoor jouw baby beter bestand is tegen ziekteverwekkers.
Veranderende samenstelling
De samenstelling van moedermelk verandert continu om zich aan te passen aan de veranderende behoeften van de groeiende baby, zoals een hoger vetgehalte naarmate je baby groeit. Het mooie is dat jij je hier niet druk om hoeft te maken. Jouw moedermelk is altijd afgestemd op de behoeften van jouw baby, ongeacht de duur van de borstvoeding. Je lichaam past zich aan en produceert melk van de juiste samenstelling om aan de behoeften van jouw groeiende baby te voldoen. Prachtig, vind je niet?
Borstvoeding en lange termijn voordelen
Niet alleen in de eerste dagen en weken na de bevalling biedt borstvoeding bescherming voor jouw kleintje. Ook op lange termijn zijn er gezondheidsvoordelen. Onderzoek toont aan dat baby’s die borstvoeding krijgen op latere leeftijd een verminderd risico hebben op obesitas, diabetes type 1 en 2, en bepaalde allergieën en aandoeningen.
Borstvoeding biedt bescherming tegen allergieën. Borstvoeding kan het risico op de ontwikkeling van allergieën, zoals eczeem en astma, verminderen bij kinderen met een verhoogd risico. En wist je dat borstvoeding ook bescherming kan bieden tegen chronische ziekten? Studies tonen aan dat borstvoeding het risico op het ontwikkelen van chronische ziekten op latere leeftijd, zoals hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker, kan verminderen.
Kaken en tanden
Borstvoeding betekent ook oefenen met drinken voor jouw kleintje. Zuigen aan de borst bevordert de ontwikkeling van de kaken en tanden van je baby. En dat kan weer helpen bij een betere mondgezondheid op latere leeftijd, aldus The Journal of the American Dental Association.
Hoe lang moet ik borstvoeding geven?
Borstvoeding en hormonen
Borstvoeding is een prachtig samenspel van hormonen, zowel bij jou als bij je baby. Tijdens het geven van borstvoeding komt het hormoon oxytocine vrij. Oxytocine helpt bij de samentrekking van de baarmoeder na de bevalling (vandaar die naweeën in de eerste dagen na de bevalling) én versterkt de band tussen moeder en kind.
Moedermelk als probioticum
Wist je dat jouw moedermelk prebiotica en probiotica bevat die de darmgezondheid van je baby bevorderen door gunstige bacteriën te stimuleren?
Borstvoeding is een superfood voor jouw kleintje. Inmiddels is er uit onderzoek steeds meer bekend over de voedingswaarde van moedermelk. Deze melk zit vol eiwitten, mineralen, vitaminen en vetten in precies de juiste verhouding die je baby nodig heeft. Ook bevat moedermelk beschermende stoffen, groeifactoren en cellen die helpen bij het bestrijden van infecties, en bijdragen aan de ontwikkeling van de hersenen van je kindje.
Bescherming voor borstvoedende mama
En wist je dat borstvoeding niet alleen goed is voor je kleintje, maar ook voor jou goed is? Een belangrijk voordeel van het geven van borstvoeding is dat jij als moeder ook beschermd wordt. Borstvoedende moeders lopen minder kans op suikerziekte, reuma en een hoge bloeddruk. Ook hebben ze een lager risico op borst-, eierstok- en baarmoederkanker voor de menopauze en minder kans op osteoporose.
Je kunt nooit teveel moedermelk geven
In principe is het zo dat borstvoeding het beste werkt door het tot stand komen van een vraag en aanbod tussen een moeder en haar kindje. De melkproductie past zich namelijk aan op de behoeften van de baby. En dus kun je er – in de meeste gevallen – vanuit gaan dat wanneer je baby de borst loslaat, hij of zij voldoende heeft gedronken. Je kunt je kindje dan ook eigenlijk nooit teveel moedermelk geven.
Goed hydrateren
Wist je dat jouw moedermelk zich aanpast aan de temperatuur? Bij warm weer bevat moedermelk een hogere concentratie van water, bedoeld om je baby te hydrateren. Je hoeft je baby dus geen water te geven: borstvoeding bevat alles wat een baby nodig heeft. Ook kun je wellicht merken dat je baby vaker wil drinken bij hogere temperaturen.
Meer lezen?