22/06/2021

Blog: intuïtie

Bij elke keuze die ik voorheen maakte, zorgde mijn intuïtie voor de juiste richting. Soms wat twijfel, even de dingen afwegen en dan weer door. Ik dacht nooit te lang na over dingen, ik volgde mijn gevoel en had ook niet vaak spijt van beslissingen. Heel prettig, en een luxe positie. 

Maar sinds ik moeder ben, durf ik m’n intuïtie niet altijd meer te volgen. Er is opeens volop plek voor twijfels. M’n zelfvertrouwen is wat afgenomen en dat laat me twijfelen over van alles. Krijgt ze genoeg eten? Is ze warm genoeg aangekleed? Zit ze wel goed in de kinderwagen? Kan ze al in de kinderstoel? Nu ik besluiten moet maken die van belang zijn voor m’n dochter, voel ik opeens de verantwoordelijkheid van dit alles. En dat moet ook, uiteraard. Maar daardoor luister ik minder vaak naar mijn innerlijke stem die me zegt dat ik gewoon moet doen wat goed voelt. Maar wat is dan goed? 

Ik probeer mezelf af te leren om vaak dingen online op te zoeken, omdat dit bij twijfel de boel vaak vooral verergert. Zoveel meningen en experts en allemaal zeggen ze wat anders. Terwijl ik soms gewoon even wil lezen of horen wat het slimst is om te doen. Of wat gebruikelijk is. 

Inmiddels heb ik een appgroepje met wat moeders waarin ik soms iets vraag, dat helpt al enorm. Even van iemand anders met een baby horen wat zij doen, hoe zij iets aanpakken. Het geeft soms het juiste zetje of wat bevestiging.

Heel soms merk ik dat m’n intuïtie weer een beetje terugkomt. Dat ik durf te vertrouwen op mijn gevoel en niet te lang nadenk. Soms blijven de twijfels dan alsnog, of check ik meerdere keren of ik nog content ben met de beslissing. 

Uiteindelijk is het allemaal zo nieuw, een eerste kind. Dat het daarom soms eng is om zoveel dingen te moeten besluiten, dat lijkt me ook helemaal niet gek. Ondanks dat ik inmiddels wel gewend ben aan het kind in mijn leven, zal het verantwoordelijkheidsgevoel vast af en toe op de deur kloppen als ik iets moet besluiten. Hopelijk groeit het vertrouwen met de tijd met ons mee. 


Meike is freelance redacteur uit Amsterdam, ze schrijft veel over zorg en onderwijs. Ze woont samen met haar vriend Mark, een designer. Op 10 september zijn ze voor het eerst ouders geworden van Poppy. 

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen